Bizarre gedachtes: intrusies

Bizarre gedachtes: intrusies Heel veel mensen hebben soms 'rare' gedachten. Gedachten die zo bizar zijn dat je denkt dat jij de enige bent op de hele wereld die daar last van heeft. Vaak gaan deze gedachten over dingen die je nooit zou (willen) doen en die ook totaal niet gewenst zijn. Wees niet bang, bijna 90 procent van de mensheid heeft dit soort gedachten. Het heeft zelfs een naam: intrusie.

Wat is intrusie?

Een intrusie is een gedachte over dingen die je normaal gesproken nooit zou doen. De gedachte gaat vaak over dingen die niet gewenst zijn en kunnen erg bizar zijn. Deze gedachten kunnen zomaar in je hoofd opkomen.

Voorbeelden van intrusies

Heel veel mensen hebben bizarre gedachten. Per individu kunnen de gedachten verschillen, niet iedereen heeft exact dezelfde vreemde gedachten. Vaak worden de gedachten opgeroepen door hetgeen je op dat moment mee bezig bent. Stel je bent aan het autorijden en in een keer bedenk je dat je best het stuur om kan gooien en op de andere weghelft kan gaan rijden. Of je zit midden in een vergadering en je bedenkt jezelf dat je best boven op de tafel kan gaan dansen. Je kan ook je huisdier eten geven en jezelf bedenken hoever hij zou kunnen vliegen wanneer je hem een trap zou geven. Dit zijn allemaal intrusies: bizarre gedachten die je gelukkig nooit zult uitvoeren.

Waarom intrusies?

Vaak is het hebben van een intrusie best eng. Je kan enorm schrikken van de gedachte die in je opkomt. Je kan er dan ook best wel even van slag van raken. Het goede nieuws is echter dat psychologen denken dat intrusies juist een manier is van onze hersenen om ons te waarschuwen en te behoeden voor het doen van domme acties.

Juist door de emotionele impact die een intrusie kan hebben, word je juist bewust gemaakt welke impact je actie tot gevolg kan hebben. Je wordt er door je hersenen op gewezen dat zo’n actie veel fysieke, emotionele of sociaal onwenselijke gevolgen heeft. Hierdoor zal je de actie juist niet uitvoeren.

Intrusie kan een dwanggedachte worden

Ongeveer 90% van alle mensen hebben wel eens een intrusie. Dit betekent dat het een heel normaal verschijnsel is en dat je er niet van hoeft te schrikken. Veel mensen hebben een intrusie, schrikken even van de gedachte en gaan daarna weer verder met hun bezigheden. De intrusie wordt dan weggewuifd.

Wanneer de intrusie niet op deze manier wordt weggewuifd, maar wanneer men de intrusie serieuzer neemt dan nodig is, dan wordt het hebben van intrusies een stuk vervelender. Deze mensen zijn bang dat zij de bizarre gedachten ooit daadwerkelijk zullen gaan uitvoeren. De gedachte verandert dan van een onbelangrijke intrusie naar een angstaanjagend schrikbeeld, een dwanggedachte.

Mensen kunnen dan de omgeving waar de intrusie betrekking op heeft gaan vermijden. Wanneer iemand bijvoorbeeld echt bang is dat hij bij het autorijden expres op de verkeerde weghelft gaat rijden, kan hij bijvoorbeeld stoppen met autorijden. De impact van het hebben van intrusies loopt uit de hand en zorgt ervoor dat iemand niet meer durft auto te rijden. De intrusie is een dwanggedachte geworden.

Het onderdrukken van intrusies

Mensen die de intrusie serieus nemen en er veel over nadenken maken de intrusie groter dan hij is. Deze mensen proberen dan de bizarre gedachte te onderdrukken. Ze proberen juist niet te denken aan de gedachte. Alleen zal de intrusie hierdoor juist vaker voorkomen. Juist door het niet denken aan de gedachte zal ervoor zorgen dat je er juist aan denkt. Probeer maar eens niet aan ‘blauw’ te denken. Grote kans dat het eerste waar je aan dacht ‘blauw’ was.

Als men dus de bizarre gedachte probeert te onderdrukken, zal men er juist meer aan gaan denken. Het onderdrukken van de intrusies werkt, paradoxaal genoeg, juist voor meer van dit soort gedachten.

Hoe kom je van intrusies af?

Eigenlijk kom je nooit van intrusies af. Zoals al gezegd heeft ongeveer 90% van de mensheid intrusies. Probeer de intrusies los te laten. Ze zijn soms vervelend, maar kunnen ook zo bizar of gênant zijn dan je er om kunt lachen. Praat er eens over met vrienden. Je zult zien dat je echt niet de enige bent met dit soort bizarre ideeën.

Wat wel belangrijk is dat je hulp zoekt bij een professional wanneer de intrusie er voor zorgt dat je bepaalde dingen in je leven niet meer doet. Wanneer je bijvoorbeeld niet meer met de trein durft te gaan omdat je bang bent dat je ervoor zult springen, is het een goed idee om met behulp van een professional van de gedachte af te komen.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen OCD en OCPSVerschil tussen OCD en OCPSDe obsessief-compulsieve stoornis (OCS of OCD) en de obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPS) worden in de…
Dwangstoornis: een psychische aandoeningDwangstoornis: een psychische aandoeningIemand die lijdt aan een dwangstoornis heeft last van obsessies en dwangmatig handelen. Deze psychische aandoening is ee…
Dwangstoornis: het vaststellen van de diagnoseDwangstoornis: het vaststellen van de diagnoseIemand die lijdt aan een dwangstoornis heeft dwanggedachten waarbij vaak ook sprake is van dwangmatig handelen. Dit doet…
Dwangstoornis en de invloed op de seksualiteitDwangstoornis en de invloed op de seksualiteitEen dwangstoornis wordt ook wel dwangneurose genoemd. Iemand heeft last van steeds terugkerende opdringerige obsessieve…

Diagnose: Syndroom van AspergerDiagnose: Syndroom van AspergerHet syndroom van Asperger is een aangeboren, autistische stoornis. Er zijn veel overeenkomsten met de klassieke vorm van…
Een agressieve gedragsstoornis bij een jongere of kindEen agressieve gedragsstoornis bij een jongere of kindBijna iedere puber verzet zich tegen zijn of haar ouders. Dit kan ook voor komen in de kleuter- of peutertijd. Daarbij k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.proud2bme.nl/De_psychologie_van.../Wat_zijn_Intrusies (bezocht 28/6/2015)
  • http://www.singel54.nl/therapie/dwang.php (bezocht 28/6/2015)
4chevaux (102 artikelen)
Laatste update: 25-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.