Hoe kun je je geheugen verbeteren?

Hoe kun je je geheugen verbeteren? Een beter geheugen, wie zou dat niet willen? Het scheelt je tijd, geld en een hoop energie. Je moet er geen wonderen van verwachten, maar er bestaan wel degelijk manieren om je geheugen efficiënter te gebruiken.

Het geheugen

We spreken simpelweg van 'het' geheugen, maar in werkelijkheid bestaat dat uit enkele onderdelen. Die nemen verschillende plekken in je brein in. Zo is er het zintuiglijke of sensorische geheugen. Dit deel van je hersenen is betrokken bij alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Voor even maar, want deze informatie is vluchtig. Iets langer werkt je kortetermijngeheugen. Dat houdt acute informatie vast die je nodig hebt om te kunnen doen waar je mee bezig bent. Een telefoonnummer intoetsen of op je beurt wachten bij de bakker. Verder is er het langetermijngeheugen. Dat bevat alle kennis en vaardigheden die langer dan een minuut van belang zijn. Denk aan kunnen lezen, fietsen of autorijden. Maar ook herinneringen en vakantieplannen vallen onder dit type geheugen. Net als de namen van al je collega's, wat de hoofdstad van Nederland is en wanneer Kerstmis gevierd wordt. Het is dit type geheugen dat je met de nodige training kunt verbeteren.

Briefjes ophangen

Hoe doe je dat? Het helpt om goed uitgeslapen te zijn. Als je fit bent, kun je je beter concentreren. Ook je motivatie is van belang: als je weet waarom je iets wilt leren, helpt dat je vaak. Er zijn hulpmiddelen, zoals een knoop in je zakdoek leggen of iets wat je niet moet vergeten opschrijven. Als je een vreemde taal leert, schrijf dan woorden als 'raam', 'kast', en 'deur' op post-its en hang die op die plaatsen op. Ook ezelsbruggetjes kunnen je helpen. Vorm acroniemen: zet de eerste letters van de dingen die moet leren achter elkaar en kijk of je het woord dat hierdoor ontstaat kunt onthouden.

Geef cijfers een gezicht

Soms kun je iets beter onthouden als je er een beeld bij hebt. Zo kunnen beelden meestal beter worden onthouden dan getallen. Probeer dingen die je wilt onthouden dus te koppelen aan beelden die je gemakkelijk weer uit je geheugen kunt opdiepen. Geef getallen een gezicht. Moeilijke namen kun je onthouden door ze in stukjes te hakken. Je kunt ook de lettergrepen gebruiken. Ken aan die stukjes iets toe dat je gemakkelijk kunt onthouden. Hoe beter je kunt visualiseren, hoe makkelijker de naam je te binnen schiet. Vergeet je vaak wat op een lijstje staat? Plak de items aan elkaar en maak er een verhaaltje van. De truc is om voor elk onderdeel een symbool te verzinnen en deze symbolen met elkaar te verbinden. Het doet er niet toe hoe absurd dat verhaaltje is, als je het maar onthoudt.

Onthoud je speech

Dingen onthouden kan ook door ze in gedachten neer te zetten in een bekende ruimte. Stel dat je een toespraak moet houden op je werk. Je verzint voor alles waar de speech over gaat een symbool. Zet de symbolen in gedachten eens in de kantine van je bedrijf. Het ene symbool bij de koffieautomaat, het andere bij het schilderij aan de muur of de tafel linksachter, enzovoorts. Dan hoef je voor je toespraak alleen nog in de ruimte rond te kijken om weer te weten wat je zeggen moet. Je zou de de symbolen ook aan dingen kunnen koppelen die je tijdens een mooie reis hebt gezien. Het belangrijkste is dat je de dingen die je wilt onthouden gaat associëren met beelden die makkelijk terug te halen zijn. Ons hele geheugen werkt associatief. Alles wat in ons opkomt is aan iets gekoppeld. Aan iets wat we mee hebben gemaakt, of waarover we hebben gelezen of gehoord. Het is de truc om daar gebruik van te maken. Je moet dus associaties verzinnen die het jou makkelijk maken om informatie op te diepen.
© 2014 - 2024 Arts1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Je geheugen verbeterenJe geheugen verbeterenWe kunnen er niet onderuit. Ons geheugen gaat met de jaren achteruit. Als we ouder worden zetten eiwitten zich vast aan…
Hoe werkt je geheugen?Hoe werkt je geheugen?Het geheugen van de mens zit ingewikkeld in elkaar. Herinneringen kun je kort bewaren, lang, of iets ertussenin. Ook sla…

Het omstanderseffect: waarom niemand de ander helptJe hebt het vast wel eens gehoord: een vrouw dreigt te verdrinken, maar niemand neemt aanstalten om haar te redden. Of e…
Angst: sociale fobieAngst: sociale fobieBreekt het angstzweet je uit als je voor een groep wat moet zeggen of krijg je de zenuwen als je ergens op bezoek gaat e…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Geheugen_%28psychologie%29
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Associatie_%28psychologie%29
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mnemotechniek
Arts1984 (47 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.