Opmerkelijke psychische aandoeningen

Opmerkelijke psychische aandoeningen Een psychische aandoening (of psychische stoornis) is een aandoening die wordt gekenmerkt door afwijkend gedrag en afwijkende ervaringen. Circa een op de tien mensen in Nederlands lijdt aan een dergelijke aandoening. Veelvoorkomende stoornissen zijn de depressie, de fobie en de paniekstoornis. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn talloze stoornissen, waarvan sommige onbekend en vrij bijzonder zijn.

DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)

DSM is een handboek dat in de meeste landen geldt als standaard in de psychiatrische diagnostiek. Dit handboek berust op een ruime medische consensus. Dit bepaalt wanneer gedrag dermate afwijkend is, dat je kunt spreken van een psychische aandoening. Er zijn echter ook aandoeningen die niet geheel binnen deze richtlijnen vallen. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Het syndroom van Cotard
  • Het Stendhalsyndroom
  • Synesthesie
  • Het Alice in Wonderlandsyndroom
  • Hybristofilie
  • Klinische lycantropie

Het syndroom van Cotard

Bij het syndroom van Cotard heeft de persoon de waan dat hij niet bestaat, dood is of dat zijn of haar bloed of organen ontbreken. Het kan zijn dat de mensen die lijden aan deze aandoening denken dat ze geen voedsel nodig hebben of dat ze denken eeuwig door te moeten gaan, omdat zij niet in staat zijn een natuurlijke dood te sterven; ze denken immers al dood te zijn of zijn ervan overtuigd überhaupt niet te bestaan.

Het Stendhalsyndroom

Iemand met het Stendhalsyndroom is dermate onder de indruk van de schoonheid van kunst, dat lichamelijke verschijnselen als duizeligheid, verwarring, versnelde hartslag en flauwvallen het gevolg zijn. In extreme gevallen treden er zelfs vormen van psychotische verschijnselen, hallucinaties en vormen van manie op.

Synesthesie

Synesthesie komt neer op een vermenging van de zintuigen. De hersenen van iemand met synesthesie nemen meerdere soorten impulsen tegelijkertijd waar. Men zou onder andere geluiden kunnen zien en kleuren kunnen proeven. Synesthesie kan zich in vele vormen uiten. Een variant die vaker voorkomt is letter-cijfersynesthesie. Bij deze vorm worden letters en cijfers altijd in een bepaalde kleur gezien. Opvallend is dat mensen die hieraan lijden daadwerkelijk de hersenactiviteit vertonen die hoort bij de gemeende waarneming.

Het Alice in Wonderlandsyndroom

Dit syndroom wordt ook wel Todds syndroom genoemd. Kenmerkend voor dit syndroom is een vertekende perceptie. Objecten, gebouwen of mensen worden veel groter of veel kleiner gezien dan dat ze daadwerkelijk zijn. Ook kan het zijn dat ze hun eigen lichaam of delen ervan vele malen groter of kleiner zien. Deze aandoening komt in vlagen en het komt het meest voor in de tienerjaren tot in de twintig. Enkele dertigers lijden ook aan deze aandoening.

Hybristofilie

Iemand met hybristofilie voelt zich seksueel aangetrokken tot criminelen. Voor een hybristofiel is de gedachte dat zijn of haar partner betrokken is geweest bij bijvoorbeeld een verkrachting, overval of moord ontzettend opwindend. Denk bijvoorbeeld eens aan bekende seriemoordenaars die fanmail krijgen van vrouwelijke bewonderaars. Het kwaadaardige karakter van een crimineel heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mensen met deze stoornis.

Klinische lycantropie

Wanneer iemand lijdt aan klinische lycantropie, is de betreffende persoon in de waan dat hij of zij verandert in een dier. Men beweert zich dan te voelen als een dier of gedraagt zich als een dier. Deze naam is overgenomen uit volksverhalen over mensen die in wolven veranderen (weerwolf). De algemene benaming voor de waan in een dier te veranderen is zoantropie. De duur en de verschijnselen bij een lycantroop of zoantroop zijn uiteenlopend. Afhankelijk van naar welk dier de persoon in kwestie transformeert, kan hij agressief en gevaarlijk worden.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychiatrische visiesPsychiatrische visiesDe psychiatrie kent 3 visies over hoe een psychiatrische stoornis te verklaren is; de biologische-, psychologische- en s…
Psychische stoornis en  lichamelijke klachtenPsychische stoornis en lichamelijke klachtenDepressie en schildklierziekten staan in veel gevallen in nauw verband met elkaar. Zo heeft onderzoek inmiddels uitgewez…
Psychische stoornissen: oorzaak, diagnose en behandelingPsychische stoornissen: oorzaak, diagnose en behandelingEr zijn vele verschillende psychische stoornissen. Ook zijn er vele verschillende oorzaken van psychische stoornissen. W…
Alcoholverslaving en comorbiditeitAlcoholverslaving en comorbiditeitEen alcolholverslaving an sich is een heftig fenomeen met verstrekkende gevolgen voor het sociale, persoonlijke en zakel…

Onbekendere eetstoornissenOnbekendere eetstoornissenWe eten elke dag. We eten omdat het nodig is, omdat het lekker of gezellig is of als we iets te vieren hebben. Eten hoor…
Pareidolie en apofenie, geloof niet altijd wat je zietGezichten herkennen in wolken, bomen, gebouwen of een toast is niet zo ongewoon als het lijkt. We hebben allemaal ongetw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Cotard
  • http://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-bizarre-psychische-aandoeningen/
  • http://www.quest.nl/artikel/de-7-meest-voorkomende-stoornissen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Psychische_aandoening
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stendhalsyndroom
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Synesthesie_(zintuig)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Alice_in_Wonderland
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Psychische_aandoening
  • http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/functioneren-en-kwaliteit-van-leven/psychisch-functioneren/psychisch-fuctioneren-volwassenen/hoeveel-mensen-hebben-psychische-klachten/
  • http://www.quest.nl/artikel/de-7-meest-voorkomende-stoornissen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Klinische_lycantropie
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.