Het verkiezingsprogramma van de PVV voor 2017-2021

Het verkiezingsprogramma van de PVV voor 2017-2021 Op 15 maart 2017 vinden in Nederland de verkiezingen voor de Tweede Kamer weer plaats. Op 25 augustus 2016 presenteerde Geert Wilders daarom het verkiezingsprogramma van de PVV voor maart 2017 tot 2021. De titel is: “Nederland weer van ons!”. Dit verkiezingsprogramma heeft in de politiek en in de media veel stof doen opwaaien. Niet in de eerste plaats omdat het hele programma op één A4’tje past, maar ook omdat een goede uitleg over de uitvoering en financiering ontbreekt, aldus onder andere het NRC en het Financieel Dagblad.

De PVV

De Partij voor de Vrijheid (PVV) werd in 2005 opgericht door Geert Wilders. Hij scheidde zich af van de VVD en nadat hij eerst doorging als eenmansfractie in de Tweede Kamer onder de naam Groep Wilders, ging de partij na de verkiezingen door als de Partij voor de Vrijheid. Geert Wilders is fractievoorzitter in de Tweede Kamer, partijleider en partijvoorzitter. Hij is zelf ook het enige lid van de PVV. Andere mensen kunnen geen lid worden, alleen vrijwilliger of donateur zijn. Er zijn dus geen andere leden dan Geert Wilders om het partijprogramma ter goedkeuring aan voor te leggen.

De PVV heeft standpunten die voor vele discussies in de politiek en de media zorgen. Alom bekend zijn de standpunten over de islam, de multiculturele samenleving en de Europese Unie. In het verkiezingsprogramma voor 2012-2017 (‘Hun Europa, ons Nederland’) was het belangrijkste standpunt dat Nederland de EU moest verlaten. Ook toen keerde het partijprogramma zich tevens tegen de ‘toenemende islamisering’ in Nederland.

Het verkiezingsprogramma van de PVV voor de jaren 2017-2021

Het verkiezingsprogramma van de PVV is door Geert Wilders onder andere op Facebook en Twitter geplaatst. Het past op één A4’tje en het ging op dat moment officieel nog om een concept, maar bij de bekendmaking van het programma meldde Geert Wilders zelf dat er niet veel meer context aan toegevoegd zal worden: “Misschien nog een subtitel erbij”.

Weinig verrassends

De inhoud van het programma is niet heel verrassend. Nederland moet de-islamiseren, de grenzen moeten dicht en er mogen geen immigranten of asielzoekers meer worden toegelaten. Deze standpunten lijken iets verder te gaan dan in 2012. AZC’s, moskeeën en islamitische scholen moeten sluiten en de Koran en ‘islamitische’ hoofddoekjes in publieke functies moeten verboden worden.

Andere belangrijke punten zijn: Nederland moet uit de EU stappen, er mag geen geld meer naar ontwikkelingshulp, kunst, innovatie, windmolens, omroepen enz., en er moet meer geld naar politie en defensie, ouderenzorg en thuiszorg. De huren moeten omlaag en het eigen risico in de zorg moet verdwijnen. Tot slot moeten ook de motorrijtuigenbelasting en de inkomstenbelasting omlaag.

Defensie

De meeste van deze standpunten had de partij ook al in het verkiezingsprogramma voor 2012-2017. Echter, dat er geld naar defensie moet, is een ander standpunt dan vier jaar geleden in 2012. De bezuinigingsstandpunten van eerder zijn veranderd naar extra investeringen in defensie.

Kort verkiezingsprogramma op één a4’tje

In tegenstelling tot de programma’s van andere partijen, die vaak vele bladzijden beslaan, zijn de verkiezingsbeloften van de PVV op één a4’tje geplaatst. In de media worden daarover pluspunten, maar ook minpunten genoemd. Burgers die graag meer willen weten over een partij en de standpunten daarvan, gaan meestal niet een partijprogramma van tien bladzijden doorlezen. Wat dat betreft is het partijprogramma 'geniaal’, volgens Huub Bellemakers op bkbcampaignwatch.nl. Ook Chris Aalberts ('Thepostonline') vindt dat in dit geval tenminste de belangrijkste punten duidelijk geschetst worden. De meeste mensen lezen de lange partijprogramma’s niet, maar ‘dit velletje van de PVV leest iedereen’. De meeste dagbladen melden echter dat het programma op één A4’tje past, maar dat er (daardoor) ook nadere uitleg over de uitvoering en de financiering van het programma mist. Standpunten zoals ‘islamitische uitingen in strijd met de openbare orde’ blijven vaag en waar het geld de genoemde opbrengsten vandaan komen, worden niet verder onderbouwd.

Strijd met de grondwet en verdragen

Dit korte partijprogramma is volgens de media op een aantal punten echter wel in strijd met de Grondwet en met Mensenrechtenverdragen. Wat betreft die verdragen: het recht op asiel is bijvoorbeeld vastgelegd in artikel 18 van het Verdrag van Genève. Nederland kan dus niet zonder schending van dit verdrag alle asielzoekers verwijderen.

Wat betreft de Grondwet: daarin is de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst vastgelegd (art. 6 en 7 Gw). In Nederland zijn hoofddoekjes bij de politie en de rechterlijke macht niet toegestaan, omdat de overheid religieus neutraal dient te zijn. Als de PVV echter hoofddoekjes in alle publieke functies wil verbieden, komt dat in strijd met de genoemde vrijheden in de Grondwet. Ook een algemeen burkaverbod is daarmee in strijd (een verbod voor bepaalde functies kan natuurlijk wel). Een verbod op moskeeën en een verbod op de Koran is met dezelfde grondrechten in strijd.
© 2016 - 2024 Suus1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cruijff en Wilders en het populisme rond verkiezingenCruijff en Wilders en het populisme rond verkiezingenVolgens het meest gebruikte woordenboek Van Dale is populisme: “de neiging zich te richten naar de massa van de bevolkin…
De geschiedenis van Geert Wilders' PVVDe geschiedenis van Geert Wilders' PVVDe Partij voor de Vrijheid, oftewel PVV, is in vergelijking met andere Nederlandse politieke partijen vrij jong. Bekende…
Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor 2017-2021Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor 2017-2021Op woensdag 15 maart 2017 zijn de verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer. Ook de ChristenUnie doet aan deze verk…

Onderhandelingen tussen de regering van Colombia en de FARCOnderhandelingen tussen de regering van Colombia en de FARCIn 2016 is het weer volop in het nieuws: de vredesonderhandelingen tussen de regering van Colombia en guerrillabeweging…
Wat is een staatsgreep?Wat is een staatsgreep?Soms is de situatie in een gegeven land zo instabiel en onzeker, waardoor het parlement en de regering omver worden gewo…
Bronnen en referenties
  • “PVV presenteert bondig nieuw verkiezingsprogramma” - https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/25/pvv-presenteert-bondig-nieuw-verkiezingsprogramma-a1518002 (geraadpleegd op 3 oktober 2016).
  • “PVV presenteert partijprogramma van één A4: ‘1.400 jaar jihad is de context’” - http://www.volkskrant.nl/politiek/pvv-presenteert-partijprogramma-van-een-a4-1-400-jaar-jihad-is-de-context~a4364551/ (geraadpleegd op 3 oktober 2016).
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Partij_voor_de_Vrijheid (geraadpleegd op 3 oktober 2016).
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Partij_voor_de_Vrijheid#Programma_2012-2017 (geraadpleegd op 3 oktober 2016).
  • “PVV-programma: de remedie is erger dan de kwaal” - http://politiek.tpo.nl/2016/08/28/pvv-programma-remedie-is-erger-dan-kwaal/
  • (geraadpleegd op 3 oktober 2016).
  • “Waarom het verkiezingsprogramma van Geert Wilders geniaal is”- http://bkbcampaignwatch.nl/waarom-het-verkiezingsprogramma-van-geert-wilders-geniaal-is/ (geraadpleegd op 3 oktober 2016).
  • “PVV-verkiezingsprogramma op één A4’tje” - https://fd.nl/economie-politiek/1164906/pvv-verkiezingsprogramma-op-een-a-viertje (geraadpleegd op 3 oktober 2016).
  • “PVV-verkiezingsprogramma: alle asielzoekerscentra dicht” - http://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/pvv-verkiezingsprogramma-alle-asielzoekerscentra-dicht (geraadpleegd op 3 oktober 2016).
Suus1 (24 artikelen)
Laatste update: 15-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.