Wat te doen aan ergernissen in de badkamer?

Wat te doen aan ergernissen in de badkamer? Als je met elkaar samenleeft, kan het wel eens leiden tot ergernissen. Vooral op de badkamer kunnen er irritaties ontstaan. Een van de voorbeelden is ’s ochtends vroeg. Je bent amper wakker, doet je ochtendritueel en ergert je omdat er iemand ongeduldig op je te staat te wachten. Misschien komt die persoon wel gewoon binnen, waardoor jij niet ongestoord kunt douchen of tanden poetsen. Je krijgt het verwijt dat je een ochtendhumeur hebt, waar je misschien niets aan kunt doen. De ergernis hoeft niet een persoon te betreffen, maar kan ook komen door vuile was, koud water, een beslagen spiegel of de telefoon die gaat als je net in bad bent gaan zitten.

Ochtendhumeur

Er zijn veel mensen die met moeite hun bed uit kunnen komen en zichzelf naar de badkamer toe werken. Een heerlijke douche is een goed begin van de dag en om wakker te worden. Als je last hebt van een ochtendhumeur, wil je het liefst met rust gelaten worden. Anderen vinden je chagrijnig en gooien dit verwijt misschien wel naar je hoofd. Het heeft even de tijd nodig om over te gaan, maar die tijd word je niet altijd gegund. Een ochtendhumeur is niet altijd een kwestie van een instelling of karakter. Meestal heeft het te maken met je biologische klok. Je bent door de wekker uit je slaap gehaald, terwijl je lichaam nog behoefte heeft aan slaap. Hierdoor heb je de slaap nog niet uit, waardoor je prikkelbaar bent.

Op de badkamer

Mensen nemen een moment voor zichzelf als ze op de badkamer zijn. Het kan zijn dat je jezelf gewoon even wilt opfrissen of misschien wel uitgebreid in bad gaat. Het is heel vervelend als je dan net lekker in bad zit, dat je gestoord wordt. Dit vormt voor velen een grote irritatie, omdat dat vaak het moment van de dag is dat je met rust gelaten wilt worden. Een andere grote ergernis is dat je lekker even op de badkamer bent, en dat iemand anders ongeduldig staat te wachten totdat je klaar bent. Het moment van ontspanning is dan voorbij. De meest voorkomende ergernissen in de badkamer zijn:

  • Ongewenst bezoek in de badkamer
  • Geen warm water kunnen krijgen
  • Als je in bad ligt en de deurbel of telefoon gaat
  • Iemand die het toilet gebruikt als jij in de badkamer bent
  • Haren in het doucheputje
  • Handdoek vergeten klaar te leggen
  • Met meerdere mensen tegelijk in de badkamer zijn
  • Vuile was van een ander in de badkamer
  • Iemand die de warme kraan aandoet als jij onder de douche staat
  • Iemand die je steeds allerlei vragen komt stellen
  • Resten tandpasta in gootsteen of er is geen dop op de tube gedaan
  • Beslagen spiegel

Oplossing

Om deze terugkerende irritaties te voorkomen, is het verstandig het te bespreken met je partner, kinderen en andere huisgenoten. Misschien is het handig om een tijdschema te maken zodat niet iedereen tegelijk de badkamer op wil. Vooral ’s ochtends kan dit een grote uitdaging vormen. Als de ergernissen over rommel op de badkamer gaan, spreek dan met elkaar af dat je na het gebruik van de badkamer alles netjes achter laat. Houd er rekening mee dat als iemand onder de douchte staat, dat je dan even niet de warme kraan aandoet. Houd rekening met elkaar en maak ergernissen bespreekbaar, alleen zo kun je proberen ergernissen in de badkamer te voorkomen. Omdat het hebben van een ochtendhumeur vaak een grote rol speelt, kun je hier ook wat aan doen.

Tips om een ochtendhumeur te voorkomen

Een ochtendhumeur is eigenlijk een slaaptekort omdat je de slaap nog niet uit hebt. Het heeft te maken met je biologische klok die er op dat moment nog niet op ingesteld is om wakker te worden. Probeer op tijd naar bed te gaan, ook al ben je een avondmens. Bouw dit bijvoorbeeld rustig op, door elke avond tien minuten eerder naar bed te gaan. Doe dit totdat je ’s ochtends beter kunt opstaan. Mocht je problemen hebben om in slaap te vallen, zorg voor voldoende ontspanning voor het slapengaan en ga niet tot laat in de avond allerlei activiteiten doen. Vermijd sporten, koffie drinken en zware maaltijden later op de avond. Probeer op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Geef jezelf de tijd om ’s ochtends op gang te komen, en sta niet op het laatste moment op zodat je gehaast de dag moet beginnen.
© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen een ochtendhumeurWat te doen tegen een ochtendhumeurUit onderzoek blijkt dat vrouwen meer last hebben van een ochtendhumeur dan mannen. Een ochtendhumeur krijgt men als men…
Ochtendmens of avondmens: afhankelijk van biologische klokOchtendmens of avondmens: afhankelijk van biologische klokSommige mensen hebben grote moeite om op te staan in de ochtend en op gang te komen terwijl anderen haast fluitend het b…
Iedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurIedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurOngeveer 15 % van de mensen heeft er last van, een slecht humeur in de ochtend. Dit zijn de avondmensen. Wie iedere ocht…
Wat kost een badkamer?Een nieuwe badkamer is samen met een nieuwe keuken de populairste verbouwingen aan een eigen huis. Voor de meeste mensen…

Geweten, gewetensvol en gewetensvrijheidGeweten, gewetensvol en gewetensvrijheidHet geweten wordt in tekenfilms of stripverhalen vaak weerspiegeld als een engeltje: het is het stemmetje dat ons de goe…
Syndroom van Asperger, autismespectrumstoornis, ASSSyndroom van Asperger, autismespectrumstoornis, ASSHet syndroom van Asperger is een stoornis in de hersenen. Het is een autismespectrumstoornis, evenals autisme en PDDNOS.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WarrenMae, Pixabay
  • www.menshealth.nl
  • www.gezondheidsnet.nl
  • www.wikipedia.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.