Eindejaar is balans opmaken

Eindejaar is balans opmaken De koptekst klinkt zo officieel, maar ieder voorbij jaar kán een moment zijn om de balans (van de voorbije periode) op te maken. Of dit nu in de privésfeer of de zakelijke sfeer is. Het is niet verkeerd om zo nu en dan achterom te kijken en er iets mee te doen. Om nu te voorkomen dat we het continu doen of juist helemaal niet, is het een soort goede gewoonte geworden om dit even voor de jaarwisseling te doen.

Hoogte- en dieptepunten

Op televisie buitelen de “evaluatiemomenten” over elkaar heen en moeten we op allerlei gebied evalueren… en vooral met de kijker erbij natuurlijk. Relatief goedkope televisie en toch veel kijkers. De vraag is dan waarom vinden we het zo leuk om dit soort programma’s te bekijken? Er zijn verschillende theorieën over, maar de meest geaccepteerde is toch om hoogtepunten nog eens te herbeleven en van dieptepunten te leren en het nooit “zomaar te vergeten”. Dit terwijl er absoluut momenten bij zitten die we liever zo snel mogelijk vergeten en dus is het ook een stukje leedvermaak. Alleen kan dit officieel nooit uitgesproken worden, want daar doen we niet aan. Gek dan toch dat de beste homevideo’s de leedvermaak homevideo’s zijn. Natuurlijk vinden we homevideo’s leuk omdat we weten dat het daar uiteindelijk wel goed is afgelopen, althans daar gaan we vanuit. Echter, als er weer eens een stukje op deze aardkloot overspoeld wordt of de droogte slaat genadeloos toe en er vallen vele doden, dan vinden we dit oprecht verschrikkelijk en geven grof geld. Enerzijds om het schuldgevoel af te kopen en anderzijds om een ander die structurele oplossingen aan te laten brengen. Toch zien we op allerlei plekken op de wereld dat dit helemaal niet of nauwelijks het geval is en het geld of in een bodemloze put verdwijnt en de lokale bevolking er niet veel wijzer van wordt. Wat heeft evalueren dan voor zin?

Controle of toch niet?

Misschien zijn we wel controlefreaks en willen we zaken beheersen die we helemaal niet of maar deels kunnen beheersen. Misschien speelt geld wel een rol. Worden Nederlanders weer ingezet om bij New York te voorkomen dat het water opnieuw Manhattan overspoeld… doen we dat ook op Thailand? De beurs van de ene partij is gewoon beter gevuld. Wat is in deze dan het evaluatiemoment? Geen waardeoordeel, slechts een constatering… en natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel (gelukkig maar).

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay

Persoonlijk leerproces

Maar naast de journaals, politieke-, business- en showprogramma’s hebben we natuurlijk ook nog ons eigen evaluatiemoment. Eigenlijk is dat veel belangrijker. Immers, als we dit allemaal oprecht doen en willen leren van onze fouten, zaken die we hebben nagelaten én de goede zaken voortzetten, dan komen we ook op gebied van de eerdergenoemde zaken, op den duur een stuk verder. Maar hoe serieus doen we dit eigenlijk?

Onderzoekscijfers

Dit is heel verschillend, want uit Engels onderzoek uit 2012 (respondenten > 25 jr.) blijkt dat ruim 65% van de vrouwen af en toe omkijkt om te leren van de fouten en te bedenken hoe nu verder. Bij mannen is dit niet hoger van 43%. Wel is het zo dat mannen meer dan vrouwen als vanuit een automatisme vergelijkbare situaties een volgende keer anders oppakken. Het lijkt erop dat mannen veel meer direct proberen op een praktische manier iets ter verbetering in te kleden en vrouwen meer een evaluatiemoment inbouwen. Redenen ter verklaring zijn dat vrouwen het eerder gezamenlijk doen en er een moment voor uitkiezen en mannen er minder over praten, maar direct handelen (of het in ieder geval proberen). Daarmee geen waardeoordeel gevend, want voor beide aspecten zijn voors en tegens te bedenken. Uitzonderingen op de regel zoals de man deze meer toepast, is het business vraagstuk. Als het gerelateerd is aan het werk, ook als het een persoonlijk moment is, zal de man toch eerder met mensen in de directe omgeving spreken.

Wat doen we er vervolgens mee?

Deze koptekst zegt het eigenlijk al. Af en toe de balans opmaken is goed, maar er komen positief of negatief altijd punten uit waar je iets mee moet (of op zin minst iets mee kunt). Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat relatief veel mensen toch nog fouten uit het verleden opnieuw blijven maken. Enerzijds omdat het niet genoeg in het systeem zit en anderzijds omdat het leerproces misschien toch niet als “echt” leerproces gezien wordt (onmacht of onwil om er concreet iets mee te doen). Het valt in dit onderzoek op dat er meer mannen dan vrouwen zich hier “schuldig” aan maken. Bijna tweemaal zoveel, om precies te zijn. Een aantal respondenten heeft hier toelichting op gegeven waar de onderzoekers mee verder kunnen, zoals:
  • Is de fout niet een toevalstreffer geweest, dus nogmaals proberen (de vraag is dan of het een derde keer nog steeds fout gaat!)
  • Primair reageren en als bijvoorbeeld een andere benadering van een situatie nog niet in het systeem zit, zal er vanuit de oorspronkelijke basis gereageerd worden.
  • Eigenwijsheid en het toch denken te weten.
  • Veranderen kost tijd en tijd is er te weinig (geven we onszelf te weinig). Veranderingen doorvoeren vergt dus een langere periode.

Tot slot

Als we dan toch besluiten om de voorbije periode eens goed te evalueren… doe het dan alleen als je er ook iets mee kunt óf zie het puur als vermaak en laat het geen evaluatiemoment zijn. Dan ben je in ieder geval eerlijk naar jezelf.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De balans opmakenDe balans opmakenZo nu en dan de balans eens opmaken kan geen kwaad en de jaarwisseling leent zich daar bij uitstek voor. Wat is er goed…
Eindejaar in Dublin, Belfast, Sandycove en NewgrangeEindejaar in Dublin, Belfast, Sandycove en NewgrangeIerland is hét land van de tradities, eeuwenoude gewoonten en feesten die gekoesterd worden opdat ze bewaard blijven voo…
Hoe stel ik een winst-en-verliesrekening op?Een onderneming stelt naast een balans ook regelmatig een winst-en-verliesrekening op bij het boekhouden. Dit is een ond…
Een balans maken (boekhouden)Op de balans van iedere onderneming staan drie onderdelen, namelijk bezittingen, schulden en eigen vermogen.Hoe stel je…

Wat is gelukkig zijn?Wat is gelukkig zijn?“Geluk”, een woord wat zo gewoon gevonden wordt en waar zo moeilijk antwoord op gegeven kan worden als er naar gevraagd…
Ben jij pro- of reactief?Ben jij pro- of reactief?Zoveel mensen, zoveel meningen, zoveel gedragingen en dat geldt ook of iemand van nature pro- of reactief is. Ofwel … an…
Bronnen en referenties
  • Th. Most – Jenkins
  • A. Grant
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Reactie

Tonydebree (infoteur), 22-12-2013 #1
Anna, de realiteit is dat als ik terugkijk naar 2013 de enige conclusie kan zijn dat we een hardleerse samenleving zijn. We blijven namelijk doorgaan met ons zelf voor de gek houden. We blijven te veel geloof houden in wat er door 'opiniemakers' bij de bekende praatprogramma's wordt gezegd, de politici blijven voor het grootste gedeelte vooral geinteresseerd in hun eigen carriere in plaats van verantwoordelijkheid te nemen en zich betrouwbaar op te stellen en intussen is er zich in de samenleving een tweedeling aan het voltrekken tussen zij die werken en zij die niet werken. Wat wel? Laten politici, media en toezichthouders eens aan zelfreflectie gaan doen en weer contact met mensen in de samenleving opnemen. Dat is hard nodig. Verandering en integriteit begint bij jezelf en niet bij anderen: goed voorbeeld doet goed volgen. Prettige dagen. Tony de Bree Reactie infoteur, 22-12-2013
Eens, veranderen begint bij jezelf.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.