Werkdepressie, wat is het en hoe kom je er vanaf?

Werkdepressie, wat is het en hoe kom je er vanaf? Iedereen gaat wel eens met tegenzin naar zijn werk, maar het wordt pas echt een probleem als je je er letterlijk ziek door gaat voelen. Misselijkheid, hoofdpijn, slecht slapen... dit kunnen allemaal lichamelijke klachten zijn van een werkdepressie.

Depressie of werkdepressie?

Voel je je de laatste tijd moe, verdrietig, boos en heb je ook vaak last van allerlei onverklaarbare lichamelijke klachten, dan kan het zijn dat je overspannen bent of last hebt van een depressie. Hoe weet je nou of het hierbij gaat om een gewone depressie, een winterdepressie of depressie die met je werk te maken heeft? Bedenk voor jezelf wanneer deze klachten zijn begonnen. Denk er wel om dat je je eerst laat onderzoeken door een huisarts, want bepaalde klachten kunnen ook ergens anders door komen. Zijn de klachten ontstaan nadat er iets in je privéleven is gebeurd? Of misschien wel omdat je elk jaar al last hebt van een winterdepressie en dit jaar dus ook? In dat geval spreek je niet van een werkgerelateerde depressie. Zijn de klachten ontstaan nadat er iets is gebeurd op je werk? Of word je al misselijk bij de gedachte dat je morgen moet werken? Dan is de kans groot dat deze depressie te wijden is aan je werk.

Vervelende gebeurtenis op het werk

Als er iets is voorgevallen op je werk, zoals bijvoorbeeld ongepast gedrag op de werkvloer, of je hebt iets niet gekregen waar je recht op had, dan kan dit de sfeer op het werk flink verstoren. Het kan zijn dat je met bepaalde problemen rondloopt waar je niet over durft te praten op het werk. Het beste is in dat geval iemand te zoeken die je in vertrouwen kan nemen, misschien een collega, of een leidinggevende van een andere afdeling. Diegene kan je advies geven en misschien kun je op die manier uiteindelijk toch met je eigen leidinggevende praten met iemand anders erbij die je steunt. Als dit nergens toe leidt, dan kiezen veel mensen ervoor om zich ziek te melden. Hiermee bereik je juist het tegenovergestelde effect, je zit namelijk depressief thuis en zal nog weinig de deur uit gaan. Als je iets leuks wilt doen, kan je je schuldig voelen, omdat je eigenlijk ziek thuis zit. Dit kan ervoor zorgen dat je in een isolement terechtkomt en dit is juist het laatste dat je moet bereiken als je depressief bent. Je zou in dat geval een gesprek met een arbo-arts aan kunnen vragen, zodat je laat zien dat je bereid bent te werken en samen met diegene dan tot een goede regeling komen. Als het ertoe leidt dat een werknemer thuis komt te zitten zal een werkgever wel wat voorzichtiger zijn en waarschijnlijk wat meer begrip tonen voor de situatie. Mocht het gaan om juridische conflicten met je werkgever, wees dan voorzichtig met het inschakelen van een jurist. Probeer het altijd eerst met je werkgever zelf op te lossen. Laat hem weten dat je begrijpt waar je recht op hebt en dat je hier samen graag uit wilt komen. Mocht de werkgever echt niet toegeven, vertel dan dat je van plan bent juridische stappen te gaan ondernemen. Misschien bedenkt de werkgever zich dan nog wel.

Lichamelijke klachten kunnen zijn:
  • Weinig tot geen eetlust of juist heel veel eetlust (snaaien).
  • Misselijkheid.
  • Last van je spieren, rug en/of nek.
  • Hoofdpijn.
  • Slapeloosheid of juist extreme vermoeidheid.

Niet tevreden zijn met je werk

Het kan ook zo zijn dat je geen problemen hebt met je werkgever of je collega's, maar dat je het werk dat je doet vreselijk vindt. Uit onderzoek is gebleken dat dit minder impact heeft op iemand dan wanneer er wel sprake is van een verstoorde relatie tussen werknemer en werkgever of het niet krijgen waar je recht op hebt. Toch kan dit er wel voor zorgen dat je met veel tegenzin naar je werk gaat, met alle gevolgen van dien. Het is belangrijk om het werk dat je doet, zelf zo leuk mogelijk te maken. Maak er bijvoorbeeld een sport van om klanten zo goed mogelijk te helpen en ze (bijna) altijd achter te laten met een tevreden gevoel. Of spreek met je collega's nieuwe strategieën af om de omzet te verbeteren of meer klanten binnen te halen. Ga in de pauze eens naar buiten en maak een wandeling, of zorg dat er iets leuks te doen is in de kantine.

Conclusie

  • Neem je klachten serieus en praat er met iemand over.
  • Ga ook naar de huisarts en laat je eventueel onderzoeken.
  • Probeer zelf zo goed mogelijk je best te doen op je werk en laat je niet meeslepen in de negativiteit van anderen.
  • Blijf optimistisch en blijf leuke dingen doen, ook al heb je hier geen zin in.
  • Ga sporten of meer bewegen en zorg dat je gezonde voeding binnen krijgt.
  • Als je echt alleen nog maar thuis wilt zitten, ga dan met een psycholoog praten, want dan is de kans groot dat je er zonder professionele hulp niet meer uitkomt.
© 2014 - 2024 Vivere87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Depressie en diabetesHoe groot is de kans op een depressie in combinatie met diabetes? Waar kunt u op letten? Kan een depressie voorkomen wor…
Depressie: wat zijn de symptomenDepressie is meer dan de mentale ziekte die speelt met emoties en de depressieve persoon een permanent gevoel van ongelu…

Omgaan met depressieve partner: wat te doen?Omgaan met depressieve partner: wat te doen?Elk jaar krijgen ongeveer 750.000 mensen te horen dat ze aan een depressie lijden. Dit heeft niet alleen impact op de pe…
De basis van motiverende gespreksvoeringDe basis van motiverende gespreksvoeringMotiverende gespreksvoering is een methode die veel wordt gebruikt binnen de psychologie om mensen te motiveren een gedr…
Vivere87 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.