De zorg wordt te duur, hoe nu verder?

De zorg wordt te duur, hoe nu verder? In Nederland staat de gezondheidszorg op een hoog peil en deze is duur, heel duur. Nederland vergrijst en dat brengt kosten met zich mee. Om de gezondheidszorg betaalbaar te maken en te houden moet er NU wat veranderen. De vanzelfsprekendheid moet verdwijnen, hulp moet anders. Niemand vindt het fijn om een stapje terug te doen, maar helaas zal dit toch de realiteit worden.

Cultuuromslag

Er zal in Nederland een cultuuromslag moeten plaatsvinden. Mensen gaan er nu van uit dat er overal een instantie voor is. Als mensen hulp nodig hebben zal er ergens wel iemand rondlopen die betaald wordt om deze mensen te helpen, is de algemene gedachte. Dit gaat dus veranderen, het wordt niet meer vanzelfsprekend dat er zorg aan huis wordt geboden. Mensen zullen meer en meer voor elkaar moeten zorgen en daar zal de samenleving van doordrongen moeten zijn. Nu vinden mensen het vaak nog lastig om een beroep te doen op vrienden, kennissen en buren, maar door de steeds kleiner geworden en steeds verder uit elkaar wonende gezinnen zal ook hierin een verandering moeten komen. En deze verandering zal ook zo snel mogelijk moeten plaatsvinden. We mogen de huidige problemen niet doorschuiven naar de volgende generatie. De dertigers van nu hebben al voldoende problemen zonder dat ze dit ook nog op hun bordje krijgen.

Sta in je eigen kracht

Ouderen en chronisch zieken zullen zo lang mogelijk zelfstandig moeten functioneren en dat gaat niet zonder een sociaal netwerk. Je hebt mensen nodig waarop je een beroep kan doen wanneer je vervoer nodig hebt, wanneer er boodschappen gedaan moeten worden of een klusje in huis. Vaak durven we dit wel te vragen wanneer het een incidentele hulpvraag betreft, maar wanneer de hulpvraag regelmatig terugkomt wordt het een ander verhaal. Het wordt dan een stuk moeilijker om voortdurend een beroep te doen op je sociaal netwerk.

Ik heb recht op zorg

Mensen met een klein sociaal netwerk zullen ook geholpen moeten worden en daar zal de gemeente de regie over moeten voeren. De gemeente en burgers moeten elkaar hierin ondersteunen en versterken. In plaats van formele (betaalde) zorg zal er steeds meer een beroep worden gedaan op informele (vrijwillige) zorg. Ook van mensen die hulp nodig hebben worden meer initiatieven verwacht. Een scootmobiel zou je bijvoorbeeld ook kunnen delen met de buurman, die er ook één nodig heeft. Lotgenotenzorg wordt dat dan met een mooi woord genoemd.

Zorg voor je naaste zal een vanzelfsprekendheid moeten worden, maar dat is lastig. Je kan mensen niet dwingen om iets voor een ander te doen en veel mensen lopen met oogkleppen op. Ze hebben het druk, ze redden zichzelf dus een ander zal zichzelf waarschijnlijk ook wel kunnen redden. Publiciteit zal nodig zijn om mensen bewust te maken en om ze te motiveren. De gemeenten zullen gebruik moeten maken van sociale netwerkstrategieën om continuïteit te waarborgen.

Het opbouwen van een sociaal netwerk

Het opbouwen van een sociaal netwerk wordt in deze een plicht. Mensen zonder een sociaal netwerk of met een klein sociaal netwerk zullen hiervan de consequenties moeten dragen. De meerwaarde van een sociaal netwerk zal in de toekomst alleen maar groter worden. Wanneer je een klein sociaal netwerk hebt en je wil dit vergroten, lees dan eens het artikel “Hoe maak je een sociogram?” voor nuttige tips.

Een sociaal netwerk maakt het leven ook veel aangenamer. Volgens onderzoek leven eenzame mensen korter doordat eenzaamheid een negatief effect heeft op hart en bloedvaten, het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Voordelen van gedeelde zorg

Heeft het nu alleen maar nadelen dat de zorg een maatschappelijk probleem wordt in plaats van een overheidsprobleem? Het levert in ieder geval één voordeel op, vrijwilligerswerk voor en hulp bieden aan je buren bevordert de sociale cohesie in een wijk. Mensen leren elkaar zo beter kennen en weten dat hun inzet nu zich een keer terugbetaald. Wanneer je je nu inzet voor de bewoners van je wijk, kan jij waarschijnlijk ook op hulp rekenen wanneer jij dat nodig hebt.

Waardering

Om vrijwilligers gemotiveerd te krijgen en te houden is een zorgvuldig vrijwilligersbeleid noodzakelijk. Hiervoor is erkenning en waardering voor het werk van de vrijwilligers van belang, maar ook sociaal contact en mogelijkheden tot zelfontplooiing. De gemeente zal hiermee rekening moeten houden tijdens het coachen van zijn vrijwilligers. Wanneer dit niet gebeurd zal het moeilijk worden om voldoende mensen te motiveren voor het verrichten van vrijwilligerswerk.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De netwerkcoach voor een groter sociaal netwerkDe netwerkcoach voor een groter sociaal netwerkEen netwerkcoach coacht je bij het vergroten van je sociale netwerk, zij neemt je als het ware bij de hand. Op deze mani…
De kenmerken en het belang van een sociaal netwerkDe kenmerken en het belang van een sociaal netwerkHet hebben van een sociaal netwerk is belangrijk om je sociale identiteit te ontwikkelen. Een sociaal netwerk kan omschr…
Een eigen bedrijf en dan netwerken!Een eigen bedrijf en dan netwerken!Steeds meer mensen beginnen een eigen bedrijf. Mogelijk gedwongen door de markt of een stap naar iets wat vanuit jezelf…
Werkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenWerkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenNetwerken voor een werkende moeder kan grote voordelen opleveren voor een drukke vrouw die werkt en moeder is. Van werke…

Kabinet Rutte II: alle bewindslieden op een rijBegin november 2012 presenteert het kabinet Rutte II zich aan het volk. De nieuwe ploeg van VVD- en PvdA-huize kent voor…
George McGovern was een held van links AmerikaEr is nog nooit geen presidentskandidaat geweest die zoveel hoon over zich heen kreeg dan de Democratische uitdager van…
Bronnen en referenties
  • http://www.eur.nl/minor/minoren/faculteit/recht/rg/
  • http://www.provant.be/binaries/TOK%206Bijhouden_tcm7-18987_tcm7-18987.pdf
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.