Maakt geld de mens gelukkig?

Maakt geld de mens gelukkig? Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worden van geld, is de groep groeiende waar geld maar tot op zekere hoogte een bijdrage levert aan geluk. Als er voor de meeste mensen wel een grens is, waar ligt die grens dan en waarom ligt die grens daar?

Waarom willen we geld?

Als de wereld zou functioneren op het ruilen van goederen en diensten, dan zou ruilen ook genoeg zijn om geluk te ervaren. Waar het veruit de meeste mensen namelijk om gaat, is dat ze normaal kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften, te weten:
  • een dak boven het hoofd
  • te eten hebben
  • kleding om te dragen

Hoewel ruilen binnen bepaalde groepen mensen niet vreemd is, is de wereld nu eenmaal ingesteld op geld en dat is voor iedereen, die normaal in de maatschappij meedraait, de norm. Wat er in de loop der eeuwen ingeslopen is, is dat je met meer uiterlijk vertoon ook meer aanzien hebt. Zolang iets dergelijks als aanzien in je leven belangrijk is, zal geld belangrijk zijn. Waarmee niet gezegd is dat het je levensgeluk zal verhogen.

Wat is gelukkig zijn?

Het is niet onbelangrijk jezelf de vraag te stellen, wat je gelukkig maakt. Immers, pas op het moment dat je weet wat je daadwerkelijk gelukkig maakt, kan je eerdergenoemde aspecten concreet invullen. Voor de één is een dak boven het hoofd letterlijk dat wat iemand gelukkig kan maken en voor de ander is dat een ruime woning van minimaal 150m2 en een grote tuin. Maar het kan ook zijn dat middenin de natuur leven je gelukkig maakt en voor weer iemand anders is het je geliefden gelukkig zien.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Gebrek aan geld of teveel?
Strikt genomen is het bij arme mensen niet zo moeilijk. Immers zodra er geld is om te leven, dat wil zeggen een woning om in te leven, jezelf en je gezin kunnen kleden en eten kunnen kopen, dan voldoet het aan de eerste levensbehoeften en de basisuitgangspunten van geluk. Dit maakt mensen met een basisinkomen al gelukkig.

Voor de groep die vele miljoenen te spenderen heeft, maakt het niet zoveel meer uit. Immers, als je die ene auto wilt of die dure designkleding of nog een reisje, het kan allemaal. De grote groep mensen die daar tussen zit, heeft het qua balans in geluk versus geld het moeilijkst. Als je immers ‘normaal’ kunt leven met je inkomen, maar je gaat plots substantieel meer verdienen, dan geeft dat even een rijk gevoel en koop je mogelijk dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Je geeft jezelf dan die kick van ‘instant geluk’, maar zoals koopverslaafden weten, meer dan enkele minuten is dat niet. Als je enige tijd dat nieuwe salaris hebt, dan went ook dit salaris heel snel en is dat je nieuwe levensstandaard geworden. Uiteraard geldt dit niet voor iedereen, maar voor de meeste mensen wel.

Gezondheid

Bij geluk staat uiteraard gezondheid ook bovenaan en dan hebben we het voornamelijk over jezelf en je geliefden. Toch maakt menigeen de kanttekening dat als je dan toch ziek moet zijn, je dit beter met veel geld kunt zijn. Al was het maar voor de voorzieningen in en om het huis of om in een warm land te kunnen revalideren.

Wat zeggen de statistieken?

Geluk gerelateerd aan inkomen in 2015

Voor een groep mensen staat gelukkig zijn, volledig los van geld. Dit is echter niet voor iedereen het geval. Het gelukkig zijn wordt bij een hoger inkomen ook wel aan een gevoel van vrijheid gekoppeld. Met meer geld is het mogelijk jezelf meer vrijheden in letterlijke zin, te veroorloven. Of iemand een vrije geest is (emotioneel en/of spiritueel), is uiteraard niet in geld uit te drukken en dit zit in je of niet.
  • Van de laagste inkomensgroep is 77,8% gelukkig, 15,9 noch gelukkig noch ongelukkigen, 6,3% ongelukkig.
  • Van de tweede inkomensgroep is 85,4% gelukkig, 11,1% noch gelukkig noch ongelukkig, 3,5 ongelukkig.
  • Van de derde inkomensgroep is 90,2% gelukkig, 8,4% noch gelukkig nog ongelukkig, 1,3% ongelukkig.
  • Van de vierde en hoogste inkomensgroep is 92,6% gelukkig, 6,3% noch gelukkig nog ongelukkig, 1,1% ongelukkig.

Bron: Peggy Marco, PixabayBron: Peggy Marco, Pixabay
Geluk gerelateerd aan gezondheid in 2015
Als we het over gezondheid hebben, dan is dit voor iedereen belangrijker dan geld. De vraag is alleen hoe gelukkig voelen we ons als we gezond zijn of als we net iets minder gezond zijn.
  • Bij een zeer goede gezondheid voelt 95,5% zich gelukkig, 3,4 nog gelukkig nog ongelukkig, 1,1% ongelukkig.
  • Bij een goede gezondheid voelt 92,2 % zich gelukkig, 6,4% voelt zich noch gelukkig nog ongelukkig, 1,4% ongelukkig.
  • Bij een matige gezondheid voelt 79,7% zich gelukkig, 17,3% voelt zich nog gelukkig nog ongelukkig, 3% ongelukkig.
  • Bij een slechte gezondheid voelt zich 54,2% gelukkig, 28,2% noch gelukkig nog ongelukkig, 17,6 ongelukkig.

Conclusie

We kunnen stellen dat geld weliswaar belangrijk is, maar gelukkig zijn staat niet volledig in rechtstreekse verbinding met het hebben van geld. Gelukkig zijn haal je voor het grootste gedeelte uit jezelf. Geld kan je helpen of ondersteunen in het levensproces, maar is dus niet maatgevend als we over de mate van geluk spreken.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De relatie tussen geld en gelukDe relatie tussen geld en gelukIs er een relatie tussen geld en geluk? Maakt geld gelukkig? Als geld gelukkig maakt, hoeveel geld heb je dan nodig? Bes…
Geld en gelukkigIedereen weet dat geld niet gelukkig maakt, maar zonder geld bent u in onze maatschappij wel erg ongelukkig. Met weinig…
Gelukkig zijn volgens EpicurusGelukkig zijn volgens EpicurusEpicurus was een Griekse filosoof uit de vierde eeuw voor Christus. Volgens hem was gelukkig worden heel simpel, maar zo…
Geld en geluk gaan niet altijd samenGeld en geluk gaan niet altijd samenGeld maakt niet gelukkig, maar zonder geld bent u wel ongelukkig. In onze samenleving kunt u niet zonder geld. Wij moete…

De psychologie achter menselijk gedrag (3 groepen theorieën)De psychologie achter menselijk gedrag (3 groepen theorieën)Theorieën zijn de belangrijkste hulpmiddelen voor het begrijpen en oplossen van sociale problemen. Psychologen bepalen d…
Voorjaarsmoeheid, wat is het en hoe kom je er vanaf?Voorjaarsmoeheid, wat is het en hoe kom je er vanaf?Het is voor veel mensen maar moeilijk voor te stellen: de zon laat zich vaker zien, de temperatuur loopt op, alles wordt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thetruthpreneur, Pixabay
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2016/gezondheid-relaties-en-werk-belangrijker-voor-geluk-dan-geld.htm
  • http://www.dekennisvannu.nl/site/artikel/Maakt-geld-gelukkig/4695
  • http://bureaudehelling.nl/artikel-tijdschrift/geld-en-geluk
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Peggy Marco, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.