Geen negatief zelfbeeld meer

Geen negatief zelfbeeld meer Hoeveel mensen exact een negatief zelfbeeld hebben, is niet bekend. Het is wel een gegeven dat bijvoorbeeld de puberteit bij uitstek een periode is dat jonge mensen negatiever over zichzelf denken dan de werkelijk is. Ze meten zichzelf met de populairsten en/of de mooisten. Het zijn allemaal relatieve begrippen, maar het is wel de realiteit. Toch zijn er enkele manieren om van dat negatieve zelfbeeld af te komen of dit in te perken. Dat geldt overigens niet alleen voor mensen in de puberteit.

Een negatief zelfbeeld in stand houden of toch niet?

Mensen hebben vaak een beeld van andere mensen. Je kunt iemand bijvoorbeeld intelligent, mooi, dom of in balans vinden. Op deze wijze heb je ook een beeld van jezelf en het spreekt voor zich dat als je jezelf niet intelligent vindt, het ook niet voor de hand ligt dat je een cursus gaat volgen. Ervaar je jezelf als saai en terughoudend, dan zal je niet snel op de voorgrond treden. Waar het om gaat is dat je van jezelf een bepaald beeld hebt dat je doen en laten aanzienlijk kan beïnvloeden.

Hoe negatiever je zelfbeeld is, hoe terughoudender je jezelf op zult stellen. Dit kan een stabiel proces zijn, maar je kunt je ook steeds meer terug gaan trekken. Wie een negatief zelfbeeld heeft, kan niet op aangeven van wie dan ook plotseling die knop omzetten en positief over zichzelf gaan denken. Je kunt wel beginnen met het negatieve zelfbeeld proberen los te laten. Je kunt bijvoorbeeld toetsen in hoeverre je zelfbeeld klopt. Voor de meeste mensen geldt namelijk dat dit zelfbeeld negatiever is dan de buitenwereld je ziet.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Toets de omgeving

Om een reëel zelfbeeld te krijgen, is het prima om mensen die je goed kennen serieus aan te spreken over je gedachten. Hoe zien zij je op de punten zoals jij ze voor jezelf benoemd hebt? Het is belangrijk dat het mensen zijn die ook eerlijk én duidelijk kunnen en durven zijn, anders schiet je er nog niet veel mee op.

Aansluitend is het goed om die mensen ook om de reden waarom te vragen. Dit is niet voor iedereen simpel uit te leggen, want soms is het niet meer dan een gevoel. In dat geval kan het een optie zijn om mensen met voorbeelden te laten komen. Zeker deze achterliggende gedachten, kunnen je nieuwe inzichten geven. Dit kan weer aanleiding zijn je eigen gedachten naast die van je omgeving te leggen en te proberen je eigen (negatieve) beeld te nuanceren.

Subjectief en toch zinvol

Hoe je naar jezelf kijkt is subjectief, maar dat geldt natuurlijk ook voor hoe anderen naar je kijken. Daarom is het ook van belang dat je meerdere mensen afzonderlijk vraagt. Je legt de individuele ‘verhalen’ naast elkaar en als je dit goed doet, dan ontstaat er meestal een algemene deler c.q. mening over je als mens. Dit kan je een stuk steviger in de schoenen zetten, als het gaat om die ene eigen subjectieve (negatieve) mening versus al die andere subjectieve meningen. Vraag jezelf anders eens af of al die andere mensen het dan fout hebben?

Het zijn maar gedachten

Het klinkt gemakkelijk om je negatieve zelfbeeld een halt toe te roepen door je te realiseren dat je gedachten geen feiten zijn. Toch kan het helpen als je dit gegeven ergens opschrijft en om het daar neer te leggen of op te hangen waar je er iedere dag mee ‘geconfronteerd’ wordt. Denk bijvoorbeeld aan de tekst aan een magneet op de koeling, in de buurt van je kledingkast of desnoods in je auto (alleen als je er frequent in zit).

Een volgende stap is dat je je gedachten die je als feit zag, gaat zien op een manier die ‘zachter’ voor je is. Je spreekt dan niet van “dat iets zo is”, maar “je denkt dat iets zo is”. Blijf dit herhalen en je zult merken dat het langzaam gaat beklijven. In feite herprogrammeer je je hersenen op deze wijze.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Kijk door de ogen van …

Als je verschillende mensen om hun mening vraagt en ze komen met verschillende invalshoeken over hoe ze je zien, dan is het zinvol om te proberen te kijken door de ogen van die mensen. Zij ervaren iets in jou dat je zelf niet lijkt te zien. Door er bewust op een andere manier naar te kijken, kan je langzaam gaan zien wat die andere mensen zien. Op deze wijze verklein je je negatieve zelfbeeld een stukje.

Noteer het goede en spreek het uit

Door te schrijven willen zaken nog wel eens eerder beklijven en daarom is het goed eens een lijst op papier te zetten met de positieve kanten van jezelf. Ook al is je lijst met negatieve zaken enorm, je kunt altijd wel enkele positieve aspecten kunnen benoemen. Dit kan van alles zijn en het kan ook in willekeurige volgorde opgeschreven worden. Het gaat er om dát je het opschrijft.

Door deze lijst af en toe ook eens hardop voor jezelf uit te spreken, komt het op een andere manier bij je binnen. Herhaal deze expertise zo nu en dan weer eens en bij voorkeur als er negatieve gedachten over jezelf binnen dreigen te drijven.

Een negatief lichaamsbeeld

Als het alleen om een negatief lichaamsbeeld gaat, dan zijn er ook wat zaken waar je aan kunt denken om het beeld te leren nuanceren. Denk hierbij zoal aan:

In het heden leven

Het doet meer voor je wanneer je die leuke bikini of zwembroek, dat leuke rokje of die stoere spijkerbroek koopt op het moment dat je de kleding ook direct kunt dragen. Dus niet dat maatje kleiner, omdat je daar op enig moment in wilt kunnen passen. Dan moet je nog ergens naar toewerken en dan kan het zelfs frustrerend werken als het je niet snel genoeg gaat. Dit, terwijl je humeur er beter van wordt als je er direct in kunt en je zelfbeeld wordt er positiever van.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Spiegeltje, spiegeltje
We kijken op een gemiddelde dag zo’n tien keer in de etalageruit en zo’n vier keer in de spiegel. Dit gaat eigenlijk onbewust, maar het is niet goed voor ons zelfbeeld. Je zoomt als het ware in op een specifiek lichaamsdeel en er is dan altijd een reden om dit te veroordelen. Kijk dus minder in de spiegel en de etalageruit. Hoe minder hoe beter.

Accentueer het mooie

Te veel om de aandacht af te leiden is niet goed en verhullen wat je niet aanstaat ook niet. Daar staat tegenover dat je beter de mooie aspecten van jezelf kunt accentueren. Ervaar jij je billen en/of borsten als te groot en te dik, dan zou het zomaar kunnen dat je een mooie taille hebt. Accentueer deze dan bijvoorbeeld met een goed passend getailleerd jurkje en weinig decolleté. Heb je mooie ogen, laat ze dan spreken met een beetje extra mascara en een mooie eyeliner. Vind je als man je neus te groot of je buikje iets te opvallend, maar heb je een mooie bos haar, zorg dan voor een goed kapsel wat die mooie haardos accentueert.

Kortom: verdoezel niet zozeer wat je als minder aantrekkelijk ervaart, maar accentueer hetgeen er in positieve zin uitspringt. Iedereen heeft wel iets.

Tot slot

Het hebben van een negatief zelfbeeld kan een behoorlijk stempel op je drukken en dat is niet nodig. Je belast jezelf onnodig voor iets dat je slechts denkt. Door deze gedachten langzaam los te laten, help je jezelf om het allemaal iets lichter en luchtiger te maken.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe zie je jezelf?Hoe zie jij je zelf als je in de spiegel kijkt. Ben je er tervreden mee of niet? Zou je jezelf willen veranderen zodat j…
Negatief zelfbeeld, oorzaken, gevolgen en behandelingNegatief zelfbeeld, oorzaken, gevolgen en behandelingEen negatief zelfbeeld of een laag zelfbeeld komt vaak voor. Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld? Wat zijn de oorzaken?…
De nadelen van een negatief zelfbeeldVeel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dit is erg vervelend, omdat een negatief zelfbeeld mensen beperkt in het dage…
Een negatief zelfbeeld bij kinderenEen negatief zelfbeeld bij kinderenEen negatief zelfbeeld. Ieder kind is wel eens negatief over zichzelf en voelt zich wel eens alleen. Het is moeilijk voo…

Codependentie en ervaringsdeskundigheidCodependentie en ervaringsdeskundigheidCodependentie is een psychische aandoening ontstaan als overlevingsmechanisme uit een jeugd waarin er niet in de emotion…
Codependentie en woedeCodependentie en woedeWanneer iemand voor zijn eigenwaarde afhankelijk is van de bevestiging van andere mensen, is er een grote kans dat de be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johnhain, Pixabay
  • Healthy, juni/juni 2017: "Mooi van binnen, mooi van buiten"
  • https://www.ppeos.nl/negatief-zelfbeeld/
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.