Lekker in je vel zitten!

Lekker in je vel zitten! Lekker in je vel zitten is een veel gebruikte uitspraak en toch handelen we er lang niet altijd naar, we hoeven immers alleen maar te kijken naar de business die de plastisch chirurgen hebben in het verfraaien van veelal vrouwengezichten, boezems, buik, benen of billen. Vrouwen die niet tevreden zijn met wat ze hebben, laten het simpelweg verfraaien. Zo eenvoudig als het kopen van een brood lijkt het maken van een afspraak bij de plastische chirurg. Nu springt de plastische chirurgie er nogal uit, omdat er ook zoveel over te doen is en televisieprogramma’s die nog eens benadrukken hoe mooi je er door kunt worden. Mensen die doorslaan in wat ze laten doen (waarbij bdd, body dysmorphic disorder nog weer een slag dieper gaat), bezigen veelal de uitspraak dat het kan én het geld opgebracht kan worden, dus waarom niet. Natuurlijk moet iedereen het voor zich weten, maar het feit dat we niet tevreden zijn met wie we zijn (van de jonge vrouwen in Nederland wil één op de tien iets laten doen en het getal is groeiende) is iets wat zeker is. Waar ligt de oorzaak?

Rolmodellen

Je kunt natuurlijk de modellenwereld de schuld geven, want deze tonen de “norm” en de norm wisselt weliswaar, een ding staat valt … een model moet super slank zijn, anders valt de kleding niet optimaal. Waarbij de gangbare gemiddelde vrouwenmaat 40 is, is een model “stevig” als ze maat 36 heeft.
Zeker in een onzekere periode van het leven, de puberteit, wordt er toch vastgeklampt aan iets wat een soort zekere factor is, heel slank zijn. Voldoen aan een norm die als “mooi” te boek staat en waarbij je niet opvalt maar opgaat in de massa. Slechts weinigen voldoen aan het ideaal beeld en als ze er al aan voldoen, voor hoe lang is dat? De ontevreden (jonge) vrouw is geboren … waarbij die ontevredenheid kan uitmonden in een laag zelfbeeld.

Eetstoornis

Een eetstoornis ontwikkelen wordt misschien wel beïnvloed door de media, het is niet de veroorzaker. De veroorzaker wordt, zo zeggen de specialisten veroorzaakt door behalve de genen ook psychologische, opvoedkundige en sociaal culturele factoren. Toch wordt de link vaak gelegd.

Zelfbeeld

Negatief

Een negatief zelfbeeld heeft behalve vaak met uiterlijkheden ook met doorzettingsvermogen te maken. Ergens voor gaan en er kost wat kost naar toe werken is niet iets wat algemeen geaccepteerd wordt. Mede door de Hollandse calvinistische inslag “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” wordt iedere vorm van uitdragen van passie en creativiteit (bijv. in uiterlijk en gedrag) dood geslagen en is het gemakkelijker in de gemene deler op te gaan. Die gemene deler wordt door de buitenwereld opgelegd en dan is de cirkel weer rond. Wellicht ietwat gechargeerd maar wel met een nadrukkelijke basis.

Positief

Het zelfbeeld kan ook positief beïnvloed worden en begint bij jezelf.
  • Bekijk jezelf in de spiegel en probeer hardop uit te spreken dat je er wezen mag. Dat zeggen komt alleen aan als er ook aspecten in zitten die je echt aantrekkelijk vindt (en aantrekkelijke punten heeft iedereen!). Begin bij het begin en neem desnoods enkele kleine aspecten. Als je bijvoorbeeld mooie haren hebt, zorg dan dat je een goed model hebt en laat je haar er echt uitspringen. Mooie handen en bijbehorende nagels kunnen ook blikvangers zijn of naar je gevoel iets te rond om de heupen en de borsten, maar wel een mooie taille … benadruk deze taille dan. Ban de negatieve aspecten voor jezelf uit en benadruk de positieve aspecten.
  • Probeer de uitingen in de media met een objectieve blik te bekijken én bekijk ze eens heel goed. De super gladde bruine benen van een willekeurig model zijn vaak niet eens echt. Alsof ze geen bultje, putje, vlekjeheeft. De enige vrouwen die er zo uitzien zijn de gefotoshopte en paspoppen.
  • Niet praten over hoeveel kilo je nog af moet vallen, wat er te dik aan je is en dat je jezelf een vreemde neus vindt hebben. Dit alles is niet goed voor je zelfbeeld. Je negatieve gevoel versterkt dit alleen nog maar, dus op het moment dat iemand er over begint of jijzelf … verander van onderwerp. Spreek het desgewenst ook gewoon uit. Los van het feit dat er leukere dingen zijn om over te spreken, kan je geen zin hebben in dergelijke praat. Prima toch.
  • Geniet van iedere dag en doe dat intens. Zoek minimaal één moment dat je iets intens beleefd (in positieve zin)en één moment waar je heerlijk om kunt lachen. Laat het gevoel heel goed binnenkomen.

Tot slot

Het is een probleem op zich aan het worden en het is te gemakkelijk om het toe te schrijven aan de veranderende maatschappij. Immers, als dat het geval is, kan je het ook zo weer terugdraaien. Daarmee niet gezegd dat een extra artikel zoals dit, de knop doet omdraaien. Maar alle aandacht in deze kan mensen aan het denken zetten … en laat dat nu net een begin zijn!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de symptomen van het Binge Eating disorderHet Binge Eating Disorder is een eetstoornis die veel lijkt op de twee andere eetstoornissen Anorexia Nervosa en Boulimi…
Body Dysmorphic Disorder: ziekte van ingebeelde lelijkheidBody Dysmorphic Disorder (BDD) is een stoornis in de lichaamsbeleving. Het is een psychische ziekte die ook wel als inge…
‘Nieuwe’ en onbekende eetstoornissenMensen met een eetstoornis zijn geobsedeerd door eten, hun gewicht en het uiterlijk. Ze hebben een vertekend beeld van h…
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…

Oorsprong van gevoelensVeel psychologen hebben zich de laatste eeuwen gebogen over het vraagstuk ‘waar komen gevoelens en emoties vandaan?’. Zo…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.