De beste opvoedtips van supernanny Jo Frost

De beste opvoedtips van supernanny Jo Frost Supernanny Jo Frost werd wereldberoemd door haar televisieprogramma 'eerste hulp bij opvoeden'. Met name haar strafplektechniek en gebruik van het beloningsysteem werden door veel gezinnen overgenomen. In dit artikel vind je de beste opvoedtips van supernanny Jo Frost.

Eerste hulp bij opvoeden

Iedere ouder zit weleens met de handen in het haar wanneer het om opvoeden gaat. Hulp van een 'professional' is dan zeer welkom. Supernanny Jo Frost hielp in het verleden al vele (Engelse) gezinnen bij het opvoeden van de kinderen. Ook schreef ze een boek: 'De meest gestelde vragen aan supernanny, wat alle ouders willen weten'. Hier vind je een aantal zeer bruikbare en praktische tips uit haar boek.

Aandacht voor het gezin

Je gezinsleven eens goed onder de loep nemen kan een verademing zijn. Tips om het gezinsleven grondig 'aan te pakken':
  • Hou een dagboek bij - schrijf hierin hoe jij je voelt bij bepaalde situaties (ruzie, gezellige momenten enzovoorts)
  • Maak een overzicht van een gemiddeld dagpatroon (slapen, eten, spelen)
  • Bespreek met je partner jullie opvoedtechnieken, zitten jullie op een lijn?
  • Maak een lijst van alle huishoudelijke klusjes en werp er een kritische blik op - wie doet wat, en wat moet veranderen?
Wanneer je een duidelijk beeld het van het gezinsleven is het goed om een lijst te maken met dingen die je graag anders wilt zien en dingen die al erg goed gaan. Bespreek de lijst met je partner of een persoon die dichtbij je staat. Maak nu een dagindeling (slapen, eten, spelen) zoals jij die graag zou zien. Probeer je in het vervolg aan de dagindeling te houden, waarbij je je steeds op een onderdeel van het 'programma' richt. Zorg ervoor dat er voldoende tijd in de dagindeling is ingepland om leuke dingen met het gezin te doen.

Etenstijd

Samen eten is erg belangrijk in een gezin. Het is dan ook handig om regelmaat in de eetgewoonten en eettijden te brengen. Soms kan eten voor flink wat spanning binnen het gezin zorgen; bijvoorbeeld wanneer kinderen weigeren om iets te eten of eten gebruiken als een manier om aandacht te krijgen. Tips met betrekking tot eten:
  • Wanneer je 's avonds weinig tijd hebt om eten te koken, kun je overdag alle voorbereidingen al doen (snijwerk enzovoorts)
  • Stel basisregels voor het eten op; bijvoorbeeld 'handen wassen voor het eten' en 'niet eten voor de televisie'
  • Maak (met enige regelmaat) een feestje van eten door bijvoorbeeld leuke bordjes of servetten te gebruiken
  • Betrek kinderen bij het koken
  • Negeer ongewenst eetgedrag en richt je op het goede eetgedrag
Samen ontbijten, lunchen of dineren kan een hele leuke aangelegenheid worden. Zorg wel dat je zelf een positieve insteek bij het eten hebt; zelfs wanneer je moe bent na een lange dag werken. Een maaltijd hoeft niet altijd tot in de puntjes verzorgd te zijn, eten is meer dan alleen het naar 'binnen werken' van voedsel.

Bedtijd

Slaapproblemen komen veel voor in gezinnen. Als ouder wil je graag dat je kind lekker gaat slapen, en dat er niet iedere keer strijd hoeft te ontstaan voor het naar bed gaan. Een aantal tips om kinderen goed te laten slapen:
  • Maak kinderen niet oververmoeid door ze te laat naar bed te laten gaan, hierdoor raken ze erg opgewonden in plaats van moe
  • Laat je kind niet opblijven uit schuldgevoel (bijvoorbeeld omdat je al de hele dag hebt gewerkt)
  • Laat je kinderen niet (teveel) bij je in bed slapen
  • Wees consequent wanneer het om bedtijd gaat, laat je niet afleiden
Overigens zijn er verschillende redenen te bedenken waarom kinderen (tijdelijk) minder goed slapen. Bijvoorbeeld wanneer een kind een groeispurt heeft, of wanneer een kind zich niet helemaal lekker voelt of bang is. Een vast bedritueel en het bieden van veiligheid is voor deze kinderen zeer belangrijk. Zorg daarom voor een vast ritme.

Belonen en straffen

De strafplektechniek is volgens supernanny een van de meest effectieve manieren om kinderen te leren dat bepaald gedrag onacceptabel is. De strafplektechniek werkt als volgt: na ongewenst gedrag van je kind geef je hem/haar een waarschuwing (op kalme toon, op ooghoogte van je kind vertel je waarom je een waarschuwing geeft). Wanneer je kind even later hetzelfde ongewenste gedrag vertoont breng je hem/haar naar de strafplek. De strafplek is bijvoorbeeld een stoel op de gang of een traptree. Wanneer je kind op de strafplek is, vertel je waarom hij/zij op de strafplek is gezet. Je kind moet nu een aantal minuten (aantal minuten naar het aantal jaren van je kind) op de strafplek blijven zitten. Zelf loop je rustig weg. Na een aantal minuten loop je naar de strafplek. Je kind moet nu zijn/haar excuses aanbieden. Daarna laat je merken dat je het excuses aanvaardt en geef je een kus of knuffel. In een aantal situaties kan de strafplektechniek niet goed werken. Bijvoorbeeld wanneer je kind ziek is, of wanneer er iets ingrijpends in het leven van je kind is gebeurd. Ook is het belangrijk om de strafplektechniek heel consequent en niet bij ieder wissewasje toe te passen.

Belonen van goed gedrag is minstens zo belangrijk bij het opvoeden van kinderen. Complimentjes doen het bijvoorbeeld altijd goed. Sommige ouders vergeten regelmatig hun kinderen te prijzen, soms door de dagelijkse sleur. Manieren om je kinderen voor goed gedrag te belonen:
  • Complimentjes geven
  • Gebruik maken van een prestatiekaart (stickers voor goed gedrag, een cadeautje aan het einde)
  • Leuke dingen ondernemen met je kinderen zoals een boek lezen of een spelletje doen
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opvoeden zonder belonen en straffen: Unconditional ParentingOpvoeden zonder belonen en straffen: Unconditional ParentingZou het kunnen: Opvoeden zonder belonen en straffen? De meeste mensen zullen hier sceptisch tegenover staan. Toch is dit…
Opvoeden, hoe doe ik het goed?Opvoeden is niet makkelijk. Het is een ingewikkeld proces met allerlei verschillende deelaspecten. Bij opvoeden beïnvloe…
Geld besparen met kinderen: praktische tipsGeld besparen met kinderen: praktische tipsIs geld besparen of consuminderen (minder consumeren) met kinderen mogelijk? Marieke Henselmans, besparingsdeskundige ge…
Welk magazine voor ouders (in spé) past bij jou?Welk magazine voor ouders (in spé) past bij jou?Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, wil je graag alles weten over de ontwikkeling van je kleine. Daarna…

Psychologie: periode van de puberteit en de adolescentiePsychologie: periode van de puberteit en de adolescentieHet woord adolescentie wordt gebruikt voor de 'psychologische periode tussen de kinderjaren en de volwassenheid. In deze…
Bescherm je kinderen tegen pedofielen16 juni 2009: Het nieuws bericht over een grootschalige ontucht zaak in Den Bosch laat Nederland schrikken. Niet alleen…
Bronnen en referenties
  • Boek: 'De meest gestelde vragen aan Supernanny Jo Frost, wat alle ouders willen weten'
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.