Het Amerikaanse Kiesstelsel: presidentsverkiezingen

Het Amerikaanse Kiesstelsel: presidentsverkiezingen Meer dan een jaar voor de eigenlijke presidentsverkiezingen barst het circus los. In principe kan iedereen zich presidentskandidaat stellen. Het grootste deel van de kandidaten haakt echter voortijdig af omdat erg veel geld nodig is om campagne te voeren. Die campagne is nodig om bekend te worden bij de Amerikaanse burgers. Veel kandidaten zijn wel bekend in de lokale politiek van een stad of een staat, maar niet in de rest van de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse kiesstelsel

Meer dan een jaar voor de eigenlijke presidentsverkiezingen barst het circus los. In principe kan iedereen zich presidentskandidaat stellen. Het grootste deel van de kandidaten haakt echter voortijdig af omdat erg veel geld nodig is om campagne te voeren. Die campagne is nodig om bekend te worden bij de Amerikaanse burgers. Veel kandidaten zijn wel bekend in de lokale politiek van een stad of een staat, maar niet in de rest van de Verenigde Staten.

Kandidaten

Een kandidaat is vrij om te kiezen of hij uitkomt voor een bestaande partij of dat hij onafhankelijk wil blijven. Als hij zich aan een partij bindt krijgt hij financiële steun voor zijn campagne en wordt binnen de partij bepaald of hij als presidentskandidaat door kan gaan. Als een kandidaat onafhankelijk blijft heeft hij giften nodig om campagne te voeren. De meeste onafhankelijke kandidaten stoppen nog voordat de voorverkiezingen beginnen.

Voorverkiezingen

De verkiezingen beginnen in januari met de voorverkiezingen. Alle vijftig staten van Amerika brengen onafhankelijk van elkaar hun stem uit. In sommige staten worden hiervoor caucuses (partijvergaderingen) gehouden. Uiteindelijk komen uit de voorverkiezingen een Republikeinse en een Democratische favoriet naar voren.

Republiekeinen vs Democraten

Hierna vinden de Republikeinse en Democratische conventie plaats waar beide partijen hun officiële kandidaat presenteren.
Er zijn nu nog maar een beperkt aantal kandidaten over (1 voor de Democraten, 1 voor de Republikeinen en de enkele andere partijen of onafhankelijken die nog steeds volhouden). Nu volgt een periode waar de kandidaten veel aandacht van de media krijgen en in het openbaar met elkaar debatteren. Men probeert tegenkandidaten in een slecht daglicht te stellen en zelf zoveel mogelijk kiezers achter zich krijgen. Uiteindelijk vinden dan de verkiezingen plaats.

De verkiezingen

Tijdens de verkiezingen wordt nog niet de president gekozen, maar wordt per staat bepaald welke kandidaat de meeste stemmen krijgt. Elke staat wordt vertegenwoordigd door een aantal kiesmannen (onafhankelijk van de grootte van de staat - bv. Californië levert 54 kiesmannen). De kandidaat die in een staat de meeste stemmen haalt krijgt alle kiesmannen van deze staat. Totaal zijn er 538 kiesmannen en een kandidaat heeft er aan 270 genoeg om president te worden. Circa een maand na de verkiezingen bepaalt het College van kiesmannen (Electoral College) wie president wordt.

Als geen van de kandidaten in het Electoral college een meerderheid heeft neemt het Huis van Afgevaardigden een beslissing.
De aldus gekozen nieuwe president van de Verenigde Staten legt in januari officieel de eed af en verhuist dan naar het Witte Huis.
© 2008 - 2024 Lisa2008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Griekse kiesstelsel en de evenredige vertegenwoordigingHet Griekse kiesstelsel en de evenredige vertegenwoordigingBij de Griekse parlementsverkiezingen van 2015 werd Syriza de grootste partij met 36,3 procent van de stemmen. In het pa…
Presidentsverkiezing Amerika: het kiesstelsel uitgelegdPresidentsverkiezing Amerika: het kiesstelsel uitgelegdOm de vier jaar kiest Amerika een nieuwe president. Maar voor veel Europeanen is de weg naar het Witte Huis ingewikkeld…
Hoe wordt de Tweede Kamer gekozen?Om de vier jaar wordt de Tweede Kamer opnieuw gekozen. Het is voor een kabinet de uitdaging om herkozen te worden en dus…
Presidentsverkiezingen Amerika: onafhankelijke kandidatenPresidentsverkiezingen Amerika: onafhankelijke kandidatenIn de Verenigde Staten worden elke vier jaar in november presidentsverkiezingen gehouden. De meeste aandacht gaat in de…

Hindutva: Hindoefundamentalisme in de Indiase politiekIn India is het hindoefundamentalisme nauw verbonden aan de politieke situatie en aan hindoenationalisme. De nationalist…
Het Nederlands KiesstelselHet Nederlands KiesstelselOns kiessysteem, althans wat betreft de parlementsverkiezingen, stoelt op het omzetten van stemmenaantallen in zetels vi…
Lisa2008 (30 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.