Wie is Pieter-Jaap Aalbersberg?

Wie is Pieter-Jaap Aalbersberg? Pieter-Jaap Aalbersberg leidde de repatriëringsmissie in de Oekraïne die stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen van de slachtoffers van de vliegtuigramp met de vlucht MH17 opspoorde. Wie is Pieter-Jaap Aalbersberg eigenlijk? Pieter-Jaap wordt op 1 februari 2019 Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid. Daarvoor was hij politiechef van de Regionale Eenheid Amsterdam. Maak aan de hand van een kort profiel nader kennis met deze man. De heer Pieter-Jaap Aalbersberg kwam regelmatig in het nieuws vanwege zijn leidinggevende rol in de Oekraïne. Veel mensen zullen hem nog niet kennen. Tijd voor een kennismaking met hem.

P.J. Aalbersberg

Pieter-Jaap Aalbersberg is geboren op 27 juni 1959, is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij heeft een christelijke geloofsovertuiging. Hij groeide op in Hoogvliet bij Rotterdam.

De heer Aalbersberg was tot 1 februari 2019 de politiechef van de Regionale Eenheid Amsterdam van de Nationale Politie. De Eenheid Amsterdam bevat zes gemeenten: Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel. In totaal telt de Nationale Politie sinds 1 januari 2013 10 politie-eenheden en een landelijke Eenheid en een Politiedienstencentrum.

Rang

De heer Aalbersberg had de rang van Hoofdcommissaris. Een Hoofdcommissaris is de één na hoogste rang bij de Nationale Politie. Als Hoofdcommissaris was hij eindverantwoordelijk voor de regio Amsterdam.

Rangonderscheidingsteken

Op de schouder van hem stond het rangonderscheidingsteken: een rijkskroon, met daaronder twee gekruiste zwaardjes en daaronder een lauwertakje in goud uitgevoerd.

Op de petklep staat bij een commissaris een gouden borduursel van eikenbladeren, bezet met zes eikels. Dit borduursel is ook aangebracht langs de bovenrand, waar de klep aan de opstaande rand van de pet vastzit.

De rangen bij de politie zijn van laag naar hoog:
  • Aspirant
  • Surveillant van Politie
  • Agent
  • Hoofdagent
  • Brigadier
  • Inspecteur
  • Hoofdinspecteur
  • Commissaris
  • Hoofdcommissaris
  • Eerste Hoofdcommissaris

Rangen zijn verbonden aan functies.

Titulatuur

De titulatuur van een Hoofdcommissaris is in een brief De Hoogedelgestrenge Heer.

De Eenheidsleiding Politie Amsterdam

De Eenheidsleiding van Politie-eenheid Amsterdam bestaat uit vier personen:
  • Politiechef Pieter Jaap Aalbersberg
  • Hoofd Operatiën tevens plv. Politiechef Jan Pronker
  • Hoofd Operatiën Hanneke Ekelmans
  • Hoofd Bedrijfsvoering Linda van Rede

De korpschef van de Nationale Politie is Erik Akerboom. Hij is per 1 maart 2016 de opvolger geworden van Gerard Bouman. Erik Akerboom is de eerste korpschef van de Nationale Politie en heeft de hoogste rang van Eerste Hoofdcommissaris. De heer Bouman stapte op omdat hij het tijd vond het stokje over te dragen. De reorganisatie bij de Nationale Politie is en complexe opgave. Over de opvolging werd gespeculeerd. De heer Aalbersberg werd destijds genoemd als mogelijke opvolger. Dat is echter niet het geval. De heer Erik Akerboom, voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Defensie en oud korpschef van Brabant Noord, is inmiddels aangesteld.

Installatie

In 2011 werd de heer Aalbersberg geïnstalleerd als korpschef van de Politieregio Amsterdam-Amstelland. Hij is de opvolger van Bernard Welten. In 2011 is Pieter-Jaap ook verkozen tot Interpol Executive Committee voor een periode van drie jaar. Interpol is een internationale organisatie die de politie ondersteunt bij het voorkomen en bestrijden van misdaad. Sinds de vorming van de Nationale Politie is er één korpschef die aan het hoofd staat van de Nationale Politie.

Carrière

Voordat de heer Aalbersberg naar Amsterdam kwam, was hij korpschef van IJsselland. In 1981 studeerde hij af aan de Politie Academie. Sinds zijn afstuderen heeft hij verschillende functies binnen de politie bekleed. Van wijkagent tot chef recherche.

Berging slachtoffers MH17

Hij werd vrijgemaakt voor de zware taak van Hoofd Repatriëringsmissie van het vliegtuig MH17 dat op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne neerstortte. Zijn taken in Amsterdam werden waargenomen. Hij werd voor de taak in de Oekraïne gekozen vanwege zijn ruime ervaring. Regelmatig deed hij verslag van de missie door middel van een Persverklaring. Deze persverklaringen zijn onder andere te vinden op de site van de Rijksoverheid.

Pieter-Jaap was in Kiev om te onderhandelen met de Oekrainse regering en samen te werken met Australie en Maleisie, te overleggen met de Nederlandse regering en met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Op 2 mei 2015 is de repatriëringsmissie afgerond.

Op AT5 gaf hij tweewekelijks een interview in het programma Verhoor. Actuele informatie over de politie Eenheid Amsterdam wordt daarin gegeven AT5 Verhoor.

NCTV

Met ingang van 1 februari 2019 is de heer Aalbersberg Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid geworden bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. NCTV is verantwoorderlijk voor het verminderen van de kans op terroristische aanslagen. Hij volgt Dick Schoof op die naar de Algemene Inlichtingen-en Veiligheidsdienst is gegaan.
© 2014 - 2024 Mesdag, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt de Nationale Politie?De Nationale Politie is vanaf 1 januari 2013 een feit. Alle politiekorpsen vormen vanaf die dag één landelijke politieor…
Strafrecht & Politie 3 - Verhoor Proces-verbaalStrafrecht & Politie 3 - Verhoor Proces-verbaalStrafrecht en Politie. Het Verhoor en Proces-verbaal. Wat houdt de cautie-verplichting van de politie in? Kan je bij het…
Jaap Buijs: één van Nederlands grootste muziekmanagersJaap Buijs: één van Nederlands grootste muziekmanagersJaap Buijs werd geboren op 27 februari 1946 in het dorpje Volendam en hij is zeker tot 2016 één van de grootste namen ui…
Strafrecht & Politie 2 - WetsovertredingStrafrecht & Politie 2 - WetsovertredingStrafrecht en Politie - Overtreding van de Wet. Wanneer ben je een verdachte? Wat is staande houden, een proces-verbaal…

Tips voor een succesvolle politieke carrièreTips voor een succesvolle politieke carrièreAmbieer je een politieke carrière? Dan doe je er verstandig aan om jezelf goed te profileren. Daarnaast kun je maar bete…
Mesdag (7 artikelen)
Laatste update: 26-01-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.