Meestvoorkomende fobieën

Als je een fobie hebt kan dat soms sociale problemen geven. Er zijn ook fobieën die geen problemen in je leven geeft. Als een fobie je leven beïnvloed zijn er therapiën die je er vanaf kunnen helpen. Heb je een fobie, ga dan eerst naar een huisarts toe. Deze stuurt je door naar een specialist die jou van je fobie af kan helpen.

Wat is een fobie

Fobie stamt af van het Griekse woord fobos wat angst of vrees betekend. Deze psychische aandoening wordt meestal door onduidelijke redenen door iemand ontwikkeld. Een ziekelijke angst voor bepaalde situaties,zaken of voorwerp is het resultaat er van. Niet alle angststoornissen zijn te koppellen aan een fobie. Als er geen angst is in een bepaalde situatie, zaak of een voorwerp, noemen we dit geen fobie. Hier is dan sprake van een paniekstoornis of een gegeneraliseerde angst.

Meestvoorkomende fobieën

Hieronder vind je een lijst met de meestvoorkomende en bekende fobieën en wat je er eventueel aan kunt doen om er van af te komen.

Acrofobie - hoogtevrees

Veel mensen hebben last van deze angst. Alleen de gradaties verschillen daar nogal in. De een is al bang omr op een huishoud trapje te staan, en de ander gaat het pas voelen als ze op een flat op de 2e verdieping zijn. Echt een oplossing is er niet voor deze angst. Niet naar beneden kijken en gewoon doen zal er meestal gezegd worden. Maar wat doe je juist als je hoogtevres hebt... juist naar beneden kijken.

Agorafobie - straatvrees, pleinvrees, angst voor drukke openbare ruimtes

Meestal krijg je deze fobie als er iets gebeurd is waar je heel erg bang van bent geweest. Deze angst wil je nooit meer meemaken, zo een indruk heeft het op je achter gelaten. Deze gebeurtenis zit in je hersenen gegrift samen met de plek waar het gebeurde. Over het algemeen is dit buitenshuis gebeurd. Zo kan je gaan denken: Als het me bij de bushalte gebeurd, dan kan het me overal gebeuren. Een heel logische gedachte. Vaak zit er een reden achter straatvrees, het komt echt niet uit het niets opzetten. Denk maar eens aan stress, schaamte en eenzaamheid, negatief zelfbeeld, opgekropte gevoelens of een onverwerkte traumatische ervaring. Al deze oorzaken kunnen agorafobie veroorzaken. Deze fobie is goed te verhelpen. Praat over je probleem. Door te praten raak je je spanningen kwijt. Door met iemand te trainen door steeds langer alleen de straat op te gaan. Is de angst erg groot dan kan je in het begin een kalmerend medicijn halen bij de huisarts. Een andere oplossing is mindtuning. De angst zit immers tussen je oren.

Arachnofobie – spinnenangst

Meestal hebben vrouwen last van deze angst, maar mannen kunnen er ook last van hebben. Vaak rillen deze mensen al van de gedachte om bij deze onschuldige diertjes in de buurt te moeten komen. Veel mensen komen van deze angst of door een keer met vogelspinnen in aanraking te komen. Maar ook door veel over spinnen te lezen en er achter komen dat ze eigenlijk heel erg nuttig zijn, raken veel mensen een groot deel van hun angst kwijt. Ze durfen dan de spin nog niet op te pakken, maar ze kijken wel al heel anders naar een spin.

Aviofobie – vliegangst

Tja, als ver weg op vakantie wil, is deze fobie toch wel een groot probleem. Meestal krijgen mensen deze angst doordat ze een vliegtuigcrash op t.v. hebben gezien. Maar ook vaak de angst dat je hoog zit (hoogtevrees) en in een kleine ruimte zit (Claustrofobie) kunnen de oorzaak zijn voor aviofobie. Je komt nooit helemaal van af. Maar door definitief een beslissing te nemen door, hoe dan ook, gewoon te gaan. Houd in je achterhoofd dat de piloten ook weer graag veilig bij hun familie thuis willen komen. Trek makkelijke kleren aan voor in het vliegtuig en neem dingen mee die je wat voor afleiding kunnen zorgen. Zorg er voor dat je gewoon in je ritme blijft. Dus de dagen voor dat je gaat vliegen gewoon blijven eten, sporten en ontspannen. Blijf positief denken.

Claustrofobie - engtevrees, angst voor kleine ruimtes

Het zweet breekt je uit bij de gedachte dat in die kleine en benauwde lift moet stappen om naar de 12e atage te gaan. Nee, jij neemt liever de trap. Wel goed voor je conditie natuurlijk. Maar er zijn niet in elk hoog gebouw trappen te vinden. En de meeste toiletten zijn meestal aan de krappe kant. Door je probleem te erkennen is al een stap in de goede richting om van je Claustrofobie af te komen. Gedragstherapie kan helpen maar dit is vaak een langdurig traject. Train je zelf of met behulp van iemand anders over je angst heen te komen. Zoek kleine ruimtes op en ga er even snel in staan. Bouw de verblijfstijd in de ruimte langzaam op. Ga eens 1 verdieping met de lift. Met deze kleine stapjes raak je langzaam over je clausterfobie heen.

Faalangst - angst voor mislukkingen.

Boven je examen breekt het zweet je uit. Je hart gaat als een razende te keer. Je had dit examen toch goed voorbereid?! De eerste vraag weet je al niet eens. En als je verder kijkt naar de vragen weet je ineens niets meer, je hebt een black-out. Faalangst komt veel voor en soms in extreme gevallen. Als je veel last hebt van faalangst kun je er wel wat tegen doen. Door bijvoorbeeld een paar uur voor je examen iets rustgevends in te nemen zoals valeriaan. Hierdoor wordt je minder nerveus en beter geconcentreerd. Kauw op een kauwgummetje tijdens je examen. Mocht de faalangst toeslaan, probeer je eigen dan even af te leiden, gauwgom help daar bij. Als je een vraag niet weet maak dan eerst een vraag die je wel weet. De zelfverzekerheid komt dan meer terug

Kynofobie - angst voor honden / hondsdolheid (rabiës)

Overal waar je loopt kan je honden tegen komen. Daarom is angst voor honden erg lastig. maar je kan er wat aan doen. Deze fobie kan met psychologische begeleiding verholpen worden. De behandeling bestaat uit een gewenningsmethode. Hiermee wordt de persoon in kwestie langzaam aan de angstwekkende situatie bloot gesteld. Er wordt natuurlijk begonnen met de situatie waarvoor de persoon in kwestie de minste angsten voor heeft.

Smetvrees - angst voor vuil

Smetvrees kan je sociale leven flink beïnvloeden. Je bent de hele dag bezig je handen te wassen, je durft niets an te raken en je huis is overdreven schoon. Wat je 2 uur gelden net hebt schoongemaakt wordt nu weer schoongemaakt. Je weert vrienden en familie uit je huis omdat je net aan het schoonmaken bent. Je bent panisch bij de gedachten van viezigeid en bacteriën. Vaak is smetvrees de uitlaatklem om je angsten in bedwang te houden. De persoon in kwestiesluit zich steeds verder af van de buiten wereld. Therapie heeft een positieve werking op smetvrees. De gewoonte om alles steeds schoon te maken wordt doorbroken met andere gezonde gewoontes. Schoonmaakrituelen worden afgeleerd. En er wordt geleerd dat vies zijn lang niet altijd erg is.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fobie: grote angstFobie: grote angstSoms ontstaat een fobie zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. In principe kan iedere situatie of handeling zi…
Leven met een sociale fobieLeven met een sociale fobieEen sociale fobie is een grote angst voor normale en alledaagse sociale situaties zoals iemand aanspreken, naar een fees…
Cibofobie: angst voor etenCibofobie: angst voor etenEén van de onbekendere fobieën is de angst voor eten, we noemen dit Cibofobie. Wat is Cibofobie en waar ben je bang voor…
Angststoornis, de fobieAngststoornis, de fobieEen van de bekendste angststoornissen is wel de fobie. Er zijn honderden verschillende fobieën, sommige zijn zo moeilijk…

Rood, een negatieve invloed op mensenRood, een negatieve invloed op mensenKleur is heel belangrijk voor de mens. Mensen houden van kleuren, het maakt ze vrolijker, opgewekter en gelukkiger. Rood…
Liefdesverdriet, een moeilijke periodeLiefdesverdriet, een moeilijke periodeIedereen maakt het in zijn leven wel eens mee. Liefdesverdriet. Niet bepaald de leukste periode van je leven maar je kom…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia www.angstlijst.nl
Reactie

Andre van der Stock, 07-11-2008
Graag zou ik een informatie wensen. Bestaat er een woord voor angst van alles? Ik zou u zeer erkentelijk zijn mocht ik hierop een antwoord krijgen. Reactie infoteur, 08-11-2008
Helaas moet ik u het antwoord schuldig blijven. Ook een van de medeinfoteurs die psychologie studeert wist hier geen antwoord op. Succes met verder zoeken.

Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.