Behandeling depressie: Hoe kun je depressiviteit behandelen?

Veel mensen lijden aan een depressie maar zijn zich niet bewust dat hun klachten hieruit voortkomen. Niet tot activiteit komen, je wanhopig, verdrietig of geremd voelen kan je echter totaal verlammen. Aan een depressie is echter wel iets te doen, wanneer je maar besluit om hulp te durven zoeken. Wanneer je de stap zet naar hulp, bestaan er hele effectieve behandelmethoden die jou de kans geven om je leven weer op de rit te krijgen. Wat doe je aan een depressie en hoe kan die worden behandeld?

Wat zijn de belangrijkste symptomen en kenmerken van een depressie?

Een depressie kan veel symptomen met zich meebrengen die je hieraan niet direct zou toeschrijven. Hierdoor weten mensen niet altijd dat ze lijden aan depressiviteit. De belangrijkste symptomen van een depressie zijn:
  • Verdrietig of ongelukkig zijn
  • Weinig voelen (apathisch) of juist teveel voelen (huilbuien)
  • Lusteloosheid en inactiviteit
  • Slechte concentratie en focus
  • Slaapproblemen (niet kunnen slapen, slecht doorslapen, te vroeg wakker worden et cetera)
  • Lichamelijke klachten (vermoeidheid, pijnklachten)
  • Een verstoorde stofwisseling
  • Minder zin in seks hebben
  • Een laag zelfbeeld
  • Weinig honger of juist extreem veel eten

Hoe kun je een depressie behandelen/ wat zijn de belangrijkste behandelingen?

Behandeling van depressie via psychotherapie of cognitieve therapie

Wanneer je veel problemen hebt waarmee je niet goed kunt omgaan, is het prettig om je verhaal te kunnen doen aan een psycholoog of therapeut. Je problemen zijn daar veilig, je hoeft je echt niet te schamen en je hoeft ook niet je omgeving te belasten door keer op keer hun aandacht, steun en energie te vragen. Voor iedereen is het dus beter wanneer je een deel van je hulpvraag verlegt naar een professionele gesprekspartner.

Met gerichte therapie kan er echter nog veel meer worden bereikt. Vaak lijken je problemen groter en meer onbeheersbaar dan ze zijn omdat je gedachten en gevoelens hebt die je eigen genezing in de weg staan. Door negatieve gedachten of veronderstellingen over jezelf in stand te houden, ondermijn je je zelfbeeld en zelfvertrouwen. De psychotherapeut kan jou bewust maken van die remmende gedachten, zodat je die kunt vervangen door meer realistische beelden. In plaats van te denken "ik ben waardeloos", zou je bij een tegenslag bijvoorbeeld ook kunnen denken "volgende keer zal het me meer meezitten".

Behandeling met antidepressiva

Antidepressiva zijn medicijnen, die door een arts of psychiater worden voorgeschreven om depressieve klachten te verminderen. Ze helpen om een negatieve stemming te onderdrukken en zijn vaak ook effectief bij verwardheid, paniek en angstgevoelens.

Veel mensen zijn bang om antidepressiva te gebruiken, omdat in de volksmond nog vaak wordt gezegd dat je dik wordt en slechte tanden krijgt van deze medicatie. De nieuwe generatie antidepressiva is echter absoluut niet meer te vergelijken met de medicijnen van tientallen jaren geleden. De nieuwe antidepressiva hebben deze bijwerkingen niet of in veel mindere mate en zijn bovendien bij meer dan zeventig procent van de depressieve patiënten effectief.

Behandeling van depressiviteit met alternatieve geneeswijzen

Depressie kan natuurlijk ook behandeld worden met meer alternatieve geneeswijzen. Acupunctuur, healing, ayurvedische behandeling, haptonomie en massage zijn maar enkele van de mogelijkheden die er op dit gebied bestaan. Al deze geneeswijzen gaan uit van een meer holistische kijk op de mens.

Verder is Sint Jans Kruid een algemeen gekend natuurlijk alternatief voor antidepressiva. Sint Jans Kruid stimuleert de aanmaak van serotonine in de hersenen en onderdrukt negatieve emoties. Deze natuurlijke medicatie kun je gewoon zonder voorschrift bij de drogist verkrijgen.

Behandeling van seizoensdepressie via licht

Wanneer een depressie afhankelijk is van het seizoen (een dergelijke depressie wordt ook wel herfst depressie, winterdepressie, najaarsdepressie of seizoensdepressie genoemd) is deze vaak te wijten aan een verlaagde aanmaak van melatonine ten gevolge van te weinig zonlicht in de koude seizoenen. Dit type depressie kan eenvoudig worden behandeld met lichttherapie, waarmee je iedere dag een bepaalde tijd gaat zitten achter een felle lamp met de lichtsterkte van de zon.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Elektroconvulsie therapie (shock therapie)Elektroconvulsie therapie (shock therapie)Een depressie wordt doorgaans behandeld met antidepressiva. Er zijn echter ook niet-farmacologische behandelingen van de…
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Verschillende vormen van depressieVerschillende vormen van depressieIedereen is wel eens somber of heeft er even geen zin meer in. Meestal duurt dit een dagje en na een nachtje slapen ziet…

Onzekerheid verberg je door niet aan je gezicht te frunnikenOnzekerheid verberg je door niet aan je gezicht te frunnikenZo'n 40% van de mensen is vaak wel eens verlegen. De een erger dan de ander uiteraard. Soms is de verlegenheid een hinde…
Wat is massahysterie?Wat is massahysterie?Van massahysterie is sprake wanneer een groep mensen zich ziek voelt en in de meeste gevallen ook ziekteverschijnselen v…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 13-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.