Roemenië: wintersport, voetbal, armoe, werk, misdaad?

Roemenië: wintersport, voetbal, armoe, werk, misdaad? Roemenië en de Roemenen: wat weten we van dit land en zijn bewoners? Wintersporters weten misschien dat je in Roemenië voordelig kunt wintersporten. Voetbalfans kennen vast de Roemeense voetbalclub en daardoor misschien de melodie van het Roemeense volkslied. Er zullen ook mensen zijn die weten dat dit Oost-Europese land een heel arm land is. In 2014 'kwamen de Roemenen naar Nederland.' Volgens sommigen was dat om 'onze banen in te pikken'. Sommige Nederlanders waren/zijn er van overtuigd dat het allemaal criminelen waren/zijn. Als dit is wat de gemiddelde Nederlander, in 2013 wist of anno 2015 weet van Roemenië en de Roemenen, dan is het hoog tijd om nader kennis te maken.
Bron: Kurious, PixabayBron: Kurious, Pixabay

Roemenië: het land

Nu er Roemenen naar Nederland komen om hier werk te zoeken, om hier te wonen en om hier geld te verdienen, is het wellicht een goed idee ons meer te verdiepen in Roemenië. In 2001 en opnieuw in 2007 gaf het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in samenwerking met de NOVIB in de 'Landenreeks' een boekje uit over dit Oost-Europese land. Dat de NOVIB erbij betrokken is, als organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, zegt misschien al genoeg. Is het de moeite waard om er op vakantie te gaan en zo het land beter te leren kennen?

Roemenië met als hoofdstad... Boekarest

Wat ik me met enige moeite zelf herinner is dat ik met Aardrijkskunde op de basisschool, toen nog de lagere school geheten, leerde dat de hoofdstad van dit land uh... Boekarest is? Dat moet ik even nakijken. Ja, gelukkig, ik heb het goed. Boekarest is een drukke, dynamische stad. Als toerist kunt u er het Parlementspaleis bezoeken, de vroegere 'woning' van Ceausescu. Ook kunt u naar het Nationale kunstmuseum. De Roemeense schilderkunst van de 19e en 20ste eeuw had een hoog niveau. Maar slentert u ook eens door de stad om een indruk op te doen van de bewoners van Boekarest.

Roemenië en de Zwarte Zee: zonvakanties

Wie van een zonnen houdt in de vakantie, weet misschien dat u er lekker bruin kan worden. Dus: als u zon wilt in de vakantie en u bent nieuwsgierig naar Roemenië, dan kunt u naar de Roemeense oostkust om pootje te baden in de Zwarte Zee!

Roemeense sporten in de Karpaten

Roemenië is een veelzijdig land. Weet u dat u er niet alleen kunt zonnen, maar ook kunt wintersporten? Of wandelen als dat beter bij u past? Voor beide sporten, zowel wintersport als wandelsport, moet u naar de Karpaten.

Berenjacht
Voor wie dat een sport vindt: in bepaalde tijden van het jaar kunt u daar ook op beren jagen. Althans dat kon nog in 2007. Volgens de site 'Is geschiedenis' had Roemenië in 2013 de grootste bruine beren-populatie van Europa (bron: zie bronvermelding onderaan dit artikel). Curieus genoeg komt dat doordat de Roemeense dictator Ceausescu verzot was op beren. Zijn gedrag t.o.v. beren resulteerde uiteindelijk in strenge bescherming van de bruine beer in zijn land.

De Roemeense natuur

Ook natuurliefhebbers kunnen in dit land terecht. Met name de Donaudelta is voor een natuurvakantie de moeite van het bezoeken meer dan waard. Zowel de flora als de fauna zijn uniek. En natuurlijk is de delta van de rivier de Donau zeer rijk aan water: en dus ook aan vis en vogels die net als u zelf erg van vis houden: lepelaars bijvoorbeeld en soms een kolonie pelikanen!

Vervoer en verkeer in Roemenië

Hoe reist u van A naar B in Roemenië? Met de auto, de trein, het vliegtuig of met particuliere pendelbussen.

Auto rijden

Roemenië kent niet veel goede snelwegen. Het wegdek kan er slecht zijn en het schijnt dat 'de' Roemenen er een vrijgevochten rijstijl op nahouden. Vrijer in elk geval dan veel Nederlanders gewend zijn. Omdat dit Oost-Europese land een agrarisch land is, rijden er ook boerenkarren op de wegen, onverlicht en traag. Houd u rekening met de boeren: die moeten hun werk doen. Als toerist heeft u toch geen haast?

Treinreizen

U verwacht het misschien niet, maar u kunt in dit land uitstekend met de trein reizen. Er is behoorlijk geïnvesteerd door de Roemeense spoorwegen, maar treinreizen zijn er niet goedkoop.

Tarom, de Roemeense luchtvaartmaatschappij

Als u een voorkeur heeft voor vliegen, voor de langere afstanden, of u durft niet goed met de auto te rijden in een vreemd land, dan kunt u voor de lange afstanden kiezen voor reizen met de Roemeense luchtvaartmaatschappij Tarom. De ze luchtvaartmaatschappij heeft diverse binnenlandse vluchten.

Bussen

Wel goedkoop en dus populair zijn de particuliere pendeldiensten met busjes in Roemenië. De nationale bussen, de overheidsbussen, zijn over het algemeen oud en daarom geen serieuze concurrent van het particuliere busvervoer.

Accommodatie in het Roemeense land

Als u op reis wilt voor werk of vakantie in Roemenië, kunt u er dan een beetje prettig overnachten? Er zijn voldoende keuzemogelijkheden. U kunt zowel kiezen voor een hotel, een luxueus hotel of bijvoorbeeld voor overnachten bij de boer op het platteland. U kunt natuurlijk ook beiden doen! In Boekarest kunt u volledig ingerichte appartementen huren. Maar u kunt ook gaan voor een particulier pension.

Reispapieren

Roemenië is lid van de Europese Unie. U heeft dus een geldig paspoort nodig of een Europese identiteitskaart, die nog zes maanden geldig is. Wilt u langer blijven dan 90 dagen, dan moet u een verblijfsvergunning aanvragen. Automobilisten moeten bij de grens een vignet kopen.

Reizen en vakantie houden veilig genoeg?

Over het algemeen is dit land voor buitenlandse bezoekers niet onveilig. Maar weest u niet naïef. Er zijn meldingen van nepagenten die u willen bekeuren voor (nep)overtredingen. Het water kunt u drinken, maar is door veroudering van het waterleidingnet niet altijd even lekker. Drink niet zomaar uit waterputten en beekjes. Mineraalwater is overal te koop en bovendien goedkoop.

Conclusie

Het lijkt alleszins de moeite waard in dit land op vakantie te gaan om dit land en zijn bewoners beter te leren kennen. Mogelijkheden genoeg! Mogelijk raakt u er alleen een paar vooroordelen kwijt...

Lees verder

© 2014 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 1960De Europese versie van het WK voetbal is natuurlijk het EK. In Europa is het een even groot feest als het WK. Ook dit to…
WK voetbal 1970In 1970 heeft Mexico de eer om de 9e editie van het WK in hun land te mogen houden. Voor het eerst zijn er twee reserves…
Goedkoop op Wintersport in RoemeniëGoedkoop op Wintersport in RoemeniëGoedkoop op wintersport dat kan in Roemenië. Roemenië is een van landen waar je echt spotgoedkoop op wintersport kunt. D…
Instellingen van de Europese UnieDe Europese Unie heeft zeven instellingen, waarvan vier politieke instellingen en drie niet-politieke instellingen. In d…
Wanneer is iemand in Nederland echt arm?Armoede is heel relatief: mensen die wij in Nederland arm noemen zijn superrijk als je ze vergelijkt met mensen in derde…
Bronnen en referenties
  • Roemenië, Jan Willem Bos, Uitgeverij: KIT 2007: 9789068324464
  • Beren in Roemenië: www.isgeschiedenis.nl/uitgelicht/nicolae-ceausescu-en-de-fietsende-circusbeer
  • Vliegen in Roemenië: www.tarom.ro
  • Afbeelding bron 1: Kurious, Pixabay
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.