Bekijk het van de positieve kant

Bekijk het van de positieve kant Voor de een is het vanzelfsprekend en voor de ander is het een opgave… en er zijn mensen die positiviteit niet kunnen of willen vastpakken. Als je je prettig voelt bij het zogenaamde “azijnzeiken”, zoals men het pleegt te noemen, dan is dat oké (voor jezelf, niet altijd voor de omgeving). Echter, als je ongewenst veel in doemdenken zit, negatieve gedachten hebt of gewoon alles bekijkt vanuit een glas dat half leeg is, dan wordt het mogelijk tijd er iets aan te doen. De keuze heb je altijd.

Positivisme, een nieuw woord

Positivisme is wetenschap, waarbij de vraag is of je het zo moet benoemen of het echt zo is (zie verder in tekst). Deze "wetenschap" is slechts gebaseerd op ervaring en/of proefondervindelijke uitkomsten. Het is ontstaan uit de confrontatie tussen de filosofie en het succes van de moderne wetenschappen. Positivisme vindt zijn wortels in het zogenaamde vooruitgangsgeloof.

Hoe helpt positiviteit je?

Je kunt het ook anders uitleggen en dan is het eigenlijk juist géén wetenschap, maar wel een duidelijk gevoel … positiviteit helpt je in het proces. Voor veel mensen geldt dat ze dat prettig vinden en dat wil dus zeggen dat we, daar waar we niet vanuit een vanzelfsprekendheid een positieve insteek hebben, dit willen én kunnen leren. Het is geen proces dat snel verloopt, want iets wat velen jaren is ingesleten, heeft even tijd nodig om “vervangen” te worden.

Kleine gedachten

Het gaat vaak met kleine stapjes en kies je er niet voor, dan is dat niet “slecht”. Maar ga je er voor, dan begint het vaak bij de zogenaamde kleine gedachten. Gedachten overkomen je immers niet, die creëer je zelf.

Bron: Giuliamar, PixabayBron: Giuliamar, Pixabay
Kleine gedachten gaan bijvoorbeeld over vuile sokken die naast de wasmand gegooid zijn door familieleden. Deze kan je met veel gemopper in de mand gooien, je familieleden er op aanspreken etc. Echter, je kunt er ook voor kiezen om de sokken met een glimlach op te ruimen. Met een bozig of gefrustreerd hoofd rondlopen (immers, waarom doet hij/zij niet dat wat je gevraagd hebt), verandert de situatie namelijk niet. De betreffende mensen er op aanspreken helpt zeer waarschijnlijk ook niet, ook al kan je het wel eens uitspreken. Hetzelfde geldt voor andere relatief kleine zaken als het dopje op de tube tandpasta of de wc-bril niet omhoog zetten.

Bij de kleine gedachten gaat het vaak over zaken die misschien niet altijd prettig zijn, maar niet levens beïnvloedend. Het voordeel van deze aanpak is dat positiviteit, positiviteit aantrekt en gaandeweg zal je merken dat je meer vergelijkbare zaken identiek oppakt. Op deze wijze kan je je cirkel steeds meer vergroten. Het spreekt voor zich dat je kritisch naar jezelf blijft, jezelf scherp houden en (jezelf) corrigeren is immers belangrijk.

Hulpmiddelen

Wat je bij kleine gedachten kan helpen is wanneer je in je oude modus dreigt te vallen, je direct overgaat tot het bedenken van oplossingen, kansen en mogelijkheden. Dit brengt je namelijk automatisch in een positieve flow.

Wat je kunt beïnvloeden en wat niet

Ga er vanuit dat dat wat je niet kunt beïnvloeden, zeer nutteloos is om is proberen te beïnvloeden. De kans dat je teleurgesteld wordt is groot en dat levert weer frustratie op. Ga uit van de gedachte dat je doet wat je kunt en het verder “uit handen geeft”. Dat geeft de minste kans op frustratie. Bovendien als je het positief benadert, doe je jezelf een plezier. Negatieve benadering vergt meer energie.

Vraag om hulp

Bespreek het met een naaste en vraag om feedback als je weer in je negativiteit dreigt te belanden. Als je zelf alert bent en je krijgt de hulp van een naaste, dan heb je meer kans van slagen. Het komt op deze wijze sneller in je systeem terecht.

Negativiteit/doemdenken

We weten dat negativiteit meer energie kost en toch blijven mensen er vaak in hangen. Het oogt gemakkelijker om je ongerief ergens over te uiten. Dat is in eerste instantie ook wel zo, maar dat neemt niet weg dat het per saldo zeker zoveel energie kost en uiteindelijk niets oplevert.

Positief iets benaderen, terwijl je dit nooit gedaan hebt, is moeilijker. Maar het levert je uiteindelijk meer op en meer kans om in de toekomst ook die positiviteit uit te stralen. Per saldo is het mogelijk je energie zo te doseren en het glas vaker half vol dan half leeg te zien.

Conclusie

Doemdenken/negativiteit levert je niets op. Sommige mensen maken er een sport van en dat is prima, maar voor de meeste mensen zou het leven net iets lichter zijn als ze wat meer de positieve kant van iets zouden benaderen. Met wat hulp en inzet kom je een heel eind … maar je moet natuurlijk wel echt willen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positiviteit geeft energiePositiviteit geeft energieNiet iedereen is van nature even positief, dat krijg je mee in de genen en waar en hoe je opgroeit. Je basis is voor vee…
Positieve mindsetPositieve mindset“Hoe moeilijk kan het zijn!” zal de positief ingestelde man of vrouw zeggen en “Wat koop ik er voor?” zal de man of vrou…
Warme klassieke koffiecocktailsWie houd er nu niet van een lekkere koffie na de maaltijd. Hieronder zijn 4 klassieke recepten te vinden om een koffie t…
Positief leren denkenIs een glas half vol of half leeg. Als je vindt dat die half vol is dan ben je een positief ingesteld mens. Ben je negat…

Is passie echt nodig?Passie lijkt een toverwoord. Als gezegd wordt dat iemand passie heeft dan lijkt dat te staan voor iemand die zinvol en g…
Negatieve gedachten stoppen, loslaten en omzettenNegatieve gedachten stoppen, loslaten en omzettenStoppen met negatief denken ofwel negatieve gedachten loslaten en omzetten naar positieve gedachten, hoe doe je dat? Neg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Niekverlaan, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Positivisme
  • Flair Magazine 2e wk. augustus: “Hello Miss Sunshine”
  • https://sochicken.nl/positief-denken
  • Afbeelding bron 1: Giuliamar, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.