Omgaan met emoties

Omgaan met emoties Emoties, een belangrijk onderdeel van ons leven. Het is goed dat de mens emoties heeft, toch kunnen extreme emoties regelmatig voor problemen zorgen. Welk nut hebben emoties nou precies en hoe leren wij hier mee omgaan? Sommige mensen lijken perfect met hun emoties om te kunnen gaan, terwijl iemand anders bij elk klein dingetje in tranen uit barst. Sommige mensen hebben dus meer moeite om met hun emoties om te gaan, maar voor iedereen is het nuttig om wat dingen over emoties te weten te komen, zodat je anderen en ook jezelf, beter leert te begrijpen.

Wat is het nut van emoties?

Sommige gebeurtenissen roepen sterke emoties op, bijvoorbeeld een afwijzing, een ruzie, of de dood van een dierbare. Iedereen weet dat dit effect heeft op hoe je je voelt, op de emoties die je voelt. Emoties bestaan uit een groot aantal gevoelens en emoties roepen automatisch een bepaald gedrag op. Sommige emoties zorgen ervoor dat iemand gaat huilen, andere emoties zorgen er weer voor dat iemand juist boos wordt. De reactie op emoties is verschillend en hangt af van welke emotie er sprake is. Het andere effect van emoties, is de lichamelijke reactie. Door angst ben je alert, je lichaam is klaar om ergens super snel op te reageren. Je hartslag verhoogt, je spieren staan strak. Dit is een lichamelijke reactie op de emotie. Dit is dus ook het nut van de emotie. Je hersens denken dat er een situatie is waar je op moet letten, waardoor je lichaam zich klaar maakt om met die situatie om te gaan.

Welke verschillen zijn er per persoon?

Omdat emoties heel erg persoonsgebonden zijn, is de emotionele reactie van iedereen verschillend. De ene persoon zal bij een bepaalde situatie helemaal niet zo veel emoties laten zien, terwijl de andere persoon juist heel erg emotioneel reageert. Dit is bij iedereen verschillend. Het is opvallend dat dit ook verschilt tussen man en vrouw. Over het algemeen reageren vrouwen anders op emoties, vaak wordt gezegd dat vrouwen gevoeliger zijn dan mannen. Dat is lastig te zeggen, omdat het niet echt te bewijzen is. Wat wel blijkt is dat vrouwen meer last hebben van depressies, terwijl mannen veel meer neigen naar het gebruik van geweld. Dit is dus een verschil in de reactie op de emoties die iemand voelt.

Is het mogelijk om onze emoties te beheersen?

Ontstaan emoties in ons lichaam spontaan, als een reflex? Het is een lastige vraag om te beantwoorden. Omdat het zo snel gaat, is meestal al aan onze lichaamshouding te zien wat we voelen, als daar op gelet wordt. Emoties zijn in bedwang te houden, maar meestal niet tegen te gaan. De reactie die je geeft op emoties, is wel te beheersen. Als voorbeeld, je hebt ruzie met een goede vriendin, omdat ze iets gedaan heeft wat in jouw ogen echt niet kan. Tijdens deze ruzie geeft ze je een flinke duw. Automatisch voel je de woede in je opkomen, de eerste reactie kan zijn om te schreeuwen, of om haar ook een duw te geven. Het gebeurt regelmatig dat de emotie die iemand voelt zo sterk is, dat de reactie op de emotie niet in de hand te houden is.

Toch is het zo dat dit te leren is. Voor de ene persoon zal dat moeilijker zijn dan voor de andere, maar het is wel mogelijk. Je voelt dezelfde emotie, in het voorbeeld dus woede, maar de reactie is anders. Doordat je de reactie onder controle hebt, zal je kalmer reageren en zal het conflict niet escaleren. Het is dus mogelijk om de reactie op emoties te beheersen, door na te denken voor je iets doet, echter is dit lastig en zal het niet altijd werken, want de emotie blijft nog steeds. Hoe sterker de emotie, hoe lastiger de beheersing over de reactie is.
© 2013 - 2024 Nikkay, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woede: aangeleerd gedrag dat je kunt aflerenWoede: aangeleerd gedrag dat je kunt aflerenWoede kan ontstaan uit een extreem rechtvaardigheidsgevoel. De oorzaak kan liggen in een gevoel van verdriet, uit onbegr…
Levers of control door SimonsLevers of control door SimonsEen theorie over het onderwerp interne beheersing zijn de ‘levers of control’ van Simons. Simons geeft een oplossing voo…
Motivatie en emotieEen bijzondere vorm van motivatie zijn je emoties. Emoties kunnen krachtige drijfveren zijn bij de keuze waarom je dinge…
De kracht van woedeDe kracht van woedeMensen hebben emoties, de een uit deze wat spontaner dan de ander en sommige tonen helemaal geen emoties. Ofwel iedereen…

Oplossingsgericht coachen; achtergrond en techniekenOplossingsgericht coachen; achtergrond en techniekenEr komt steeds meer aandacht voor coaching, nu recent onderzoek duidelijke voordelen laat zien. Zo blijkt dat er niet al…
Het verwerken van verdrietHet verwerken van verdrietIedereen heeft er wel eens mee te maken, verdriet. Er gebeurt iets in je leven, iets simpels of iets enorm aangrijpends,…
Bronnen en referenties
  • Psychologie de essentie - Philip G. Zimbardo, Ann L. Weber and Robert L. Johnson
Reactie

Anoniem, 11-07-2013
Ik voel me altijd slecht, ik denk altijd aan zelfmoord. Ik hoop dat deze gevoelens weg gaan.
Sephora Reactie infoteur, 12-07-2013
Beste Sephora, als jouw emoties zo veel problemen met zich meebrengen, is het meestal noodzakelijk om professionele hulp in te schakelen. Sommige dingen zijn gewoon zo erg dat je daar extra hulp bij nodig hebt, schroom niet om die hulp dan ook te zoeken. Niemand wil langere tijd ongelukkig zijn, maar heel vaak zijn mensen bang om professionele hulp in te schakelen, terwijl dit juist heel veel kan helpen. Het is verstandig om voor jezelf te bedenken of er nog een mogelijkheid is dat je hier zelf uit komt, ik denk dat als je je altijd slecht voelt en je aan zelfmoord denkt, die mogelijkheid er niet meer is. Hulp zoeken is dus een heel goed idee.

Heel veel sterkte en succes.

Nikkay (21 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.