Jaloerse partner kan leiden tot relatieproblemen

Jaloerse partner kan leiden tot relatieproblemen Jaloezie kan binnen een relatie voorkomen en er is niets mis met wat gezonde jaloezie. Er zijn ook mensen die heel snel jaloers zijn en ook vaak zonder reden. Dit kan in een liefdesrelatie zorgen voor grote problemen. De jaloerse partner is ervan overtuigd dat de partner vreemd gaat en hij zal op zoek blijven gaan naar bewijs, ook al kan hij dit niet vinden. Er is iets mis met het gedachtepatroon en dat kan voortkomen uit onzekerheid en een negatief zelfbeeld.

Jaloezie

Sommige mensen zijn erg snel jaloers, ook al is er weinig tot geen reden voor. Jaloezie is een emotie die zich om verschillende redenen kan uiten. Het kan zijn dat je beter wilt presteren of omdat je bang bent om je geliefde kwijt te raken. Wanneer de jaloezie terecht is, bijvoorbeeld omdat de partner is vreemdgegaan, wordt er gesproken van rationele jaloezie. Vaak is er geen reden voor dat je jouw partner wantrouwt en heeft het te maken met eigen onzekerheid. Dit kan leiden tot grote problemen binnen de relatie en zelfs het einde van de relatie betekenen.

Hoe de jaloerse partner denkt

Wanneer je alleen maar gezellig op een verjaardag met iemand kletst en naar die persoon lacht, kan een jaloerse partner dit zien als flirten en dat je van plan bent om vreemd te gaan. Ze zien degene met wie je praat als een rivaal en zien hoe succesvol die ander is. Een jaloerse partner denkt vaak te weten wat je denkt en betrekt alles op zichzelf. Wanneer je naar een ander kijkt, denkt de jaloerse partner dat je hem niet meer aantrekkelijk genoeg vindt. De rivaal is veel aantrekkelijker en mooier. Hij houdt zich niet bezig met dat wat jij denkt iets heel anders kan zijn.

Onzekerheid

Projectie op de rivaal komt voort uit een negatief zelfbeeld. De jaloerse partner vindt zichzelf vaak niet de moeite waard en dat de partner dat ook zo vindt. Ook willen ze voortdurend complimenten ontvangen zodat ze worden gerustgesteld. Wanneer de jaloerse partner zelf wel eens gevoelens heeft gehad voor iemand anders, kan hij denken dat jij dat ook hebt. Zij zijn voortdurend op zoek naar bewijzen van vreemdgaan, bijvoorbeeld door je telefoon en mailbox door te spitten en te controleren waar je naar toe gaat als je alleen weg gaat ‘s avonds.

Romantiseren

Jaloerse mensen hebben vaak overdreven romantische gedachten die de jaloezie alleen maar kunnen versterken. Zij vinden dat als je van iemand houdt, dat je dan ook alleen maar oog moet hebben voor die persoon en dat je voor altijd bij elkaar moet blijven. De liefde moet ook continu worden bevestigd en er wordt om veel aandacht gevraagd. Alleen al door naar iemand anders te kijken kan de jaloezie aangewakkerd worden. Door naar een ander te glimlachen, denken ze vaak dat je graag met die ander naar bed wil. Ze denken catastrofaal en zien altijd maar beren op de weg.

Afsluiten van de buitenwereld

Het liefst zal de jaloerse partner zijn geliefde afsluiten van de buitenwereld. Dat de andere persoon een eigen mening heeft, is minder belangrijk. Het liefst zou hij de geliefde opsluiten en zo min mogelijk laten afspreken met vrienden of familie. Sommige partners zijn zo jaloers dat ze er problemen mee hebben dat hun geliefde een baan heeft. Een collega of vrienden kunnen een bedreiging vormen voor vreemdgaan in hun ogen. Over het algemeen heeft een jaloerse partner ook weinig behoefte om met jouw vrienden om te gaan of interesse te tonen in jouw hobby’s.

Bezitterig

Een jaloerse partner kan uiteindelijk heel bezitterig worden. Het kan zelfs zo ver gaan dat elke blik en gebaar als teken wordt gezien dat uitgaat naar de partner. Wanneer je een keer niet glimlacht naar je partner, wordt het meteen gezien als teken dat je niet meer blij bent met je geliefde. Wanneer je een keer niet direct de telefoon opneemt, wordt het gezien als een bedreiging omdat je misschien op dat moment wel vreemdgaat. De partner zal je in alles controleren en steeds zoeken naar een bevestiging van de liefde. Wanneer hij dit niet krijgt, zal hij om het minste of geringste boos of teleurgesteld kunnen zijn.

Relatieproblemen

Een partner kan zo jaloers zijn, dat het een bedreiging vormt voor de relatie. Wat begint als gezonde jaloezie, kan uiteindelijk leiden tot een ziekelijke jaloezie. Soms kan er zelfs lichamelijk geweld ontstaan. Jaloezie kan de relatie kapot maken. Het kan benauwend zijn, omdat je niet meer je gewone leven kunt leiden. Er ontstaan ruzies omdat je partner geen vertrouwen in je heeft en voortdurend denkt dat jij vreemd wilt gaan.

Wordt geen slachtoffer

Pas erop dat je geen slachtoffer gaat worden van een jaloerse partner. Voel je niet verantwoordelijk voor de jaloerse gevoelens van een partner en pas je leven er niet op aan door bijvoorbeeld niet meer af te spreken met vrienden of toch maar niet naar de sportschool gaan terwijl je dit graag wilt. Wanneer je partner je overdreven uithoort over waar je steeds was, met wie en hoe lang, ga dan niet over je grens heen. En verbaal of fysiek geweld is iets dat je niet hoeft te accepteren. Wanneer je partner in de jaloezie blijft hangen, kan het soms beter zijn om de relatie te beëindigen.

Oplossing voor jaloezie

Wanneer je snel last hebt van jaloerse gevoelens, kun je er wat aan doen. Zo kun je jezelf afvragen of het wel terecht is dat je zo denkt. Wanneer er onduidelijkheden zijn, stel dan vragen aan je partner zonder dat je een kruisverhoor afneemt. Besef dat het om je eigen gedachten gaat en dat je partner er heel anders over kan denken en niet beseft dat het gedrag jouw jaloezie aanwakkert. Breng je rampgedachten in kaart voor jezelf en ga na in hoeverre het reëel is dat je denkt dat je partner vreemdgaat. Praat hier desnoods over met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een goede vriend.

Zoek hulp

Wanneer het niet lukt om je negatieve zelfbeeld te verbeteren en minder jaloers te worden, is het raadzaam om hulp te zoeken. Vaak spelen andere dingen, zoals nare gebeurtenissen uit het verleden, een rol bij het vormen van jaloerse gevoelens. Misschien heb je veel moeite om iemand te vertrouwen, maar dat betekent niet dat je partner niet te vertrouwen is. In sommige gevallen is het beter om psychologische hulp te zoeken. Dit kan de jaloerse partner alleen doen, maar jullie kunnen dit ook samen doen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Daten met de verkeerde: de jaloerse partnerDaten met de verkeerde: de jaloerse partnerMannen (of vrouwen) die erg jaloers zijn daar kan je maar beter bij uit de buurt blijven. Extreme jaloezie uit zich mees…
Jaloezie en ontrouwwaanJaloezie en ontrouwwaanJaloezie treedt voornamelijk op in relaties of bij bezittingen. Jaloezie kan ernstige vormen aannemen en overgaan in zie…
Jaloezie binnen een relatieJaloezie binnen een relatieIedereen kent wel het gevoel van jaloezie binnen een relatie en misschien ook wel daar buiten. Een beetje jaloezie is ge…
Wat is jaloezie?Bijna iedereen heeft in het leven wel eens te maken met jaloezie. Zelfs in zo'n 1 op de 3 relaties komt jaloezie voor. O…

Als je emoties een rol spelen in je werkAls je emoties een rol spelen in je werkWe noemen het niet professioneel als je je woede, angst of frustratie uit in je werk. Meestal hebben we het dan over fun…
Preventie fietsendiefstal via posters met ogenPreventie fietsendiefstal via posters met ogenIn geen enkel ander land met een vergelijkbaar welvaartsniveau wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Vooral in de z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Josethestoryteller, Pixabay
  • http://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/De-7-denkfouten-bij-jaloezie-en-oplossingen.htm
  • http://www.centrumeenenal.nl/jaloezie-jaloerse-partner-relatie-therapie
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-08-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.