Zijn dromen bedrog?

Zijn dromen bedrog? Sommige mensen zeggen geen dromen voor de toekomst te hebben, maar hoe groot of klein dan ook, nagenoeg iedereen heeft wel dromen. Het wordt pas lastiger als je je dromen niet waargemaakt hebt en ook niet meer denkt waar te zullen maken. De vraag is hoe erg dat is… én toch zijn er mensen die er depressieve gevoelens van krijgen, gevoelens die een gevoel van mislukking geven. Het is logisch dat als je iets echt heel graag wilt, je er in eerste instantie niet vrolijker van wordt als je je dromen op die Hollandse wolken voorbij ziet drijven. Daarnaast kan je je natuurlijk ook afvragen in hoeverre die dromen wel realistisch zijn. Maar dat is meestal onze rationele kant die spreekt, emotioneel is het toch iets wat je een plek moet geven.

Wat wil het eigenlijk zeggen?

De man of vrouw die streeft naar het maximale (maximizers) heeft snel de neiging om maar door te gaan en niet of te weinig te genieten van het NU. Dit maakt dat de man of vrouw die gaat voor ‘goed genoeg’ een stuk gemakkelijker leeft en vaak uiteindelijk ook gelukkiger is. Hij of zij neemt immers genoegen met wat er is en maakt daar het beste van. Deze mens leeft ook vaker van moment tot moment en dus meer in het NU.

Het lastige van de man of vrouw die voor die dromen blijft gaan (de maximizer), is dat het behalen niet het ultieme gevoel geeft. Dat ultieme gevoel zit slechts in het hoofd van die man of vrouw. Voor dit type mens is het nooit goed genoeg en perfectie zorgt er voor dat die eindstreep er eigenlijk nooit komt. Continu onderweg blijven, kan uiteindelijk ook een ontevreden mens opleveren.

Bron: YvetteNatuurfotografie, PixabayBron: YvetteNatuurfotografie, Pixabay

Kan je er iets aan doen?

Een mens is flexibel en kan er altijd iets aan doen, maar je moet het wel echt willen. Waar het om gaat is dat je accepteert en dus erkent dat die droom niet ingevuld zal worden. Waarbij je gevoel van spijt gewoon toe moet laten. Op het moment dat je dit gevoel toelaat, sta je ook weer open voor andere zaken. Nieuwe doelen die je dat geluksgevoel wel kunnen geven.

Dit kan van alles zijn, maar het gaat feitelijk om het jezelf realiseren dat keuzes helemaal niet zwart / wit hoeven te zijn. Degene die voor het maximale gaat, heeft met die specifieke droom wel die insteek. Toch wijst de praktijk uit dat het genuanceerder ligt dan dat. Dit is niet wat je je over een nacht ijs realiseert, want het zit in je karakter. Het gaat er dus om dat je na gaat denken over je dromen en wat wél haalbaar is. In die zin dat je er ook een goed gevoel bij krijgt. Enkele voorbeelden:

  • De Olympische marathon winnen. Waarschijnlijk ben je dan al een loopfanaat, maar als een dergelijke droom er niet in zit, wat zijn dan nog meer doelen die je in dit kader wel kunt realiseren. Een regionale loop winnen als amateur bijvoorbeeld en/of een van de talloze andere loopfestijnen?
  • Boeken schrijven. Als schrijver wil je vooral gelezen worden, maar als dat niet gerealiseerd kan worden kan je ook op andere manier gelezen worden. Internet biedt ook allerlei mogelijkheden om je verhalen te publiceren. Zorg dat je via deze weg gelezen wordt.
  • Je eigen bedrijf als webdesigner (bijvoorbeeld). Je wilt mooie websites creëren, maar je krijgt je onderneming niet van de grond. Ga naast je baan (in loondienst) websites ontwerpen voor verenigingen, stichtingen ... partijen die over het algemeen niet zoveel geld hebben, maar waar wel veel waardering ligt. Bovendien het proces van je ei kwijt kunnen in het creëren, gaat door.

Dit zijn maar enkele voorbeelden, maar waar het om gaat is dat je nieuwe (haalbare) doelen stelt en dus ook kennis maakt met de meerdere grijze tinten die er echt zijn. Door haalbare doelen – die ook dat geluksgevoel kunnen geven - dichterbij te laten komen, kan je ook gemakkelijker in het NU leven. Daarnaast zien nogal wat mensen alleen de professional als “het beste”, maar ook dat ligt een stuk genuanceerder.

Realistisch!

Realistisch zijn is het juiste woord, maar dat klinkt vooral zo rationeel. Toch is het niet zo ‘kil’ en ‘berekend’ als het in eerste instantie lijkt. Kijk naar wat haalbaar is en wat niet, bedenk nieuwe doelen en kijk ook terug op zaken die anders zijn gelopen dan oorspronkelijk bedacht. Het leven gaat om allerlei redenen zoals het gaat en accepteer dat. Het helpt je met het zoeken naar die nieuwe grijstinten.

Natuurlijk kost het meer tijd om te doen, dan het lezen van dit stukje tekst. Toch gaat het om het besef. Besef wat moet beklijven en dat kost tijd. Bovendien voorkom je op deze wijze dat je als maximizer je leven als mislukt gaat beschouwen. Immers, geen enkele leven is mislukt… alles heeft een reden en iedereen heeft een functie. Misschien loopt het alleen net even anders dan je oorspronkelijk in gedachten had. Dat laat je hooguit duidelijk worden dat het leven niet altijd maakbaar is.

Tot slot

“Dromen zijn bedrog” is overdreven, want er zijn genoeg dromen te realiseren. Soms maak je het jezelf moeilijk en is het jezelf “deprogrammeren” op haalbare doelen stellen, het beste om te doen. Jezelf niet continu die druk opleggen dat het altijd beter moet, maakt dat je meer NU in het leven staat en geniet wat je al hebt. Dan nog kan het ergens naartoe werken, prima zijn. Het werkt alleen net even anders, anders in die zin dat je je niet slechts aan het focussen bent op de dromen die dromen blijven.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onze dromen zelf kiezenOnze dromen zelf kiezenWie van ons droomt niet om met zijn overleden moeder terug geregeld contact te hebben? Of van winst met euro-millions of…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Dromen vertellen een verhaal‘’Ik wilde schreeuwen, maar het lukte niet! Ik bleef rennen en rennen…’’ Ook wel eens van die rare dromen? De mens heeft…

De stralende mensDe stralende mensHet klinkt zo mooi “de mens die straalt”. Dit staat gelukkig los van schoonheid in de traditionele zin van het woord. St…
Als de onrust regeertAls de onrust regeertRelatief veel mensen hebben er momenteel last van, onrust in het lichaam. Het uit zich op verschillende manieren, maar h…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.