Prinsjesfestival – Feest van de democratie

Prinsjesfestival – Feest van de democratie Nederland heeft met de inhuldiging van de nieuwe koning de smaak van het feestvieren te pakken. In september 2013 wordt voor de eerste keer het Prinsjesfestival gehouden, het feest van de democratie. Het festival, dat elk jaar in een van de provincies wordt gehouden, wil een feest zijn met een nationale uitstraling en de omlijsting van Prinsjesdag. Het eerste Prinsjesfestival is in aanwezigheid van koning Willem-Alexander. Sinds die eerste keer worden er elk jaar Prinsjesprijzen uitgedeeld, de Prinsjesprijs, Prinsjesfotoprijs en de Prinsjesboekenprijs.

Feest van de democratie


Prinsjesdag op de derde dinsdag in september

Vanaf 2013 wordt er ieder jaar rond Prinsjesdag een festijn worden georganiseerd met vele activiteiten. Het is een viering van de democratie. Op de derde dinsdag in september maakt de regering haar plannen voor het komende jaar bekend. Die dag noemen we Prinsjesdag. Op 17 september 2013 sprak Koning Willem-Alexander voor de eerste keer de Troonrede uit. Sindsdien doet de koning dat elk jaar op Prinsjesdag, in de Ridderzaal. Voor 2013 was dat de taak van Koningin Beatrix. De minister van Financiën biedt daarna in de Tweede Kamer het koffertje met de Miljoenennota en de rijksbegroting aan. Prinsjesdag gaat gepaard met de rijtoer in de Gouden Koets door Den Haag. Koning Willem-Alexander en Koningin Màxima laten zich in de Gouden Koets naar de Ridderzaal rijden.

Prinsjesfestival - Feest van de democratie

Prinsjesdag wordt vanaf 2013 omlijst met een heus Prinsjesfestival. Op veel verschillende manieren wordt aandacht gevraagd voor de democratie. Het Prinsjesfestival is het Feest van de Democratie. Het festival in september moet ervoor zorgen dat Prinsjesdag weer status krijgt en een nationaal evenement wordt.

Wisseling en wisselwerking van generaties

Het Prinsjesfestival begint in 2013 kleinschalig, met de ambitie groot te groeien. In de loop der jaren wordt het Prinsjesfestival aangekleed. Elk jaar is er een thema en dat van de eerste editie is Wisseling en wisselwerking van generaties.

Gastheer provincie

Een van de Nederlandse provincies staat tijdens het Prinsjesfestival extra in het zonnetje. Het is tevens de gastheerprovincie. De provincie krijgt de kans zichzelf te presenteren. Het doel van de uitgelichte provincie is om een brug te slaan tussen Den Haag en het land. Prinsjesdag is geen Haags feestje maar een festijn voor het hele land. De eerste provincie die op het podium mag klimmen is Friesland. Aan de Sophialaan in Den Haag wordt zelfs tijdelijk een Friese Ambassade geopend, zoals in de jaren daarna elke provincie zijn eigen tijdelijke ambassade krijgt.

Vrijwilligers en partners

Aan het Prinsjesfestival werken vele vrijwilligers en vrienden mee en de organisatie kent vele partners en donateurs. Elk jaar is een van de Nederlandse provincies gastheer. De gastheerprovincie is voor dat jaar een van de belangrijkste partners.

Hoedenparade, PrinsjesConcert en prijzen

De hoedenparade hoort bij Prinsjesdag en sinds het Prinsjesfestival wordt georganiseerd ook bij het Prinsjesfestival. De PrinsjesHatWalk is het succesnummer van de eerste editie en daarmee een blijvertje in het programma. Op het Lange Voorhout komen hoedjes in alle vormen en maten voorbij. De mooiste wint een prijs. Rond dit evenement wordt een hoedenmarkt georganiseerd.

Het Prinsjesconcert is een onderdeel van de dag. Er wordt een Prinsjesprijs uitgereikt aan de politicus die het meeste deed voor de parlementaire democratie. Er is een Prinsjesboekenprijs, voor de schrijver van het beste politieke boek. De mooiste hoed en beste rede krijgen ook een prijs. Er is een inleiding en voor de culinaire kant van het festijn wordt er elk jaar een Prinsjeskok uitgekozen, een vakman uit de gastheerprovincie.

Stichting Prinsjesfestival

Stichting Prinsjesfestival staat achter het initiatief van het Prinsjesfestival. De organisatie is in handen van meer dan vijftig professionele vrijwilligers. Dat zijn allemaal mensen die zich betrokken voelen bij de democratie. De organisatie van het eerste uur bestaat uit verschillende werkgroepen. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, is de voorzitter van het comité van aanbeveling. Bij het eerste Prinsjesfestival zitten in het comité:
  • Gerdi Verbeet (voorzitter)
  • Marcel Halma (voorzitter Beroepsvereniging Public Affairs)
  • Jos Heymans (voorzitter Parlementaire Persvereniging)
  • Ron van der Jagt (voorzitter Logeion)
  • John Jorritsma (Commissaris van de Koning Friesland)
  • Sywert van Lienden (oprichter G500)
  • Paul van Vliet (cabaretier, ambassadeur UNICEF)
  • Wim Willems (Hoogleraar Sociale Geschiedenis)

In de Raad van advies zitten dan:
  • Ivan Baas
  • Emilie Gordenker
  • Joop Pot
  • Jouke de Vries

Pubquiz en PrinsjesDebat

De Friese ambassade / Bron: PrinsjesfestivalDe Friese ambassade / Bron: Prinsjesfestival
Onderdelen van het programma op Prinsjesdag zijn:
  • PrinsjesDiner
  • PrinsjesCabaret
  • PrinsjesConcert
  • PrinsjesPrijs
  • PrinsjesBoekenprijs
  • PrinsjesDebat
  • PrinsjesLezing
  • PrinsjesBorrel
  • PrinsjesRede
  • PrinsjesHatWalk - hoedenparade
  • Jonge Prinsjesborrel - borrel voor aanstormend politiek talent
  • Prinsjes Pubquiz

Programma

Evenementen rondom het Prinsjesfestival groeien in de loop der jaren. In de eerste vijf jaar van het bestaan komen er elk jaar nieuwe activiteiten bij. Zo wordt er in 2014 voor het eerst Prinsjesfilm georganiseerd, met films en documentaires over koningshuis en democratie. Het Prinsjesbal doet zijn intrede en in 2018 is er PrinsjesCabaret en PrinsjesPubquiz. PrinsjesDebat, PrinsjesEstafette, PrinsjesTentoonstelling: het PrinsjesFestival biedt inspiratie voor vele activiteiten.

PrinsjesFotoprijs

Het Prinsjesprotocol is in 2014 nieuw; het richt zich op de actuele betekenis van protocol. In 2014 is er ook voor het eerst een PrinsjesFotoprijs. Politieke foto’s van het afgelopen parlementaire jaar kunnen meedingen naar een de prijs. Van de parlementaire foto's wordt een tentoonstelling in het gebouw van de Eerste Kamer aan het Binnenhof ingericht.

PrinsjesPrijs en PrinsjesBoekenPrijs

De PrinsjesPrijs en PrinsjesBoekenPrijs zijn sinds de eerste editie vaste onderdelen. De PrinsjesPrijs is voor een (oud)politicus die zich heeft ingezet voor de democratie in ons land en de PrinsjesBoekenPrijs is voor de auteur van het beste politieke boek van het parlementaire jaar.

De winnaars

Jaar Provincie Thema Prinsjesprijs Prinsjesboekenprijs Prinsjesfotoprijs
2013FryslânWisseling en wisselwerking van generatiesGerdi Verbeet en Jacqueline BiesheuvelMathieu Segers voor ‘Reis naar het continent’.-
2014Limburg200 jaar Prinsjesdag, de kracht van rituelen en symbolen: vertrouwen, verbinden, vernieuwenfinancieel woordvoerders van de Tweede Kamerfracties van de constructieve oppositie: Wouter Koolmees (D66), Carola Schouten (CU) en Elbert Dijkgraaf (SGP)van Piet de Rooy voor 'Ons stipje op de waereldkaart'David van Dam
2015OverijsselDe beslissende stem van een KamerlidRoel KuiperFrank Westerman voor ‘De slag om Srebrenica’Dirk Hol
2016ZeelandDemocratie: tussen Facebook en WetboekPieter OmtzigtBastiaan Rijpkema voor ‘Weerbare democratie. De grenzen van de democratische tolerantie’Bert Maat
2017DrentheTijd om elkaar te vindenAngelien Eijsink (PvdA), Sharon Gesthuizen (SP) en Helma Neppérus (VVD)
Tom van der Meer, voor 'Niet de kiezer is gek'David van Dam
2018GelderlandVan ons! Voor ons! Door ons!Jozias van AartsenRemieg Aerts, voor ‘Thorbecke wil het’David van Dam

Lees verder

© 2013 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van PrinsjesdagGeschiedenis van PrinsjesdagSinds april 2013 zit Willem-Alexander op de troon. Daarvoor hebben wij vier vrouwelijke koninginnen gehad. Waar komt de…
Prinsjesdag en de miljoenennotaPrinsjesdag en de miljoenennotaElk jaar is het op de derde dinsdag van september Prinsjesdag. Veel mensen luisteren en kijken hierbij naar de Troonrede…
Prinsjesdag: het ontstaan, de betekenis en de opsmukIedere derde dinsdag in september is het Prinsjesdag. In Nederland is de dag een begrip, gekenmerkt door oranje uitdossi…
Quiz over Prinsjesdag voor basisschool of demente oudereQuiz over Prinsjesdag voor basisschool of demente ouderePrinsjesdag, geld en politiek: iedereen heeft er mee te maken. Jong en oud. Niet iedereen is geïnteresseerd in politiek,…

Van uitstel komt afstel (de filibustertactiek)Van uitstel komt afstel (de filibustertactiek)Ben je het als Kamerlid in de politiek niet eens met een nieuwe wet? Dit is de oplossing. De Filibustertactiek! Een fili…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Prinsjesfestival logo
  • www.prinsjesfestival.nl geraadpleegd op 10 augustus 2014
  • www.rijksoverheid.nl
  • Leeuwarder Courant
  • http://prinsjesfestival.nl/prinsjesprijs-2016-voor-pieter-omtzigt/#.WpQYc61x-qA geraadpleegd op 26 februari 2018
  • https://www.prinsjesfestival.nl/activiteit/prinsjesprijs/ geraadpleegd app 16 oktober 2018
  • Afbeelding bron 1: Prinsjesfestival
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 18-10-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.