Hoe goed zijn goedbedoelde adviezen?

Hoe goed zijn goedbedoelde adviezen? Iedereen maakt het zo nu en dan mee: die goedbedoelde adviezen die je vaak ongevraagd gegeven worden. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Je wilt mensen niet schofferen, zeker niet als je weet dat men ook de beste bedoelingen heeft. Dat maakt het soms een lastig te bespreken situatie. Waarom werken goedbedoelde adviezen vaak niet en hoe kan je er beter mee omgaan?

Gevraagd of ongevraagd advies

Er is een verschil tussen advies als je met een dilemma zit en je legt het voor, versus slechts je verhaal willen doen. Vrouwen meer nog dan mannen, willen soms hun verhaal gewoon doen en hebben niet de achterliggende gedachten over een oplossingsrichting of concrete oplossing.

De meeste mensen putten uit hun persoonlijke ervaring en dat hoeft helemaal niet op jou van toepassing te zijn. Iedereen is immers anders en iedere situatie kan net weer een andere nuance hebben. Wat tref je nog meer aan als het om goedbedoelde adviezen gaat die de plank misslaan?

Bron: Johny Deff, PixabayBron: Johny Deff, Pixabay

Waar sla je de plank mee mis?

Eigen referentiekader

Als je van jezelf uitgaat en dus het advies neerlegt wat voor jou zou werken, dan wil dat helemaal niet zeggen dat dit ook voor die ander het geval is. Je eigen referentiekader is en blijft jouw referentiekader. Je kunt het hooguit gebruiken om die ander een beeld te geven van de mogelijkheden. Dan kan het hem of haar in de juiste denkrichting zetten.

Machteloos gevoel

Beide partijen kunnen zich rond een situatie machteloos voelen. De aangever, omdat hij of zij iets denkt te moeten doen c.q. zeggen. De ontvanger, omdat hij of zij het gegeven advies mogelijk al heeft toegepast en het niets opgeleverd heeft. Soms is uitspreken dat je het erg voor die ander vindt, maar je ook geen oplossing weet, beter. Bovendien voorkomt het uitspreken mogelijk ongemakkelijke situaties.

Voorkomen is beter dan genezen

Dat voorkomen beter is dan genezen is bekend. We gaan er in veel gevallen vanuit, dat we iets graag willen voorkomen en dan gaat het in de praktijk vaak over de manier waarop je iets kunt voorkomen. Echter, als je al ergens mee zit, dan is het kunnen voorkomen niet meer van toepassing. Laat het voorkomen van een situatie in dat geval absoluut weg. Tenminste, als je iemand niet nog verder de put in wilt krijgen.

Oordeel

Als zich een bepaalde situatie voordoet is het niet oké om er een oordeel over te hebben. In goedbedoelde, maar fout uitpakkende adviezen, zit nogal eens een oordeel verpakt. Het is niet altijd iets wat je bewust doet, ook je onderbewuste kan hier een rol spelen. Wees altijd alert op je antwoorden en vergewis je ervan dat er geen oordeel in verwerkt zit. Zeker iemand die ergens mee zit, kan oordelende antwoorden c.q. adviezen niet gebruiken. Het kan zelfs kwetsend overkomen.

"Mijn advies voor journalisten: nooit een zin met 'maar' beginnen." Jack Lemmon

Helpende hand

Als er niet om een helpende hand gevraagd wordt, geef die dan ook niet als een vanzelfsprekendheid. Vaak is luisteren al voldoende en soms is een troostende schouder prettig. Advies kan immers ook juist averechts werken. Vergewis je van dit gegeven.

Minderwaardig

Als jij die man of vrouw bent die - vooral ook ongevraagd - altijd advies geeft, dan kan dit voor de ander negatief overkomen. Hij of zij zou zich door je ongevraagde advies minderwaardig kunnen gaan voelen. Iemand die het om wat voor reden dan ook moeilijk heeft, is vaak al wat kwetsbaarder. Een dergelijke goedbedoelde houding kan olie op het vuur zijn.

Amateur

Omdat veel adviezen vanuit het eigen referentiekader komen en niet vanuit de professionele houding van de expert, kan dit de meer huis-tuin-en-keukenoplossingen betreffen. Het kan in dat geval zinvoller zijn - als iemand ook echt met een dilemma zit - dat hij of zij geadviseerd wordt door een professional. De professional zal het meer rationeel en van een afstand benaderen, het advies is niet gekleurd en heeft meer waarde voor degene die met het dilemma zit. Denk hier op voorhand goed over na, alvorens zelf met een advies te komen.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay

Waar sla je de plank niet mee mis?

Natuurlijk zijn er ook manieren om iemand constructief te helpen, zodat het wel zoden aan de dijk zet. Soms zijn die constructieve adviezen niet eens zo lastig te vinden. Enkele voorbeelden om een idee te geven, hoe je concreet kunt helpen.

De depressieve helpen

Een goed voorbeeld van advies bieden aan een depressief iemand, is niet te zeggen dat het goed is dat hij of zij naar buiten moet; dat weet men vaak zelf wel. Het is bij een dergelijke situatie vaak de stok achter de deur die helpt. Dat kan je doen door aan te geven dat je bijvoorbeeld zelf ook wekelijks wandelt en je hem of haar ophaalt en je samen naar buiten gaat.

Het mislukte kapsel

De krullenbol die niet tevreden is over haar of zijn kapper. Welke kapper er ook geprobeerd wordt, het gewassen haar wordt in een coupe geknipt en na het drogen ben je niet tevreden. Een ervaren kapper, wellicht met een specialisme, zegt dat je krullend haar droog moet knippen en daarna moet wassen. Heel simpel, heel concreet en heel doeltreffend.

Pijnlijke hoge hakken

Pijn bij het lopen met hoge hakken, is voor menig vrouw niet vreemd. Eksterogen en vervormde tenen komen nogal eens voor. Maar die hoge hakken maken je zo mooi en lang, dat zegt ook iedereen. Zeggen dat de vrouw zo snel mogelijk die schoenen uit moeten doen zodra ze thuis is, zet geen zoden aan de dijk. Dat weet zij namelijk ook wel.

Wat wel zoden aan de dijk kan zetten, is een partner die bijvoorbeeld zegt dat die plattere schoenen veel leuker zijn. Maar ook een vriendin die beseft dat je iets groter wilt lijken en uitlegt dat de plateauzool hetzelfde effect geeft. Zo loop je wel wat meer van de grond, maar je voet ligt nagenoeg plat en ook dat helpt concreet.

Tot slot

Wees voorzichtig met goedbedoelde adviezen. Kijk bij datgene wat je gaat zeggen of dit ook echt zoden aan de dijk zet en concreet iets oplevert of minimaal de gedachten in de juiste richting zet. Anders is een luisterend oor of een troostende schouder misschien zeker zo waardevol.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het beste financiële adviesHet beste financiële adviesVoor financieel advies kunt u kiezen tussen verschillende soorten adviseurs. Kiest u voor een onafhankelijk tussenpersoo…
De kwaliteit van de hypotheekadviseurDe kwaliteit van de hypotheekadviseurEen goed hypotheekadvies kan een groot verschil maken. U moet maandelijks voor een periode van dertig jaar de maandlaste…
Een adviesprocesAls je ergens advies over wilt hebben, of dat nou is over je schoolkeuze, of je wel of niet bij een bepaalde sportvereni…
Ondernemingsraad en adviesOndernemingsraad en adviesEen ondernemingsraad, ook wel afgekort een OR genoemd, is een inspraak- en medezeggenschapsorgaan binnen een bedrijf. In…

Praktische hulp bij codependentie: bouwen aan zelfvertrouwenPraktische hulp bij codependentie: bouwen aan zelfvertrouwenCodependentie is een progressieve psychische aandoening, waarbij iemand zijn gehele eigenwaarde afhankelijk maakt van de…
Praktische hulp bij codependentie: het destructieve trioPraktische hulp bij codependentie: het destructieve trioCodependentie is een progressieve aandoening waarbij iemand zijn eigenwaarde afhankelijk maakt van de bevestiging van an…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Onkruid intens magazine, nr. 234 2016: “Goed bedoelde adviezen, wat heb je er aan?
  • http://www.upsideofdown.nl/waarom-goedbedoelde-adviezen-niet-werken/
  • Afbeelding bron 1: Johny Deff, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Johnhain, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.