Vertrouwen en angst in balans

Vertrouwen en angst in balans Er wordt wel eens gezegd: “Een mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest.” en daar zit wel wat in. Een teveel aan angst kan onnodige schade aanrichten, denk maar eens aan de stress die het met zich meebrengt. Echter, als vertrouwen en angst in balans is, kan het juist van toegevoegde waarde zijn in het leven. Het hoort nu eenmaal bij de mens en dan kan je het maar beter in balans hebben en als dat niet zo is, er iets aan doen.

Balans

Vertrouwen en angst is er altijd, maar dat wil niet zeggen dat iedereen het “toelaat”. Immers, stoer gedrag om te laten zien dat je juist geen angst hebt, levert niet zelden problemen op. Blindelings vertrouwen kan als naïef gezien worden en kan je ook in de problemen brengen. Daar staat tegenover dat angst je kan weerhouden in het leven en kan je bovendien allerlei psychische problemen geven. Balans tussen deze twee uitersten is uiteindelijk het beste, je hebt het immers niet voor niets allebei in jezelf.

De beslissende elementen

Angst

De voordelen van “angst” liggen met name in de “opmerkzame hoek”. Angst zorgt er namelijk voor dat extra alert bent op gevaar. In wat voor vorm dan ook. Waren dit in het verleden dieren of vijandige volken, tegenwoordig is het te plaatsen in situaties zoals het drukke verkeer, de crimineel , onbekende situaties of andere mensen die het verkeerd met je voor hebben.

Vertrouwen

Vertrouwen kan je kracht geven, je voelt je gesterkt en dat straal je uit. Dit gaat in feite vanzelf en kan je toepassen in allerlei situaties waar je op basis van vertrouwen moet kunnen leven en werken. Vertrouwen zet je hart namelijk open. Dit geldt voor je privéleven als in levenspartner, maar ook vrienden en voor wat betreft je werk moet je ook in vertrouwen met een zakenpartner kunnen samenwerken of je medespeler in je team.

Uit balans

Als je op deze vlakken om wat voor reden dan ook uit balans bent, ga je daar last van krijgen. Is het niet dat je continu op je hoede moet zijn voor mensen in je omgeving, dan kan het wel zijn dat je de straat niet meer op durft of je durft niet meer deel te nemen aan het verkeer.
Het tegenovergestelde kan je in hachelijke situaties brengen door een soort overmoedigheid die ontstaat en het ontbreken van voldoende alertheid of een lichte scepsis en/of kritische blik in bijvoorbeeld allerlei processen en/of samenwerkingsverbanden. Niet uit te leggen als “negatief”.

Basis

De basis voor balans wordt altijd gelegd in de periode van je opvoeding. Vanaf het jongste levensjaar krijg je zoveel van je ouders/opvoeders mee, wat een basis moet vormen. Daar borduur je je hele leven op door. Spreekt voor zich dat als je uit balans bent je, zodra je er aan toe bent, ook met behulp van een professional hier iets aan kunt doen. Noem het een stukje herprogrammeren van enkele processen.

Heb je de basis wel meegekregen, dan nog kan er ergens in je (volwassen) even iets door ervaring scheefgegroeid zijn en ook dit is te herprogrammeren. Het is nagenoeg altijd te herstellen, maar een voorwaarde is dat je er voor open staat.

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay

In balans komen

Als je van jezelf weet dat je vaak angst hebt over zaken die uiteen kunnen lopen van angst in het verkeer tot angst of je bedrijf wel een succes zal worden, dan is het goed er iets aan te doen. Vertrouwen is goed, vertrouwen is immers een pure vorm van liefde. Echter, ook hier geldt dat “te” een signaal is of kan zijn, om te kijken waar je ergens blind in stapt. Angst is een slechte raadgever. Teveel angst kan je dus veruit de meeste foute beslissingen doen laten nemen.

Overigens zijn er ook mensen die altijd voor het volle vertrouwen gaan en dat is prijzenswaardig, maar soms ook een beetje naïef. Deze mensen accepteren dan blijkbaar dat ze af en toe ook eens de deksel op de neus krijgen. Die prefereren boven enige vorm van alertheid (wat wel eens ten onrechte als wantrouwen wordt uitgelegd) het volle vertrouwen met alle mogelijke gevolgen van dien.

Met een professional en zelf aan de slag

Met behulp van een professional (deze kan je “angst” indelen en zo gericht aanpakken) kan je in balans komen en van je trillende handen, ademnood, overmatige transpiratie en duizelingen afkomen. Maar bij een lichte angst of een van tijdelijke aard, zijn er ook wat kleine dingen die je zelf op kunt pakken en bekijken hoe ver je komt. Doe het gezet en serieus en geef het minimaal voldoend tijd!
  • Stoppen met malen als je ergens mee bezig bent wat je angstig maakt. Je kunt nu geen rationele beslissingen nemen.
  • Zorg dat je hoofd leeg wordt en de een doet dit door het bos in te gaan en de ander mediteert een moment en weer iemand anders gaat even sporten.
  • Ook met een leeg hoofd niet proberen te bedenken wat het is. De kans dat je in een vicieuze cirkel terecht komt , is groot. Ga concreet aan de slag.
  • Niet onderdrukken en er als het ware omheen gaan, maar er doorheen. Dat wil zeggen, de bron aanpakken.
  • Waar komen de angsten vandaan en dan relativeren. Dit laatste is niet zelden lastig om zelf te doen.
  • Als je liever niet naar de professional gaat, heb je minimaal een volwassen, betrouwbare en eerlijke sparringspartner nodig. Iemand die volwassen in het leven staat en je kan helpen relativeren en die volgende stap te zetten.
  • Je moet zelf gaan ervaren wat dit na verloop van tijd met je doet en jezelf herprogrammeren, want door het vaker te doen zal je merken dat de werkelijkheid anders is als je eerst dacht.

Tot slot

Vertrouwen en angst moeten dus in balans zijn om een evenwichtig leven te kunnen leven. Geen angsten hebben die je weerhouden in je leven en je in vertrouwen je toekomst tegemoet gaat.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevolgen van psychische mishandeling en verwaarlozingDe gevolgen van psychische mishandeling en verwaarlozingKinderen die in hun jeugd psychisch mishandeld zijn of emotioneel verwaarloosd kunnen voor het leven getekend zijn. Zij…
Wat is de motie van wantrouwenWat is de motie van wantrouwenWanneer onaanvaardbare beslissingen worden genomen in de politiek, hoor je nog wel eens van de motie van wantrouwen. Maa…
Betekenis van de vertrouwensregel & de motie van wantrouwenBetekenis van de vertrouwensregel & de motie van wantrouwenDe vertrouwensregel is een belangrijke regel van ongeschreven staatsrecht. De vertrouwensregel houdt in dat de bewindsli…
Relatie-angst, je kan er wat aan doenRelatie-angst, je kan er wat aan doenEen relatie aangaan, gaat niet altijd over rozen. Een relatie houden ook niet. Vertrouwen en vrijheid zijn belangrijk in…

Selectief mutisme: accepteer en waardeerSelectief mutisme kenmerkt zich door het niet praten in bepaalde sociale situaties. Meestal valt het op doordat een kind…
Dag tegen het Pesten en omgaan met pestgedrag en cyberpestenDag tegen het Pesten en omgaan met pestgedrag en cyberpestenHet is me toch wat, dat er een dag, een week of een jaar tegen het pesten moet worden uitgeroepen! Elke dag zou een dag…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.