Levensuitdagingen aangaan

Levensuitdagingen aangaan De een blijft veilig in zijn/haar comfortzone en de ander zoekt de uitdagingen in het leven op. Niets is goed of fout, maar het is wel handig het jezelf te beseffen. Ben je “geschikt” voor het een of voor het ander … althans als dat je insteek is. Toch blijkt dat iedereen, als hij/zij echt wilt, uitdagingen aan kan gaan (je ziet ze dan ook!) én het je meer in het leven kan brengen. Het “meer in het leven” is niet zozeer geldelijk gewin, wat overigens ook nog kan, maar eerder een verdiepingsslag, wijzer worden, een volgende stap in het leven … of hoe je het ook wilt noemen. Het gaat alleen niet vanzelf en dus is het verstandig open te staan voor de zaken die op je afkomen. Je hoeft het niet op te zoeken, maar open staan wil zeggen dat je het op je pad laat komen.

Open staan

Open staan voor datgene wat op je afkomt, is belangrijk in een dergelijk proces. Als je teveel geconditioneerd bent, wat we enig moment in het leven allemaal in meer of mindere mate zijn, kunnen er zaken aan je voorbij gaan. Wat overigens als basis niet erg is, want dat brengt de jeugd, school, in de maatschappij ‘passen’ met zich mee.
Tel daar de typisch westerse maatschappij bij op, een maatschappij die veel van ons vraagt en waar veel mensen in mee gaan en datgene wat je iets kan brengen, kan aan je voorbij gaan. Als je jezelf er toe kunt zetten om de uitdagingen in het leven aan te pakken, dan kan je daar als mens sterker uitkomen. Voor velen komt dit proces ergens halverwege de 30 op gang. Een leeftijd die vragen oproept en voor velen geldt dat men dan genoeg kracht en zelfvertrouwen hebben, om uitdagingen echt aan te gaan.

Uitdagingen aan je voorbij laten gaan?

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen in het leven die je liever aan je voorbij zou willen laten gaan. Denk hierbij aan problemen met de gezondheid, die van jezelf of de mensen die je lief hebt. Wat niet wegneemt dat ook deze uitdagingen je sterker kunnen maken. Maar daar waar je geen of zeer beperkte invloed op uit kunt oefenen, wat bij gezondheid vaak het geval is, loop je tegen uitdagingen aan die je een stuk frustratie kan geven.
Niet zelden merk je op – terugkijkend op het proces - dat die frustratie over je onmacht uiteindelijk ook weer iets opgeleverd heeft en je sterker heeft gemaakt. Op het moment dat het speelt is het echter een schrale troost.

Toch is een oud gezegde wat zegt: “Je krijgt ‘aangeboden’ wat je als mens aankunt.” Of dat zo is, is niet wetenschappelijk bewezen, maar het is wel zo dat menigeen die in een dergelijk proces zit, er uiteindelijk weer bovenuit klimt. De overlevingsdrang en het ‘gelukkig willen zijn’ is erg groot, wat maakt dat pijn wegebt of een plaats krijgt (hopelijk wel verwerkt) en je de draad van het leven weer oppakt. Als dat dan de uitleg van het gezegde wil zeggen, dan kunnen we stellen dat dit inderdaad voor de meeste mensen geldt.

Overzie je uitdagingen

Als je midden in het leven staat, je overziet hetgeen er om je heen plaatsvindt en je steekt je kop niet in het zand, dan komen er uitdagingen op je pad. Bij de een meer dan bij de ander, maar als er zich bijvoorbeeld in je jeugd iets heftigs heeft afgespeeld en er is op dat moment niet goed vorm aan gegeven, dan kan dit later een rol gaan spelen. De kans is groot dat je dit op verschillende vormen ‘op je af krijgt’ en het is dan de vraag of je er iets mee gaat doen om dat proces weer goed te laten verlopen in je leven. Op het moment dat je er goed vorm aan hebt gegeven, zal dat proces zich dus niet meer voordoen. Hoe mooi is dat!

Maar de uitdaging kan hem ook in bijvoorbeeld ‘foutieve’ relaties zitten. Als je meerdere keren voor de uitdaging van een destructieve relatie staat, zou het kunnen zijn dat je de volgende keer beter voor een liefdevolle en harmonieuze relatie zou kunnen kiezen.
Bij al dit soort processen is het zo dat menig mens de veiligheid van het bekende zoekt en toch weer ergens verkeerd instapt. Het liefdevolle en harmonieuze is onbekend en dus ‘eng’ en dan is het een kwestie van de uitdaging aangaan … of niet.

“Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker.” Gandhi

Controle

Belangrijk in ieder proces is dat je snapt waar je instapt en je realiseert dat het niet gemakkelijk zal zijn, je ook tegen zaken aan zult lopen die je een ‘zie je wel’ of ‘was ik er maan nooit aan begonnen’ op zullen leveren. Ook dat hoort bij het proces van veranderen. Daarnaast is de controle proberen te houden nogal eens een ijsbreker en dus is het goed na te denken over het laten vieren van de teugels. Je richting hoef je niet los te laten, maar star aan je controleaspecten vasthouden onthoud je van de ruimte die je juist kan helpen bij het zien en oppakken van uitdagingen. Al je er moeite mee hebt, bedenk dan wat die controle je uiteindelijk oplevert en antwoord daar eerlijk op naar jezelf.

Een leven lang leren

Het is niet altijd even simpel er voor te kiezen dat je de uitdagingen van het leven niet links laat liggen, maar ze oppakt en vorm geeft in je leven. Een leven lang leren, maakt je een stuk wijzer en die wijsheid is voor menigeen een groot goed. Een leven lang leren is overigens niet altijd kommer en kwel, want het levert je uiteindelijk veel meer op. Zoals:
  • Nieuwe inzichten op allerlei gebieden.
  • Een breder beeld op de wereld.
  • Kennis over processen waar je anders niets te maken zou hebben gehad.
  • Nieuwe vrienden (en niet zelden afscheid nemen van oude vrienden).
  • Rust in je hoofd (door relativeren, zaken een plek kunnen geven etc.).
  • Als alles in een flow gaat, komen er ook nieuwe dingen op je pad … en daar kan misschien ook wel geld bij zitten (hoewel dit niet de insteek moet zijn).

Conclusie

De een leeft zijn leven binnen de controlerende aspecten van zijn/haar karakter, want als we het controleren zijn we de baas, toch? Veel mensen weten inmiddels dat het leven zo niet in elkaar zit en er veel meer mogelijk is c.q. het leven een pad volgt waar je voor kunt kiezen en zo de flow kunt volgen of je volgt star datgene wat je ooit in je hoofd gepland hebt. Als je in de flow van je leven zit, is dat controle aspect namelijk helemaal niet nodig. Dan komen er zaken op je pad (ook uitdagingen) om op kunt pakken en vorm te geven en welke binnen je levenspad vallen. Wat zeker is dat het je absoluut een rijker mens maakt.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is numerologie?Voor veel mensen zijn cijfers harde en noodzakelijke ingrediënten om iets duidelijk te krijgen. Cijfers zijn zeker noodz…
Indiaans MedicijnwielIndiaanse astrologie is al eeuwenoud en toch niet zo bekend als bijvoorbeeld de Chinese astrologie. Toch zitten er in de…
Kom je comfortzone uit!Kom je comfortzone uit!Er kunnen allerlei redenen zijn waarvoor je uit je comfortzone komt, maar veel mensen blijven maar wat graag binnen hun…
Volgende stap op het levenspadVolgende stap op het levenspadVoor sommige mensen ligt het leven vast, althans in het hoofd is het helemaal gevormd. Maar de praktijk is bijna altijd…

Het profiel van een verdachte: De Utrechtse serieverkrachterDe Utrechtse serieverkrachter was actief in het oostelijk gebied van Utrecht, de Bilt en Zeist tussen 1995 en 1996 en tu…
Wiskundeangst, maak er gebruik van!Wiskundeangst, wat is dat? Hoe ontstaat het en wat zijn de verschijnselen? Maar vooral: hoe kom je er van af? Daarover g…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.