Wie is Jesse Klaver van GroenLinks?

Wie is Jesse Klaver van GroenLinks? Jesse Klaver werd op 1 mei 1986 geboren in Roosendaal. Zijn moeder is Nederland-Indisch en zijn vader van Marokkaanse afkomst. Bram van Ojik liet op 12 mei 2015 weten dat Jesse Klaver hem opvolgt als fractievoorzitter van GroenLinks. Direct hierna verscheen Jesse Klavers boek 'De mythe van het economisme' waarin hij zijn politieke idealen uitlegt. Wie is die Brabander van GroenLinks die Nederland wil veranderen? Op de website van GroenLinks zegt Jesse Klaver dat hij al op zijn zeventiende wist dat zijn toekomst in de politiek zou liggen. Hij leerde debatteren op de middelbare school en ontdekte dat hij op die manier leerde nadenken over de maatschappij en zijn eigen rol daarin. Het toenmalige debatteren heeft volgens Klaver enorm bijgedragen aan zijn politieke bewustwording.

Jesse Klaver groeide op zonder vader in een sociale huurwoning in een wijk van Roosendaal en behaalde de middelbare Vrije School in Prinsenbeek met zijn vmbo-t-diploma op zak. Zijn moeder zorgde voor hem, terwijl zijn opa te boek staat als de persoon die Jesse heeft gevormd en hem aanmoedigde om zich met de wereld te bemoeien. Jesse Klaver ging in 2008 Social Work (maatschappelijk ondernemen) studeren aan Avans Hogeschool in Den Bosch en volgde in 2008 en 2009 de pre-masteropleiding Europese Politiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Ambitieus

Visie, flair en gedrevenheid zijn drie woorden die Jesse Klaver typeren. Bij zijn komst in de politieke arena is zijn uitdaging om Nederland te veranderen en de status quo van de politiek in Den Haag aan te vallen. Jesse Klaver noemt zichzelf ambitieus. In interviews in 2015 vertelt hij dat hij al in zijn tienerjaren ‘s morgens wakker werd met de vraag hoe hij de wereld zou kunnen verbeteren. Hij beschouwt zich als lid van een generatie die zonder ideologieën en zuilen is opgegroeid en buiten vaste kaders en stromingen denkt.

Bron: Bob Bronshoff, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Bob Bronshoff, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Politieke loopbaan Jesse Klaver

Tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2006 liep hij stage bij GroenLinks. Hij was van 2006 tot 2009 lid van de GroenLinks-jongerenafdeling DWARS en schopte het hier tot secretaris en voorzitter. Totdat hij Kamerlid werd, was Jesse Klaver bovendien voorzitter van de vakbond CNV Jongeren en in 2009 het jongste lid ooit van de SER (Sociaal Economische Raad), dat hoofdzakelijk door grijze mannen wordt bevolkt.

Jesse Klaver werd in 2010 door de toenmalige lijsttrekker Femke Halsema gevraagd zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer. Als Kamerlid werd hij in datzelfde jaar en in 2012 door de parlementaire pers genomineerd als politiek talent van het jaar. Klaver leidde de campagne van de Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Zijn drang naar hervormen en veranderen stuitte soms op tegenstand, maar fractievoorzitter Femke Halsema moedigde hem aan door te gaan.

De idealen van Jesse Klaver

Jesse Klaver houdt zich in 2015 in de Tweede Kamer bezig met de portefeuilles Algemene Zaken, Europa, Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Belastingen. In 2013 was hij mede-initiatiefnemer van de nota ‘Mooi Nederland’ met als doel natuur, landschap, flora en fauna te verbeteren. In een ander wetsvoorstel pleitte hij om voedselverspilling tegen te gaan. In 2014 introduceerde Klaver het plan 'Kansen voor kinderen in het vmbo'.

Volgens Jesse Klaver wordt het hele maatschappelijke debat gedomineerd door het economisme: alles wordt teruggebracht tot een economisch en financieel rekensommetje. De partijleider van GroenLinks wil dit doorbreken. Duurzaamheid en rechtvaardigheid zijn volgens hem belangrijker dan economische groei, zo liet hij direct na zijn aantreden weten.

Alhoewel hij zich nog steeds Brabander in hart en nieren voelt, woont hij in 2015 met zijn vrouw Jolein en hun zoontje in Den Haag. In zijn vrije tijd fietst Jesse Klaver graag op zijn racefiets door de duinen. Voor feesten is hij niet in de wieg gelegd; voor zijn twintigste dronk hij geen druppel alcohol. Als fractievoorzitter zie je Klaver in praatprogramma’s op televisie wel af en toe met een biertje.
© 2016 - 2024 Fisher, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jesse Klaver heeft een Marokkaanse vader en is getrouwdDe voorman van GroenLinks in 2017 is Jesse Klaver. Voluit is zijn naam Jesse Feras Klaver. Jesse zijn ouders hebben alle…
Bemesting van de grond door klaverBemesting van de grond door klaverKlaver is een veelvoorkomend plantje dat vaak te vinden is in grasvelden. Velen weten niet dat klaver nog een belangrijk…
De gezonde klaverDe gezonde klaverIedereen kent de klaver wel en bij voorkeur vinden we de bekende ‘klaver vier’, want die zou geluk brengen. Minder beken…
Wie is Rob Jetten, fractievoorzitter D66 in de Tweede Kamer?Wie is Rob Jetten, fractievoorzitter D66 in de Tweede Kamer?In oktober 2018 kiest de Tweede Kamerfractie van D66 Rob Jetten unaniem als opvolger van de terugtredende Alexander Pech…

Referendum over de wet associatieverdrag met OekraïneReferendum over de wet associatieverdrag met OekraïneOp 6 april 2016 mag Nederland weer naar de stembus. Dit maal vanwege een referendum over het associatieverdrag tussen de…
Verzoeken tot een referendum: De procedureVerzoeken tot een referendum: De procedureSinds juli 2015 is het voor de Nederlandse burgers mogelijk om een referendum aan te vragen. Als mensen het niet eens zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aricci526, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/alle_kamerleden/klaver-jf-gl/biografie
  • http://www.volkskrant.nl/politiek/het-slimme-prinsenkind-van-groenlinks~a3396090/
  • https://groenlinks.nl/mensen/jesse-klaver
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jesse_Klaver
  • Afbeelding bron 1: Bob Bronshoff, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Fisher (6 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.