Wandelingen voor kinderen

Wandelingen voor kinderen Wandelen heeft voor menigeen iets oubolligs, opa’s en oma’s die gezellig samen lopen en zo het stramme lijn soepel proberen te houden. Dat wandelen al lang niet meer zo stoffig is, dringt steeds meer door. Dat neemt niet weg dat wandelen voor veel kinderen nog niet zo’n super imago heeft. Toch zijn er wel mogelijkheden om kinderen aan het wandelen te krijgen. Er komen steeds meer oplossingen voor dit ‘probleem’ in de vorm van wandelingen speciaal voor kinderen en daarnaast kan je zelf je creatieve geest vrij laten om iets leuks te bedenken. Speciale elementen die toegevoegd worden, om het ook voor kinderen leuk te maken en te houden. Waarbij een duidelijk eindpunt, altijd een belangrijk aspect is voor kinderen. Ergens naar toe werken in de vorm van bijvoorbeeld lekker pannenkoeken eten of iets anders wat de kinderen kan bekoren.

Dierenroute

Een dierenroute kan je zelf bedenken als je naar een gebied gaat waar een grotere diversiteit aan dieren te vinden is (naast de natuurlijke fauna kan de koe in de naastgelegen wei ook prima meedoen). Een boekje met verschillende dieren (eventueel zelf gemaakt met leuke plaatjes van de dieren die je tegen kunt komen) kan helpen in het proces. Natuurlijk vinden kinderen niet alle dieren die mogelijk daar te vinden zijn, maar het idee dat de kinderen speuren naar wat ze op de plaatjes zien, kan al voldoende drijfveer zijn.

Extra’s

Zitten er weinig dieren, dan kan je ook laten speuren naar afdrukken van dieren of de holen waar ze zich in terug kunnen trekken. Een andere toevoeging is het geluid van het dier na te doen.
Je kunt punten uitdelen en degene die als eerste bijvoorbeeld drie dieren gezien heeft, krijgt iets lekkers of mag zometeen naar keuze iets uitzoeken in het restaurant (aan de finish) of … bedenk het maar.

Er zijn op de Veluwe verschillende kant-en-klaar routes (ondermeer in Voorthuizen bij Barneveld) voor het geval je niet zelf aan de slag wilt of kunt gaan.

Fantasieroute

De fantasieroute kan je grotendeels zelf invullen, maar gaat met name over wat er in een bepaald gebied allemaal te zien is. Stippel een route uit langs een molen, een kasteel, een waterkering, specifieke huisjes etc. het kan in feite van alles zijn. Een foto van iets vergelijkbaars in een boekje helpt de jongere kinderen op gang.

Extra’s

Koppel vervolgens een opdracht aan iets wat gesignaleerd moet worden. Laat degene die het als eerste gezien heeft, de keuze wat te gaan doen (tellen, kleuren zoeken etc.) en hang er vervolgens weer een leuke beloning aan. En ook dat kan van alles zijn en waar de een snoep of lekker fruit geeft, heeft de ander een leuk speelgoedje (eventueel in de stijl van de route) en weer iemand anders bedenkt weer wat anders. Het moet wel een beetje passen in je opvoedingsfeer.

Kleurenroute

Kinderen hebben iets met kleur, maar vaker primaire of heldere kleuren, dan de bos- en duinenkleuren. Toch kan je kinderen wel een kleurenpallet van natuurkleuren laten maken. Laat ze van alles verzamelen in allemaal verschillende kleuren. Als ze de kleuren bij elkaar houden zien ze het verschil goed (en help ze anders een beetje op weg). Geef ze allemaal een zak(je) en wie de zak als eerste vol heeft, heeft gewonnen. Beloon met iets leuks (wat niets met deze opdracht van doen hoeft te hebben).

Extra’s

Wil je ze bewust maken van de natuur, laat ze dan in een apart zakje alles oppakken wat er volgens hen niet in thuis hoort in het bos. Een nadeel, laat ze het oppakken met behulp van handschoentjes of een ander hulpmiddel (er zijn miniprikkers op de markt voor kinderen). Leuk en leerzaam.

Tot slot

Zo zijn er tal van mogelijkheden om kinderen op een speelse manier mee aan het wandelen te krijgen. Dat ze zo meer van de natuur op doen is een grote pre.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pedagogisch werkAls Pedagogisch werker ben je werkzaam op de kinderopvang, basisschool of jeugdzorg. Je werkt dan in de sector sociaal a…
Hoe maak je een kind gelukkig zonder het teveel te verwennenHoe maak je een kind gelukkig zonder het teveel te verwennenOnze maatschappij wordt steeds materialistischer. Kinderen krijgen vandaag de dag heel veel. Wat kinderen in de eerste p…
Kinderopvang; Horizontale en verticale groepenKinderopvang; Horizontale en verticale groepenIn de kinderopvang wordt gewerkt met horizontale en/of verticale groepen. Met deze termen maak je als ouder kennis als j…
Hechting bij een kind dat naar de kinderopvang gaatHechting bij een kind dat naar de kinderopvang gaatKunnen kinderen die naar een kinderopvang (ook wel kinderdagverblijf genoemd) gaan zich wel leren hechten? Dit is een vr…

Horen kinderen het woordje 'nee' genoeg?Het woordje 'nee' met betrekking tot verzoeken van kinderen is een klein woord, maar het heeft grote gevolgen. Wat gaat…
Het slaapritme van een baby: van de geboorte tot 6 maandenHet slaapritme van een baby: van de geboorte tot 6 maandenBaby's slapen erg veel. Naast eten, en het krijgen van aandacht en liefde, is slapen dan ook een eerste levensbehoefte v…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.