Acceptatie: hoe kun je dit ontwikkelen?

Acceptatie: hoe kun je dit ontwikkelen? Het is niet altijd even eenvoudig om iets te accepteren, hoe graag je het ook zou willen. Het liefst wil je altijd gelukkig zijn, maar zo zit het leven nu eenmaal niet in elkaar. Hoe moet je omgaan met vervelende momenten, angsten, negatieve gevoelens en ergernissen? In plaats van je nog meer lopen op te winden over bepaalde dingen, is het soms beter om ze te accepteren. Dit gaat niet vanzelf en vaak moet je er moeite voor doen. Dit kan veel energie en doorzettingsvermogen kosten. Zodra je iets hebt geaccepteerd, zul je jezelf er beter bij voelen.

Geluk

Sommige mensen willen alles in hun leven regelen en denken dat ze geluk ook zelf kunnen bepalen. Er komen dingen op je pad die je niet hebt voorzien en het valt niet altijd mee om hiermee om te gaan. Er zijn mensen die denken dat je altijd gelukkig moet zijn, echter geluk is meestal een moment. Het lukt niet om te genieten van elk moment van de dag. De realiteit voldoet niet altijd aan onze verwachtingen en dat kan leiden tot frustratie, verdriet en ergernissen. Door bepaalde dingen te accepteren, kun je rust vinden waardoor je meer kans op geluk hebt.

Kijk naar feiten

Probeer dingen feitelijk te zien en probeer niet bevooroordeeld te zijn. Wanneer iets een keer tegenzit, is een mens soms geneigd om dingen te overdrijven. Bijvoorbeeld als de auto een keer niet wil starten, dat je dan zegt dat er altijd wel iets is, terwijl dit slechts af en toe voorkomt. Denk niet meteen dat als je een pijntje voelt, dat je misschien een ernstige ziekte hebt. Besteed niet al je energie aan klagen, maar probeer dit te besteden in een oplossing. Zo laat je jouw gevoel de baas zijn en niet je gedrag.

Stel realistische doelen

Iedereen denkt er wel eens over na wat voor een zin het leven heeft. Je wilt er van alles aan doen om je goed te voelen. Het kan gaan om kleine dingen zoals goed zijn voor een ander, bijvoorbeeld iemand vriendelijk goedendag zeggen of een compliment geven. Het kan ook grotere dingen betreffen, bijvoorbeeld een gesprek met iemand aangaan aan wie je je al een tijdje aan ergert of het kiezen voor een andere baan. Vind je het eng om voor iets te kiezen, probeer het dan toch. Wees realistisch als je bijvoorbeeld kiest voor een andere baan. Is het niet te hoog gegrepen of moet je er een opleiding voor volgen? Denk er goed over na voordat je een definitieve keuze maakt. Wanneer je niet kiest, maak je ook een keuze.

Ga de confrontatie aan

Hoe vervelend het ook kan zijn, probeer vervelende gevoelens niet te negeren. Een mens is vaak van nature geneigd om een nare situatie uit de weg te gaan, zonder dat ze zichzelf lang hebben blootgesteld aan ergernis, angst, verdriet of woede. Wanneer je een situatie uit de weg gaat, zul je steeds dingen verzinnen om een confrontatie te vermijden. Het kan een prima oplossing lijken, maar uiteindelijk werkt het niet. Je verkleint de kans om het gedrag te veranderen en zoekt niet naar oplossingen. Erken het probleem en ga het conflict aan.

Observeer je gevoel

Wanneer je een gevoel krijgt van ergernis, angst of andere vervelende emoties, concentreer je dan hierop. Probeer deze ervaring los te zien van de gebeurtenis. Probeer te zien dat het niet de situatie is dat afschuwelijk is, maar dat jij je er zo bij voelt. Probeer je gevoel te observeren alsof je een buitenstaander bent die er over oordeelt. Zo kan iemand die erg verlegen is, reageren door agressief gedrag te vertonen om zo de verlegenheid te verbergen. Het agressieve gedrag kan even helpen, maar het is beter om het gevoel aan te gaan en van daaruit te reageren.

Tips

Het is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar leren accepteren is erg moeilijk. Vaak wil je het graag, maar weet je niet hoe je moet aanvaarden. Acceptatie is iets wat je kunt ontwikkelen, maar je moet er wel moeite voor willen doen. Het aangaan van negatieve gevoelens maakt het mogelijk om er later meer afstand van te kunnen nemen. Hier volgen wat tips om te leren aanvaarden:

Actieve acceptatie

Ervaar het negatieve gevoel en besef dat het leven niet altijd even leuk is. Helaas horen gevoelens van boosheid, teleurstelling en verdriet er soms ook bij. Ga de confrontatie met dit gevoel aan en observeer je gedachten. Denk erover na hoe je jezelf kun loskoppelen van deze situatie.

Verzet je er niet tegen

Laat de gedachten komen en verzet je er niet tegen. Je kunt een situatie vaak niet veranderen, maar je blijft er maar steeds aan denken. Wanneer je jezelf blijft verzetten tegen de gedachte, geeft het vaak alleen maar meer stress. Vaak zullen gedachten die komen ook weer verdwijnen. Jouw gedachten hoeven niet altijd de waarheid te zijn.

Stel je verwachtingen bij

Het kan zijn dat het niet lukt om bijvoorbeeld je droomhuis te kopen, die mooie baan niet kunt krijgen of geen perfecte partner kunt vinden. Dit kan leiden tot teleurstelling. Probeer je verwachtingen bij te stellen zodat ze realistisch zijn en kijk naar de dingen waar je wel tevreden over bent.

Jezelf accepteren

Sommigen stellen hoge eisen aan zichzelf en hebben het gevoel dat ze moeten presteren, zich moeten ontwikkelen en op hun tenen moeten lopen om de voldoen aan de maatschappelijke normen. Het is beter om zelfacceptatie niet te laten samenhangen met maatschappelijke normen. Kijk naar je eigen normen en waarden en doe dingen die bij jou passen, ook al wordt het door anderen afgekeurd. Ga om met mensen waar je positief van wordt, energie van krijgt en vermijd mensen die een negatieve invloed op je hebben. Lijdt het leven waar je gelukkig van wordt, ook al is dat dan met een mindere carrière of een kleiner huis.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfacceptatie: de sleutel tot vrijheidZelfacceptatie: de sleutel tot vrijheidZelfacceptatie kan een lastig proces zijn als je dit in je eentje wilt doen. Er is echter een andere weg: je kunt al je…
De verwerkingsfases van een jeugd bij narcistische oudersDe verwerkingsfases van een jeugd bij narcistische oudersVaak ontdekken mensen die zijn opgegroeid bij narcistische ouders pas op volwassen leeftijd echt wat er met hen is gebeu…
Omgaan met kritiek versus gelukkig wordenOmgaan met kritiek versus gelukkig wordenWat ons gelukkig maakt in het leven is steun, waardering en acceptatie van anderen ontvangen vanuit onze omgeving. Hoe r…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…

Autisme en vriendschapAutisme en vriendschapKunnen mensen met autisme intieme vriendschappen hebben? Of is dit in het geheel niet mogelijk? Autisme is immers een co…
Facebook als psycholoogFacebook als psycholoogFacebook verzamelt veel gegevens over zijn gebruikers. Slechts een paar ervan, zoals leeftijd en geslacht, worden explic…
Bronnen en referenties
  • www.psychologiemagazine.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.