Ben jij een beslisser?

Ben jij een beslisser? Waar de een er een hele tijd over doet, heeft de ander binnen geen tijd een beslissing genomen en weer andere mensen laten het van het onderwerp afhangen of hoe ze zich op dat moment voelen. Er is geen goed of fout in deze, maar soms kan een bepaalde opstelling je wel helpen. Als voorbeeld kennen we immers de eeuwige twijfelaar wel. De vraagt of er iets aan te doen is, doemt vervolgens op.

Maakt de snelle beslissing nemen je altijd gelukkiger dan?

Snelle beslisser

Er kan niet instemmend gezegd worden dat snel beslissen je per definitie gelukkiger maakt. Vaak zit het in de mens, hij of zij ziet iets, schakelt snel en neemt vervolgens de beslissing. Het is zijn of haar manier van doen. De beslissing uitstellen geeft zelden tot nooit een ander inzicht.

Twijfelaar

Daar staat de eeuwige twijfelaar tegenover en dat kan wel tot “gedoe” leiden. Immers, de eeuwige twijfelaar stelt de beslissingen feitelijk alsmaar uit en heeft of externe hulp nodig om tot een beslissing te komen of het duurt heel erg lang en uiteindelijk neemt iemand dan nog maar een willekeurige beslissing. Hij/zij weet het immers niet. Of in meer extreme gevallen doet iemand iets niet, juist omdat de beslissing niet genomen wordt en dan kan hij of zij zichzelf zomaar beperken.

De “inbetween”

De man of vrouw die tot deze groep behoort, laat het vaak van de bui afhangen hoe er beslist wordt. Is de persoon in kwestie in een “mellow” bui en hij twijfelt, dan kan hij het nog een mogelijkheid geven. Op andere moment is de deze man of vrouw heel strikt.

Of je bekijkt het per onderwerp en dat gaat vaak over de zekerheid die je zoekt. Als je er bijvoorbeeld maar genoeg vanaf weet, kan je die beslissing nemen … maar is dat ook altijd wel zo?

Goed of fout

Wat is goed en wat is fout? Je kunt eigenlijk niet over “goed” of “fout” spreken, want voor iedereen geldt dat datgene wat bij de man of vrouw past, is wat goed is. Daar staat tegenover dat de eeuwige twijfelaar soms niet tot een volgende stap komt of ook na het de genomen beslissing, nog steeds blijft twijfelen … en dat vergt wel wat!

Energie

De man of vrouw die blijft twijfelen, kan zelfs na een genomen beslissing in het hoofd blijven lopen met de vraag of hij/zij wel de juiste beslissing genomen heeft en dat vergt energie. Als iets in je hoofd blijft “zeuren” en zo nu en dan de kop op steekt, dan kost dat per definitie energie. Het valt mogelijk niet direct op, maar als het je in je hoofd bezighoudt, dan ontkom je er niet aan. Het gaat om energie en veelal ook nog wat tijd.

Wat kan je er aan doen?

Het zit voor een groot deel “gebakken” in de mens, dus of je het er zomaar uit krijgt, is maar helemaal de vraag. Toch kan je wel vanuit een stuk discipline aan de slag gaan, om net iets meer vorm te geven aan je beslissingen.
Er spelen enkele zaken die je in ogenschouw moet nemen, te weten:
  • Als snelle beslisser kan je jezelf er toe dwingen, niet direct uit te spreken wat je beslissing is. Neem even afstand en probeer met open vizier op een later moment nog eens naar je beslissing (in je hoofd) te kijken. Dat “open vizier” is het lastige aspect van de exercitie.
  • De twijfelaar kan proberen kort samen te vallen wat de voors en tegens zijn. Op basis van meer voors dan tegens (of andersom) kan je aangeven wat dat je beslissing gaat worden.
  • Laat je het van je bui af hangen dan speelt er meestal dat iemand intuïtief aan de slag gaat. Maar als je wat uiterste in je karakterbeeld hebt, kan dat weer lastig zijn. Neem geen beslissingen als je tegen uiterste aan zit. Je zit immers nooit heel lang in een bepaalde bui.
  • Laat je het van het onderwerp af hangen, dan kan een rol spelen of je van mening bent dat je er genoeg vanaf weet. Maar daar gaat het in veel gevallen helemaal niet over. Kom tot de kern van de vraag en neem dan je beslissing.

Voor alle manieren van aanpak geldt dat je er de tijd voor moet nemen en het regelmatig toe moet passen. Het is uit of je comfortzone en dat wil zeggen dat je het je eigen moet maken en langzaam een tweede natuur wordt. Dat kan nooit snel, dat vergt nu eenmaal tijd.

Tot slot

De een heeft last van de eeuwige twijfelaar zijn en de ander niet, de een vindt snel weten wat men wil niet altijd handig … en alle vormen die er tussen zitten, kunnen weer andere problemen geven. Als je er niet happy mee bent, onderneem dan actie. Geef het een serieuze kans om die verandering aan te brengen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De eeuwige twijfelaarDe eeuwige twijfelaarEr zijn nogal wat mensen die twijfel in het karakter meegekregen hebben. Zolang je er geen last van hebt, is er nog niet…
Relatie: Wat als je partner twijfelt?Relatie: Wat als je partner twijfelt?Een crisis binnen de relatie of huwelijk is zwaar, maar hoe zwaar is het als je geliefde in een relatiecrisis verkeert e…
Te veel nadenken: besluiteloosheid, piekeren en twijfelenTe veel nadenken: besluiteloosheid, piekeren en twijfelenGecontroleerd nadenken is vaak nodig om tot een goede beslissing te komen, al moeten we kijken dat we onszelf niet verli…
Wijzer in geldzaken, wat voor beslisser bent u (geldtype)Wijzer in geldzaken, wat voor beslisser bent u (geldtype)U wilt wijzer worden in geldzaken en bijvoorbeeld weten welk geldtype u bent? Bij geld, geldkwesties en geldzaken neemt…

Zelfdiscipline, te trainen door breinkennisZelfdiscipline, te trainen door breinkennisZelfdiscipline is een complex begrip dat vele aspecten omvat. Zelfanalyse, beslissen, doelen stellen, plannen, actie en…
Tem je geest (Sane New World), Ruby WaxTem je geest (Sane New World), Ruby WaxRuby Wax, geboren Ruby Wachs (Evanston, 19 april 1953), werd in de Verenigde Staten geboren als dochter van joodse ouder…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • H. Broekman - mental coach
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.