Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandeling

Een postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontstaat een postnatale depressie en wat zijn de oorzaken? Hoe kan deze depressie worden behandeld: hoe ziet de behandeling van een postnatale depressie eruit?

Wat is een postnatale depressie?

Een postnatale depressie ontstaat na de geboorte van een kind, een miskraam of een abortus. De verschijnselen en symptomen zijn hetzelfde als bij andere vormen van depressie: een periode van langdurige somberheid. 10% van alle jonge moeders in Nederland heeft last van een postnatale depressie. Ze kunnen moeilijk van hun kindje genieten, zijn prikkelbaar, huilen veel en hebben slaapproblemen. '

Symptomen postnatale deprssie

De symptomen van de depressie bouwen zich snel op en worden niet altijd serieus genomen. De volgende kenmerken kunnen duiden op een postnatale depressie:
  • Vermoeidheid
  • Lusteloosheid
  • Verminderde eetlust
  • Slapeloosheid
  • Hyperventilatie
  • Geen zin in seks
  • Overbezorgdheid
  • Geïrriteerd of agressief reageren
  • Slechte concentratie
  • Slaapproblemen

Sommige vrouwen verwarren deze klachten met hormonen. Maar als u geen contact hebt met uw kind of negatieve gevoelens heeft, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. De depressie kan langdurig zijn en ernstige vormen aannemen. Het gevaar van een postnatale depressie is dat u in een psychose geraakt met de kans op zelfdoding.

Behandeling postnatale depressie

Hormonen en vitaminen spelen een belangrijke rol in de behandeling van de postnatale depressie. Zij kunnen de verstoorde hormoonbalans herstellen. Bij de behandeling worden er ook vaak antidepressiva voorgeschreven. Gesprekken met lotgenoten kunnen eveneens een helende werking hebben. Na verloop van tijd verdwijnen de meeste klachten, alleen vermoeidheid en geïrriteerdheid kunnen langer aanhouden.

Duur postnatale depressie

De duur van de postnatale depressie verschilt van enkele maanden tot enkele jaren. De gemiddelde duur is vier tot zes maanden. Vrouwen die opnieuw zwanger raken, kunnen een preventieve behandeling krijgen.

Oorzaken postnatale depressie

De oorzaak van een postnatale depressie verschilt per persoon. Sommige vrouwen zijn niet goed bestand tegen de sterke hormoonwisselingen in hun lichaam die opspelen tijdens de zwangerschap. Anderen hebben te hoge verwachtingen van het moederschap. Ook factoren als stress, een moeilijke bevalling en onverwerkt verdriet uit het verleden kunnen een postnatale depressie veroorzaken.

Postnatale depressie na een miskraam

Een vrouw die een miskraam heeft gehad, heeft dezelfde lichamelijk veranderingen doorgemaakt als een vrouw die wel een zwangerschap voldragen heeft. Sommige vrouwen ervaren een miskraam als persoonlijk falen en kunnen last krijgen van psychische klachten die tot de diagnose ‘postnatale depressie’ te herleiden zijn.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerIn week 33 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2000 gram, en is ongeveer 41 centimeter lang. De baby wordt de komen…
Postnatale depressie: postpartum depressie na de bevallingPostnatale depressie: postpartum depressie na de bevallingEen postnatale depressie wordt ook wel een postpartum depressie genoemd. Bij een depressie na de bevalling wordt de pas…
De prenatale depressieDe prenatale depressieHoewel er veel geschreven wordt over de zogenaamde roze wolk waar vrouwen op weg zouden zweven wanneer zij zwanger zijn,…
Prenatale (antenatale) depressie bij zwangere vrouwenPrenatale (antenatale) depressie bij zwangere vrouwenEen antenatale depressie (prenatale depressie) is een vorm van een klinische depressie die een vrouw tijdens de zwangers…

Abdijsiroop als huismiddelAbdijsiroop als huismiddelAbdijsiroop, een zoete hoestdrank die makkelijk aan kinderen gegeven kan worden. Vroeger dacht men dat abdijsiroop een w…
Wondverzorging en infectie-preventieWondverzorging en infectie-preventieOnze huid is het eerste orgaan dat in aanraking komt met de harde buitenwereld bij een val, het snijden aan een scherp v…
Bronnen en referenties
  • Gezondheidsnet
  • Correlatie
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.