Waarom bezuinigen?

Waarom bezuinigen? Bezuinigen, de overheid kan er geen genoeg van krijgen. Ieder jaar weer krijgen we te maken met bezuinigingen, bovenop de al bestaande bezuinigingen. In tijden van economische crisis weten steeds meer mensen met moeite het hoofd boven water te houden. Bezuinigingen kunnen de economische groei verhinderen en zelfs de gehele economie kapot maken. Maar waarom wordt er dan bezuinigd? Het Keynesiaanse model staat voor bezuinigen in een groeiende economie en juist geld uitgeven wanneer er crisis heerst. Hierdoor stijgt het vertrouwen bij de consument en wordt er eerder en meer geld uitgegeven.

Wat is bezuinigen?

Bezuinigen is de balans tussen uitgaven en inkomen gezond proberen te maken. Wanneer de uitgaven groter zij dan de inkomsten dan ontstaat er een onbalans. De schulden worden zo steeds groter. Door te bezuinigen wordt er enerzijds meer inkomsten verworven en anderzijds minder geld uitgegeven. Bezuinigen kennen we vooral van de overheid. Maar ook burgers zelf kunnen bezuinigen door hun inkomsten-en uitgavenpatroon te veranderen.

De economie kapot bezuinigen

Het is een feit: de economie kan kapt bezuinigd worden. Een overheid die in tijden van crisis gaat bezuinigen kan er duur voor komen te staan. Wanneer er een economische crisis ontstaat, halen mensen de broekriem aan: ze moeten noodgedwongen soberder gaan leven. Vooral in Europa gaat de overheid in tijden van economische crisis bezuinigen. Er wordt meer geld opgehaald bij de burgers en minder geld uitgegeven aan de burgers. Dit leidt tot wantrouwen bij de burgers. Ze houden angstvallig de hand op de knip en geven steeds minder geld uit. Het gevolg: de overheid loopt juist meer inkomsten mis en de economie zakt steeds verder weg.

Maar waarom doet de overheid dit?

Europeanen denken niet logisch na. Ten eerste wordt er bezuinigd door mensen die zelf toch niets merken van de bezuinigingen. Het is makkelijker om anderen het geld uit handen te slaan dan jezelf. Daarnaast wordt er zwaar aan de 3%-norm getild. Het financieringstekort mag niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen. En hier mogen en willen we ook niet van afwijken. Economische crisis of niet.

Keynesiaanse model, Keynesiaanse

Keynesianisme staat voor een gemengde economie waarin niet alleen de overheid een centraler rol speelt, maar ook de burgers zelf. Ten opzichte van de traditionele economie speelt bij de Keynesiaanse economie de overheid een veel kleinere rol. Er wordt gekeken naar de vraag en niet gestreefd naar een steeds grotere omzet of winst. Bij het Keynesiaans model wordt gekeken naar het gedrag van zowel burgers als bedrijven. Er wordt ook bekeken welk bedrag burgers en bedrijven willen besteden bij een bepaald inkomen of een bepaalde omzet. Aan de hand van een aantal vergelijkingen wordt zoveel mogelijk voldaan aan de vraag. In de praktijk komt het erop neer dat er ten tijde van economische crisis juist zo min mogelijk bezuinigd wordt. Wanneer de economie weer groeit, kan er ook weer bezuinigd worden.

Stimuluspakket van president Obama

In 2009 kwam de Amerikaanse president Obama met een stimulanspakket. Dit pakket hield grotendeels een belastingverlaging voor de burgers in. Anderzijds werd er geld uitgegeven voor het herstel en de bouw van wegen en bruggen. Op deze wijze kwam er meer werkvoorziening. Dit deed de werkeloosheid terug dringen. Bovendien hadden de burgers meer geld te besteden. In het begin werd dit extra geld nog angstvallig vastgehouden, maar het vertrouwen steeg langzaam. Door langzaam weer geld uit te geven kon de economie weer groeien. In 2013 was de Amerikaanse economie alweer goed op weg, terwijl de Europese economie nog ver achter bleef.

Bezuinigen door de overheid is dus niet altijd goed?

Ja en nee. Bezuinigen is soms nodig. Er wordt naar verhouding nog steeds teveel geld over de balk gesmeten. De staatsschuld loopt steeds hoger op. Sommigen menen dat dit opgelost kan worden door een hoop geld bij te drukken en daar de staatsschuld mee af te lossen. Geld bijdrukken zou echter voor een enorme waardevermindering van de valuta zorgen. Hierdoor wordt iedereen hard geraakt.

Bezuinigingen zijn dus nodig, dat is een feit. Er moet niet alleen minder geld uitgegeven worden, ook moet er aan de inkomstenkant meer binnenkomen. Dan pas kan je spreken van een gezonde economie. Bezuinigen ten tijde van de crisis is echter niet aan te raden. Een bekend en simpel voorbeeld is de accijnsverhoging op benzine in 2013. Dit had tot gevolg dat mensen die aan de grens woonden, en ook verder van de grens vandaan, massaal gingen tanken in Duitsland en België. De overheid liep daardoor per saldo meer accijns mis dan vóór de accijnsverhoging het geval was. Een bekend voorbeeld van de economie kapot bezuinigen.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezuinigen iets anders dan lastenverzwaringBezuinigen iets anders dan lastenverzwaringBezuinigen wordt vaak verward met lastenverzwaring. Bezuinigen is minder geld uitgeven, lastenverzwaring is belastingver…
Keynes, de grondlegger van de Keynesiaanse theorieKeynes, de grondlegger van de Keynesiaanse theorieDe econoom John Maynard Keynes heeft de naar hem vernoemde Keynesiaanse theorie bedacht. De theorie, die hij in 1936 in…
De overheid binnen de economieDe overheid binnen de economieDe overheid heeft binnen de economie een rol die niet meer weg te denken is. Naast de sociale zekerheid is ze ook actief…
Econoom, economen: Van Smith, Marx tot Keynes en FriedmanEconoom, economen: Van Smith, Marx tot Keynes en FriedmanAdam Smith, Karl Marx, John Stuart Mill, John Maynard Keynes, Milton Friedman, John Kenneth Galbraith... U zult ongetwij…
Het Ministerie van Buitenlandse ZakenHet Ministerie van Buitenlandse ZakenHet ministerie met als taak het uitvoeren van het buitenlands beleid van Nederland, is het Ministerie van Buitenlandse Z…
Bronnen en referenties
  • http://www.collegenet.nl/content/samenvattingen/leerlingen/2000/ec1/files/vwo/files_over_economie/Keynesiaanse_model.htm
  • http://www.knack.be/nieuws/barack-obama-rechts-van-nixon/article-opinion-44922.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 02-07-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.