Verkiezingen Tweede Kamer 2017: overzicht stemwijzers

Verkiezingen Tweede Kamer 2017: overzicht stemwijzers Op 15 maart 2017 zijn er weer verkiezingen in Nederland. De leden van de Tweede Kamer worden dan gekozen. Voor veel mensen weer eens tijd om na te gaan denken in welke politieke richting zij willen stemmen, en vervolgens op welke partij dan. Naast de - soms uitgebreide - partijprogramma’s van de deelnemende partijen, is er op internet inmiddels weer een grote verscheidenheid aan stemwijzers te vinden. Aan de hand van een stemwijzer kunnen mensen bepalen met welke partij zij de meeste overeenkomsten hebben.

De stemwijzer

Officiële naam: kieswijzer

De officiële naam voor stemwijzers moet eigenlijk ‘kieswijzers’ zijn. StemWijzer is de naam van de site stemwijzer.nl. Het woordmerk StemWijzer is eigendom van ProDemos, eigenaar van die site. De merknaam stemwijzer is echter zo ingeburgerd in de Nederlandse taal, dat het als soortnaam gebruikt worden voor alle kieswijzers en stemtesten. Daarom wordt hieronder ook gesproken over de term stemwijzer.

Hoe werkt een stemwijzer?

Een stemwijzer op internet werkt als volgt: je vult een aantal stellingen in (meestal rond de dertig), waarbij je kunt aangeven of je het er wel of niet mee eens bent. Vervolgens worden je standpunten vergeleken met de standpunten van de deelnemende partijen en zo wordt berekend met welke partij je de meeste overeenkomsten hebt. Bij sommige stemwijzers kun je aangeven op je bepaalde punten extra belangrijk vindt; deze worden dan extra zwaar meegewogen.

Voor welke verkiezingen bestaan er stemwijzers?

Er bestaan stemwijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar ook voor de Provinciale Statenverkiezingen, de Europese verkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen en zelfs voor de Eerste Kamerverkiezingen (waar mensen niet eens rechtstreeks voor kunnen stemmen).

Overzicht van stemwijzers op internet

Stemwijzer.nl

De bekendste en meest gebruikte stemwijzer is die van stemwijzer.nl. Dit is de enige met de officiële naam StemWijzer. Deze stemwijzer bestaat al sinds 1989 en werd vroeger op papier gebruikt of op een diskette die te koop was bij boekhandels. Vroeger werd de StemWijzer uitgegeven door de Stichting Burgerschapskunde, later door het Instituut voor Publiek en Politiek en daarna door ProDemos. De StemWijzer is wel een commercieel product, het is de bedoeling dat er in ieder geval een deel van de kosten mee wordt terugverdiend. StemWijzer is mediapartner van EenVandaag. Bij de Tweede Kamerverkiezingen levert EenVandaag ook een financiële bijdrage.

Stemmentracker.nl en Partijenwijzer.nl

Sinds 2010 bestaat stemmentracker.nl. Deze site is gelieerd aan stemwijzer.nl, en wordt eveneens gemaakt door ProDemos. Dit hulpmiddel is niet zozeer gebaseerd op de standpunten van partijen in politiek actuele kwesties, maar op het werkelijke stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer in de afgelopen regeringsperiode.

Partijenwijzer.nl geeft je suggesties voor politieke partijen aan de hand van je visie op de maatschappij. De vragen gaan over hoe jouw ideale samenleving eruitziet en daaruit volgt een beschrijving van de visie die jij waarschijnlijk op de maatschappij hebt. Vervolgens kun je kiezen om de partijen te zien waar de kans groot is dat je je daar het beste bij voelt.

Sinds maandag 6 februari zijn stemmentracker.nl en partijenwijzer.nl niet meer online. Deze afgeleide sites van stemwijzer.nl zijn tijdelijk offline, omdat de maker van deze sites, ProDemos, door de toezichthouders (ACM en AP) op de vingers is getikt over het gebruik van tracking cookies op deze sites. ProDemos heeft deze sites uit de lucht gehaald, om aan de wet te voldoen, en het is de bedoeling dat deze sites, na eventuele maatregelen, weer online komen.

Kieskompas.nl

Kieskompas.nl heeft voor verschillende verkiezingen een stemhulp. Naast de landelijke verkiezingen, zoals de Tweede Kamerverkiezingen, heeft deze site bijvoorbeeld ook stemhulp geboden bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, bij de presidentsverkiezingen in Amerika en bij de verkiezingen in Groot-Brittannië en in Israël.

Het kieskompas is onafhankelijk en objectief. Kiezers kunnen hun eigen opvattingen vergelijken met de officiële standpunten van de politieke partijen. Na het invullen van dertig stellingen krijg je geen echt ‘stemadvies’, maar krijg je meer een plaatsing van waar je in het landschap van partijen het beste past. Ook heeft kieskompas.nl nog steeds een papieren versie van de stemhulp beschikbaar.

Privacybarometer.nl

Volgens privacybarometer.nl wordt onze privacy als thema steeds belangrijker, want de overheid wil steeds meer inzicht in wat men doet en zegt. Er zijn partijen die privacy belangrijk vinden en het willen beschermen, maar ook partijen die het tegenovergestelde willen. Met privacybarometer.nl kun je door middel van tien stellingen je eigen opvattingen over privacy vergelijken met die van de belangrijkste politieke partijen. Zo kun je zien welke partij het dichtst bij jouw opvattingen over privacy staat. Niet alle politieke partijen zijn in de stemwijzer opgenomen. Standpunten worden zoveel mogelijk gebaseerd op het daadwerkelijke stemgedrag van partijen in de afgelopen jaren. Indien dat niet mogelijk was, is dit op de partijstandpunten gebaseerd.

Deverkiezingswijzer.nl

De verkiezingswijzer.nl is een uitgebreide site met informatie over alle politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. Het bevat informatie over de oprichting, de lijsttrekkers, kandidaten en verkiezingsprogramma’s. Daarmee wil verkiezingswijzer.nl een centraal punt bieden aan kiezers. Ook voor, rond en na de verkiezingen blijft de informatievoorziening bestaan. Alle ontwikkelingen met betrekking tot de verkiezingen worden zo bijgehouden.

Jongerenkieswijzer.nl

De naam zegt het al: jongerenkieswijzer.nl is de enige echte kieswijzer voor jongeren. De thema’s gaan ook echt over onderwerpen met betrekking tot jongeren, zoals het onderwijs en jeugdwerkloosheid.

Welkepartijpastbijmij.nl

Welkepartijpastbijmij.nl geeft in 2017 enkel een stemadvies bij de Tweede Kamerverkiezingen. Deze kieswijzer kan wel altijd geraadpleegd worden, maar wordt voor andere verkiezingen niet aangepast.
© 2017 - 2024 Suus1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkiezingen 2017: stemgedrag eerdere jaren & achtergrondenVerkiezingen 2017: stemgedrag eerdere jaren & achtergrondenIn Nederland wordt het stemgedrag van stemgerechtigde burgers vastgelegd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CB…
Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: peilingen, uitslagenTweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: peilingen, uitslagenEr deden 28 partijen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer die op woensdag 15 maart 2017 plaatsvonden. De voorlaa…
Verkiezingen: welke politieke partij past bij mij?Verkiezingen: welke politieke partij past bij mij?De Tweede Kamerverkiezingen, een prachtig voorrecht dat vaak wordt onderschat. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun s…

Verkiezingen 2017: Standpunten en kandidatenlijst van DENKVerkiezingen 2017: Standpunten en kandidatenlijst van DENKDe Kiesraad heeft DENK ingeschreven in het register voor deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen. Op maandag 30 januari…
De partij van Sylvana Simons, van Artikel 1 naar BIJ1De partij van Sylvana Simons, van Artikel 1 naar BIJ1Artikel 1 is de politieke partij die in 2016 werd opgericht door de tv-presentatrice Sylvana Simons. Een belangrijk stan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Algotruneman, Openclipart
  • http://visueel.prodemos.nl/25jaarstemwijzer/ (geraadpleegd op 15 januari 2017).
  • http://www.stemwijzer.nl/Veelgestelde-vragen-over-de-StemWijzer (geraadpleegd op 15 januari 2017).
  • http://www.stemmentracker.nl/Stemmentracker-een-omgekeerde-StemWijzer (geraadpleegd op 15 januari 2017).
  • http://www.partijenwijzer.nl/ (geraadpleegd op 15 januari 2017).
  • http://welkepartijpastbijmij.nl/ (geraadpleegd op 2 februari 2017).
  • http://deverkiezingswijzer.nl/over-de-verkiezingswijzer/ (geraadpleegd op 2 februari 2017).
  • http://www.jongerenkieswijzer.nl/ (geraadpleegd op 2 februari 2017).
  • https://www.privacybarometer.nl/nieuws/3899/Privacy_Stemwijzer_Tweede_Kamerverkiezingen_15_maart_2017_staat_online (geraadpleegd op 2 februari 2017).
  • https://home.kieskompas.nl/nl/wat-we-doen/ (geraadpleegd op 2 februari 2017).
  • https://www.prodemos.nl/nieuws/hoe-stemde-tweede-kamer-nu-stemmentracker/ (geraadpleegd op 9 februari 2017).
Suus1 (24 artikelen)
Laatste update: 09-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.