EU Verdrag en de Europese Raad

EU Verdrag en de Europese Raad Het verdrag van Lissabon, getekend in Lissabon op 13 december 2007, heeft de status van de Europese Raad als hoogste lichaam erkend, en bevestigd zodoende de Europese Raad als een volwaardige instelling. Bij zo'n permanente status hoort ook een permanent aangestelde President voor een periode van 2,5 jaar,gekozen door een meerderheid van de Europese Raad en eenmaal herkiesbaar.

Het verdrag van Lissabon

Dit verdrag heeft als doel het functioneren van de Europese Unie te veranderen, via amendementen op de verdragen van Rome en Maastricht. Uiteindelijk moet het verdrag van Lissabon de in 2005 verworpen Europese Grondwet vervangen. Deze Grondwet werd destijds verworpen door de Franse- en Nederlandse kiezers. Het verdrag van Lissabon voorziet onder andere in een permanente aanstelling van een voorzitter van de Europese Raad en de aanstelling van de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken. De reden dat er zoveel tijd zit tussen het tekenen van het verdrag en het uitvoeren van onder andere genoemde posten, heeft te maken met het gegeven dat niet alle 27 lidstaten er direct mee akkoord zijn gegaan. Nadat ook de Tsechische president Vaclav Klaus voor akkoord tekent in november 2009 , kan het verdrag in werking treden.

De Europese Raad

Het voorzitterschap van de Europese Raad lag, sinds de invoering van de raad in 1958, altijd per toerbeurt van een half jaar bij één van de lidstaten. Nederland heeft het voorzitterschap 10 keer bekleedt, de laatste keer in 2004, door de toenmalige minister-president Jan Peter Balkenende. Voor de permanente aanstelling van de voorzitter van de Europese Raad, voor een periode van 2,5 jaar, maakt de huidige minister- president van Nederland, Jan Peter Balkenende, goede kansen.

Wat is de Europese Raad?

De Europese Raad, of Europese top, is de bijeenkomst van de regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten en de voorzitter van de Europese Commissie. De Europese Raad vindt sinds 2004 altijd plaats in de officieuze Europese hoofdstad Brussel. Hoewel de Europese Raad altijd wel werd gezien als hoogste orgaan, is dit als zodanig formeel nooit erkend geweest. Wanneer het Verdrag van Lissabon in werking treedt, is dit wel het geval.

Wat doet de Europese Raad?

De Europese Raad stelt de politieke richting van de Europese Unie vast. De Europese Unie moet niet verward worden met de Europese Raad. De Europese Unie is een bijeenkomst van vakministers van de EU-lidstaten in verschillende samenstellingen.
Daarnaast is de Europese Raad een grote stimulator van Europese integratie: de Europese Grondwet is op initiatief van de raad opgesteld en toen deze verworpen werd, heeft de raad het initiatief genomen voor het opstellen van het Verdrag van Lissabon.

De 27 EU-lidstaten

Er zijn momenteel 27 landen aangesloten bij de Europese Unie, waar de Europese Raad het hoogste orgaan van is.

In alfabetische volgorde:

België (1951), Bulgarije (2007), Cyprus (2004), Denemarken (1973), Duitsland (1951), Estland (2004), Finland (1995), Frankrijk (1951), Griekenland (1981), Hongarije (2004), Ierland (1973), Italië (1951), Letland (2004), Litouwen (2004), Luxemburg (1951), Malta (2004), Nederland (1951), Oostenrijk (1995), Polen (20040, Portugal (1986), Roemenië (2007),
Slovenië (2004), Slowakije (2004), Spanje (1986), Tsechië (2004), Verenigd Koninkrijk (1973), Zweden (1995)
© 2009 - 2024 Nautisc1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Instellingen van de Europese UnieDe Europese Unie heeft zeven instellingen, waarvan vier politieke instellingen en drie niet-politieke instellingen. In d…
Instellingen van de Europese Unie: de Europese RaadNa de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 is er voor de Europese Raad veel veranderd. In he…
Instellingen van de Europese Unie: de RaadVoor de Raad van de Europese Unie zijn er na 1 december 2009 een aantal zaken veranderd. Op die datum is het nieuwe Verd…

Apartheid in Zuid-Afrika: het ontstaan en het verdwijnenDe apartheid in Zuid-Afrika heeft er voor gezorgd dat zwart en blank volledig van elkaar gescheiden werden. Maar hoe ont…
Nobelprijs voor de Vrede voor ObamaNobelprijs voor de Vrede voor ObamaBarack Obama ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede 2009, vanwege de hoop die hij aan zijn bevolking heeft gegeven en de b…
Bronnen en referenties
  • Wikipedea Tubantia-Twentsche Courant
Nautisc1 (45 artikelen)
Laatste update: 04-11-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.