Valt er wat te kiezen in politiek Den Haag?

Valt er wat te kiezen in politiek Den Haag? We gaan weer kiezen, althans dat is de bedoeling. Nu zijn er veel mensen die niet gaan, want “ze doen toch wat ze willen”, “die ene stem doet er ook niet toe” of “het is een pot nat”. Enkele uitspraken die nogal eens voorbij komen en dan is de vraag in hoeverre dat terecht is. Het is een democratisch recht om gezamenlijk je vertegenwoordiging te kiezen. Het is dan ook een non argument om te zeggen dat het niets uitmaakt. Temeer er genoeg te kiezen valt.

Stemmen is je verdiepen

Die ene stem kan er toe doen, alleen komt er voor nogal wat mensen meer bij kijken. Zaken waar te weinig interesse naar uit gaat. Zaken die over de inhoud gaan. Immers, het is wel verstandig om voor jezelf te bekijken waar je de meeste affiniteit mee hebt en dan ontkom je er niet aan om je te verdiepen. Of dat nu via een debat op televisie is, daar komen de grote issues meestal wel ter tafel, via de krant, de website van de verschillende partijen of hun partijprogramma wat vaak in verkiezingstijd via een flyer tot je komt.

En natuurlijk hoort daar ook bij dat de kopstukken van een partij hun verhaal “in het land” doen. Daar is meestal ook nog wel wat ruimte voor een aanvullende vraag, maar echt de diepte in gaan is lastig. Er moeten immers zoveel als mogelijk mensen bereikt kunnen worden.

Veel lezen

De partijprogramma’s zijn uiteraard op websites en in folders verkrijgbaar, maar iedereen kiest weer een eigen bewoording en dat maakt het vergelijk weer lastiger. Immers, je kunt wel de verschillende partijprogramma’s goed doorspitten en je moet je enig moment ook kunnen vereenzelvigen met een partij. Maar dat wil ook zeggen dat je programma’s enig moment moet vergelijken, omdat sommige punten best dicht bij elkaar kunnen liggen. De vele partijen kunnen een voordeel zijn, maar ook een nadeel.

Hoe het betreffende aspect verwoord is, is van belang. Het gaat niet om omslachtige zinnen of dure woorden, maar duidelijke taal. Die is namelijk voor iedereen te vergelijken.

Kies bewust

Je kunt alles een bewuste keuze maken, als je de programma’s minimaal in grote lijnen kent. Los van wat provinciale verkiezingen voor consequentie voor de Eerste Kamer hebben, kunnen plaatselijke of regionale verkiezingen ook voor het woon- en leefgebied consequenties hebben. Zeuren wat er allemaal fout gaat, kan altijd en is gemakkelijk. Een rol willen spelen in de keuze om tot – voor jou – de beste stem te komen, is een ander verhaal.

Online hulp

Een goede hulp die er al de nodige jaren is, zijn de online hulp stemprogramma’s. Ze verwerken de partijprogramma’s in een online vragenvuur en afhankelijk van waar jij echt belang aan hecht, krijg je een uitkomst van een partij als eerste, tweede, derde keuze.

Natuurlijk kan je daar vanaf wijken als je eenmaal in het stemhokje staat, maar vergewis je ervan dat met de antwoorden in online stemhulpprogramma’s niet valt te sjoemelen als je eerlijke antwoorden geeft.

Voor jongeren is er speciaal de Jongeren kieswijzer. Verder kan je je licht opdoen bij bijvoorbeeld Stemwijzer.

Geen je mening (en je stem) bewust, maar niet schreeuwend

We kunnen heel snel reageren als een politicus (schreeuwend) een statement maakt op televisie, maar het is flinterdun om op basis daarvan een mening te baseren. Natuurlijk mag je dit wel meenemen, want hij of zij vertegenwoordigd de partij die het ook met de soms boute uitspraken eens is. Maar een partij moet, eenmaal regerend, natuurlijk veel meer beslissingen nemen. Een stem gebaseerd op het totale pakket wat een partij te bieden heeft, heeft meer inhoud.

Tot slot

Je kunt het bagatelliseren, maar je stem doet er wel degelijk toe en er zijn genoeg partijen om een keuze te kunnen maken. Iedereen zijn/haar stem doet er toe en kan net dat verschil maken. Het is zonde om je democratisch recht ter zijde te schuiven. Ook een stem op het laatste moment is er een!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet stemmen en blanco stemmenNiet stemmen en blanco stemmenNiet stemmen en blanco stemmen: er is een groot verschil tussen deze twee. Beiden tellen niet mee voor de verkiezingen,…
Het Nederlands KiesstelselHet Nederlands KiesstelselOns kiessysteem, althans wat betreft de parlementsverkiezingen, stoelt op het omzetten van stemmenaantallen in zetels vi…
Strategisch kiezen is dat verstandig?Strategisch kiezen is dat verstandig?Binnen een democratie heeft de kiezer het voor het zeggen en leidt de uitslag tot een representatieve afvaardiging in de…
Het Griekse kiesstelsel en de evenredige vertegenwoordigingHet Griekse kiesstelsel en de evenredige vertegenwoordigingBij de Griekse parlementsverkiezingen van 2015 werd Syriza de grootste partij met 36,3 procent van de stemmen. In het pa…

Syriza en het partijprogrammaSyriza en het partijprogrammaIn januari 2015 haalde de politiek partij Syriza een eclatante overwinning bij de Griekse parlementsverkiezingen. Ze ber…
Het Nederlandse vreemdelingenbeleid 1849-1940Het Nederlandse vreemdelingenbeleid 1849-1940Voor 1849 kende Nederland geen echt vreemdelingenbeleid en waren er geen regels voor wie wel en niet het land in mochten…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.