Is uit de comfortzone komen realistisch?

Is uit de comfortzone komen realistisch? Uit je comfortzone komen is niet meer of minder dan een stap zetten in de richting van iets wat je niet kent. De comfortzone is het bekende terrein en daar kan je je prettig bewegen, daar staat tegenover dat als je iets gaat doen wat buiten dat gebied ligt, je dus uit je comfortzone stapt. Wat voor voordelen haal je uit je nek uit te steken en je buiten je comfortzone te begeven?

Wel of niet uit die comfortzone!

De comfortzone is bekend terrein en zal je weinig nieuws meer leren, maar daar staat tegenover dat als je wel die stap zet, je nieuwe inzichten, mensen, omgevingen etc. tegenkomt. Behalve leermateriaal, kan het je ook wijsheid brengen, verleg je je grenzen en levert het je altijd iets op. Maar ja, er zijn ook mensen die ietwat bangig van aard zijn en een stap buiten de comfortzonde eng en mogelijk confronterend vinden. Een leven lang binnen de comfortzone vindt echt bij meer mensen plaats dan wij ons vaak realiseren.

Als angst je raadgever is

We weten allemaal dat angst geen goede raadgever is en toch laten we ons er vaak door leiden. Immers, als je ergens angstig voor bent, ga je er het liefste met een grote boog omheen. Angst voor pijn, angst voor de dood of angst voor gezichtsverlies. Het kan van alles zijn en daarom pakken we het anders aan als dit kan.

Maar wat nu als je juist die angst opzoekt?!

Angsten trotseren

Angsten kunnen uit iedere hoek komen en gek genoeg weten we vaak wat te doen om die angst de wereld uit te helpen, maar doen we er niets aan. Maar als je nu eens in staat bent om dit wel te doen … hoe zou je dit dan het beste kunnen doen en wat levert het op.

Om met dat laatste te beginnen, je weet vaak pas wat het oplevert als het zover is. Niet zelden in ieder geval de constatering dat je je zorgen gemaakt hebt om niets, maar dat is niet meer dan een gegeven. Enkele voorbeelden hoe je het aan kunt pakken en wat het je mogelijk op kan leveren.

Bron: Xusenru, PixabayBron: Xusenru, Pixabay
Onbekenden aanspreken
Je staat op de bus of trein te wachten en er staan enkele mensen naast je. Iedereen staat maar wat voor zicht uit te kijken en dan komt het … spreek je iemand aan? Normaal gesproken niet, maar als je een “praatje-pot” gesprek voert over het weer, hoe druk of niet het is en dat het vervoer weer eens op zich laat wachten, maak je een begin. Probeer zoveel mogelijk mensen op deze wijze aan te spreken en dat kan in de lift zijn of het onwennige begin van een workshop. Je buurman of –vrouw is bij uitstek geschikt.

Je leert dat je gedachten over die man of vrouw na een gesprek mogelijk heel anders zijn, de man of vrouw heeft een verrassend en opmerkelijk antwoord wat je aan het denken zet of het blijkt een zeurderig iemand te zijn … en dus is er geen aanleiding om - als je deze persoon vaker ziet – nog eens aan te spreken.

Conflicten uit de weg gaan

De man of vrouw die conflicten uit de weg gaat, is iemand die bang is voor ruzie/meningsverschillen, geen gedoe wil of aardig gevonden wil worden. Hij of zij is altijd op zoek naar het compromis of duikt zelf. Daarbij je eigen gevoel opzij schuivend, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Je kunt een begin maken door in een groep iets wat je na aan het hart licht met een soort statement uit te spreken. Vertel het hoe en waarom en wacht dan af. Heftiger kan het zijn als je in de winkel stennis schopt over een duur kledingstuk waar een naadje van los is of je geeft een gerecht terug in het restaurant. Het is lauw of niet helemaal naar smaak.

Je leert dat je het gesprek, gefundeerd, aan kunt gaan, zonder dat er gekke dingen gebeuren en de hele wereld je aanstaart. Je hoeft er geen ruzie door te krijgen, mensen zijn niet boos op je etc. Inzicht hoe communicatie feitelijk zou moeten verlopen, daar komt het eigenlijk op neer.

Conclusie

Er zijn natuurlijk tientallen zaken die mensen angstig maken en waardoor ze binnen hun comfortzonde blijven functioneren. Als je door die angsten heen prikt, loop je de kans dat je nieuwe inzichten en wijsheden op doet en je merkt minimaal dat je gedachten over die angst veel minder relevant zijn. Geef het tijd en pas het dus regelmatig toe. Laat het een tweede natuur worden.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hé loser, stap uit die comfort zone!Veel mensen zitten in hun comfort zone, omringd door een middelmatig, neutraal en onverschillig leventje vol met problem…
Verlaat je de comfort zone?Verlaat je de comfort zone?De comfort zone, we gebruiken het al weer een hele tijd en we weten allemaal wat we er mee bedoelen. Toch geldt voor vel…
Kom je comfortzone uit!Kom je comfortzone uit!Er kunnen allerlei redenen zijn waarvoor je uit je comfortzone komt, maar veel mensen blijven maar wat graag binnen hun…
Als angst een vriend wordtAls angst een vriend wordtVoor de meeste mensen is het de “ver-van-hun-bed-show”, want we weten allemaal dat angst geen goede raadgever is en leve…

Waarom zijn we bang? Nederlanders en hun angstenWaarom zijn we bang? Nederlanders en hun angstenNederlanders worden steeds banger. De reden is dat we overal controle over willen hebben, maar het leven geeft geen zeke…
Persoonlijkheidsstoornis: hoe kom je eraan?Persoonlijkheidsstoornis: hoe kom je eraan?Bij je geboorte staat al voor een groot deel vast hoe het karakter zich zal vormen. Iemand wordt niet geboren met een pe…
Bronnen en referenties
  • Y. Batty – (klinisch) psycholoog (GB)
  • Afbeelding bron 1: Xusenru, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.