Myanmar (Burma) & de Internationale Gemeenschap

Birma / Burma / Myanmar is gelegen in Azië en ligt gedeeltelijk op het Indische subcontinent. Het bestuur van Burma wordt , sinds het aantreden van de junta's, algemeen beschouwd als een dictatuur. De machtshebbers straffen politiek andersdenkenden en streven uitsluitend de eigen persoonlijke economische en financiële belangen na. Mensenrechten worden dagelijks geschonden. Wat onderneemt de Internationale gemeenschap hier tegen?

Birma / Burma / Myanmar

De aanduiding Burma is door de Britten overgenomen van de Portugezen en is een verbastering van Bamar. Hiervan is de herkomst echter onduidelijk. Bamar kan enerzijds zijn afgeleid van een van de 16e of 17e eeuwse Indische talen, waarin het land Bama werd genoemd of anderzijds zijn afgeleid van de Indische naam Brahma-desh.
De naamswijziging in 'Myanmar' is in 1989 doorgevoerd door de huidige socialistische Juntaregering, maar wordt door veel dissidenten en de Verenigde Staten niet geaccepteerd. De naam Myanmar komt van Myanma Naingngandaw; de lokale naam die reeds in de 12e eeuw voor het land werd gebruikt. De Verenigde Naties hebben de naamsverandering wel geaccepteerd. Het NOS-journaal kondigde echter op 27 september 2007 aan, dat de voorkeur wordt gegeven aan de oude naam Burma.

Religie in Burma

  • Het grootste deel van de bevolking is boeddhistisch, namelijk 89%
  • Het Christendom 4%
  • De Islam 4%
  • 1% van de bevolking hangt het animistische geloof aan (het geloof in geesten)
  • Daarnaast is ook onder de Boeddhistische bevolking het animistische geloof wijd verbreid.

Politiek in Burma

Voor het eerst sinds het einde van de jaren tachtig is er in september 2007 weer een protestbeweging van een groot aantal boeddhistische monniken op gang gekomen. Met geweldloze optochten gaven zij uiting aan het verlangen naar een democratisch bestuurd land. President generaal Than Shwe, 74 jaar oud, is aan de macht in Burma, als leider van de Junta Raad. Deze Junta Raad bestaat uit 12 generaals, die beslissen over alle lands- en beleidszaken. Deze 12 machtshebbers straffen politiek-andersdenkenden en streven uitsluitend de eigen persoonlijke economische en financiële belangen na. Het bestuur van Burma wordt , sinds het aantreden van de junta's in 1962, algemeen beschouwd als een dictatuur. De oppositionele National Leage for Democracy won in 1990 de "vrije" verkiezingen. Deze overwinning werd echter niet erkend door de militaire machtshebbers. Na deze verkiezingen werden veel leden van de National Leage for Democracy gevangen gezet. Aung San Suu Kyi, leidster en boegbeeld van de vrijheidsstrijd wordt door de gehele Birmese bevolking bewonderd en gekoesterd, maar leeft al twintig jaar in huisarrest. In 1991 is aan deze vrouw de Nobelprijs voor de Vrede toegekend, maar van vrede is in Burma geen sprake. Mensenrechten worden dagelijks geschonden, enkel voor persoonlijk- en financieel belang van een kleine groep machtshebbers. Wat onderneemt de Internationale gemeenschap hier tegen?

Massaal protest en verzet vanuit de bevolking wordt in Burma met harde maatregelen en vaak ook fysiek geweld neergeslagen. De Internationale Gemeenschap wordt structureel genegeerd. Media en mensenrechtenorganisaties wordt de toegang tot het land geweigerd en veroordelende signalen en sancties van de zijde van de internationale gemeenschap worden geheel genegeerd. Echter, van enkele buurlanden zoals China, India en Thailand, wordt bemoeienis gedoogd vanwege wederzijdse economische belangen. Wellicht dat juist hier een mogelijkheid ligt voor de Internationale Gemeenschap om alsnog invloed te kunnen uitoefenen?

China & Burma

1 oktober is de nationale feestdag van de Volksrepubliek China. Op deze datum wordt herdacht dat Mao Zedong de staat China uitriep op 1 oktober 1949. Met een bevolking van 1,3 miljard is dit het grootste land ter wereld, wat inwoners betreft. China grenst aan Burma en er is tevens sprake van wederzijdse economische belangen. China heeft derhalve de grootst mogelijke invloed op Burma, in verhouding tot de algemene Internationale Gemeenschap. Toch maakt China ogenschijnlijk geen gebruik van deze mogelijke invloed en laat de burgers van Burma aan hun lot over. Op welke wijze zou de Internationale Gemeenschap, China kunnen bewegen gebruik te maken van de mogelijke invloed, zodat mogelijk een begin kan worden gemaakt aan het einde van het dagelijks schenden van de mensenrechten in Burma?

Olympische Zomer Spelen 2008 in China

De Olympische Zomerspelen (of de Spelen van de Olympiade) zijn een internationaal multi-sport event. Elke vier jaar wordt dit event georganiseerd door het Internationaal Olympisch Comité. Op 13 juli 2001 is China door het IOC in Moskou gekozen als gastheer, zodat in 2008 de Olympische Zomerspelen worden gehouden in Peking. De toewijzing van de Spelen aan China is controversieel wegens het democratische niveau van het land en de vermeende mensenrechtensituatie. Amnesty International meldde in april 2007 dat in de aanloop naar deze Spelen de situatie voor terdoodveroordeelden en buitenlandse journalisten in China verbeterd is. Daarnaast is echter de repressie tegen eigen journalisten en activisten juist toegenomen. Het aantal huisarresten en gevangenzettingen zonder proces zou zijn toegenomen volgens Amnesty International. De invloed van de Olympische Spelen op de politiek in China zou zichtbaar zijn.

De Internationale Gemeenschap & Burma

Mag de Internationale Gemeenschap gebruik maken van de mogelijkheid om zowel de mensenrechtensituatie in China te verbeteren, als de mensenrechtensituatie in Burma te beïnvloeden? China heeft de mogelijkheid Burma te beïnvloeden. De Internationale Gemeenschap heeft de mogelijkheid om China te beïnvloeden.

Deze mogelijkheid heeft een deadline; 8 augustus 2008 beginnen de Olympische Zomer Spelen in China.
© 2007 - 2024 Alex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Myanmar, voorheen BirmaMyanmar, een land wat een zo strenge dictatuur heeft dat er eigenlijk nooit enig nieuws naar buiten komt, haalt in septe…
BURMA VJ, de rauwe realiteit van BirmarecensieBURMA VJ, de rauwe realiteit van BirmaFilmend met een handycam, vanuit een tas, verscholen tussen bosjes of al rennende om het eigen leven te redden. Verzende…
Bezienswaardigheden Myanmar (Birma)Bezienswaardigheden Myanmar (Birma)Myanmar, het voormalige Birma, is een echte cultuurbestemming. Door het hele land zijn duizenden pagodes te vinden, alle…
Spelen met mensenrechten: Olympische Zomerspelen Chinamijn kijk opSpelen met mensenrechten: Olympische Zomerspelen ChinaDe Olympische Zomerspelen om de vier jaar georganiseerd. Het IOC, het Internationaal Olympisch Comité, heeft in 2001 bes…

Aziatische spanningen nemen toe (Noord-Korea)Aziatische spanningen nemen toe (Noord-Korea)Het is een publiek geheim dat de spanningen tussen Japan, Noord-Korea en China groot zijn. Japan vreest het oplopende de…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Alex (41 artikelen)
Laatste update: 22-11-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.