Het lege nest syndroom, je laatste kind het huis uit

Het lege nest syndroom, je laatste kind het huis uit Je laatste kind is het huis uit, je hebt het megaproject van opvoeden en begeleiden naar zelfstandigheid afgerond. Een reden om trots op jezelf te zijn, maar het lege nest blijkt vaak erg tegen te vallen.

Van kind tot puber

Wanneer je begint met het krijgen van kinderen ben je meestal zo tussen de 25 en 35 jaar. De meeste kinderen zullen thuis blijven wonen totdat ze 18 jaar of ouder zijn. Gemiddeld zal je, afhankelijk van het aantal kinderen wat je hebt gekregen en het aantal jaren wat er tussen de oudste en de jongste zit, 20 tot 30 jaar aan het zorgen voor je kinderen zijn geweest.

Een druk gezin

Moeders van tegenwoordig hebben het druk, vaak moeten ze gezin en werk combineren. Met opgroeiende kinderen valt dat niet altijd mee. Gevolg is dat moeders vaak een groot aantal jaar aan het zorgen en regelen zijn. Kinderen gaan ook vaker dan vroeger naar allerlei clubs, muzieklessen, voetbal, gymnastiek, zwemles etc. Moeders zien zichzelf jarenlang pendelen tussen huis, kinderopvang, werk, sportclubs, scholen en lessen. Je kunt als moeder op zo'n moment soms verlangen naar de periode dat je gezin opgegroeid is. De gedachte dat het straks allemaal makkelijker wordt, dat je lekker weer samen met je partner op stap kunt zonder met iemand rekening hoeven te houden, kan na jaren zorgen aantrekkelijk zijn.

Het is zover, je laatste kind verlaat het huis

Wanneer je meerdere kinderen hebt zal het makkelijker zijn als je laatste kind het huis uit gaat. De andere kinderen zijn al vertrokken en je hebt hen al kunnen begeleiden op de weg naar zelfstandigheid. Het huis uitgaan van je kind is dan niet nieuw meer. Heb je maar één kind, dan zal je het minder druk gehad hebben in de periode dat je kind opgroeide, maar tevens zal het moeilijker zijn wanneer je kind op zichzelf gaat wonen. Tegelijkertijd met het zorgen maken of je kind het zelfstandig allemaal wel redt, heb je meteen ook te maken met een leeg huis.

Is je laatste kind vertrokken, dan kun je te maken krijgen met verschillende gevoelens: eenzaamheid, verlatenheid, verdriet, rouw en doelloosheid. Wanneer je last hebt van deze gevoelens hoef je je hier niet voor te schamen, het is heel gewoon dat je je zo voelt. Wanneer je, als vrouw, ook nog in dezelfde periode in de overgang bent kun je nog meer moeite hebben met je gevoelens. Men noemt deze gevoelens ook wel het lege nest syndroom.

Wat doe je tegen het lege nest gevoel?

Begin met het accepteren dat je verdrietige gevoelens hebt. Vervolgens maak je plannen om de moeilijke momenten in te vullen. Probeer je gedachten te verzetten. Misschien kun je een nieuwe hobby zoeken, of een oude hobby die in de vergetelheid was geraakt weer oppakken. Wanneer je een partner hebt, ga samen meer leuke dingen doen, haal je sociale contacten aan. Bovendien is het belangrijk het contact met je kind(eren) goed te houden, zonder hen het gevoel te geven dat je ze niet vrijlaat. In dat geval zal je je kind nog vaak thuis zien komen, misschien om een wasje te doen of eens lekker mee te eten.

Raak je toch volledig in de put en kun je niet accepteren dat je huis niet meer vol rumoer en gezelligheid is en houd je het gevoel van eenzaamheid en doelloosheid, zoek dan hulp bij een psycholoog. Deze leert je omgaan met je vedriet en zal je helpen je leven weer op de rails te krijgen.

Man en vrouw

Mannen en vrouwen gaan anders om met "het lege nest". Mannen missen hun kinderen wel wanneer ze het huis uit gaan, maar zullen er nuchterder tegenaan kijken. Probeer als man te begrijpen dat je partner een moeilijke tijd door kan maken, nadat het laatste kind uit huis is.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lege nest syndroom, symptomen en behandelingLege nest syndroom, symptomen en behandelingVrouwen hebben over het algemeen meer last van het ‘legenestsyndroom’ dan mannen. Vrouwen hebben het al die jaren dat de…
Mieren in je huis, hoe kom je er van af?Last van mieren, wie kent het niet. In de zomer komt het voor dat de bewoners van een nest mieren een gaatje je huis in…
Pokémon GO: wat is een nest migratie?Pokémon GO: wat is een nest migratie?Ben je bezig met het compleet maken van je Pokédex dan kan een nest migratie net zijn wat je nodig had. Bij een nest dui…
Boekrecensie: "Mama Kwijt" van Chris HaughtonrecensieBoekrecensie: "Mama Kwijt" van Chris Haughton“Mama Kwijt” is het Prentenboek van het jaar 2012 geworden en dat is niet voor niks. Dit boek, geschikt voor peuters en…

Afgunst en jaloezieAfgunst! Of het nu het leuke huis van vriendin is of de geweldige baan van de buurvrouw, soms benijden we een ander om d…
Rood, een negatieve invloed op mensenRood, een negatieve invloed op mensenKleur is heel belangrijk voor de mens. Mensen houden van kleuren, het maakt ze vrolijker, opgewekter en gelukkiger. Rood…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.