Help, mijn kind moet naar een reboundschool

Help, mijn kind moet naar een reboundschool Sommige kinderen raken tijdens hun puberteit in heftig vaarwater. Ze zijn tijdelijk het spoor bijster en dit kan zich uiten in allerlei gedragsproblemen. Dit is niet alleen heftig voor het kind zelf, maar ook voor de ouders en de school waar het kind op zit. En dan ziet de school het begeleiden van het kind niet meer zitten en valt het woord reboundschool. De laatste kans voor het kind om zich te herpakken en in het reguliere onderwijs te blijven. Rebound is een term uit de basketbalsport. Een rebound bal is een bal die weer terugkomt van het bord of de basket.

Wanneer gaat een kind naar de rebound?

Soms vertoont een kind op school dermate storend gedrag, dat hij of zij niet te handhaven is in het reguliere onderwijs. Zijn of haar gedrag is dermate stuitend, dat het de docent en vaak ook andere leerlingen stoort. Wanneer dit niet op de normale wijze te corrigeren valt, spreekt men van gedragsproblemen. Soms zijn de gedragsproblemen niet te corrigeren, ondanks gesprekken met ouders en straffen opgelegd vanuit school. Dan wordt het kind uiteindelijk een kandidaat voor de rebound. Natuurlijk beslist de school hier niet alleen over, dit gebeurd meestal samen met de leerplichtambtenaar.

De bedoeling van rebound

Wanneer een kind geplaatst wordt op rebound is dit een laatste kans. Een laatste kans om in het reguliere onderwijs te blijven. Wanneer de leerling op rebound goed zijn of haar best doet en laat zien van goede wil te zijn, volgt terugkeer op de oude school in de oude klas. Het kind blijft dan ook gewoon ingeschreven op de school van herkomst tijdens het verblijf op rebound. Na terugkeer is het ook niet zo dat de school en het kind er weer alleen voor staan. De terugkeer gaat ten eerste geleidelijk, in kleine stapjes. Eerst een paar uur, daarna een dag enz. rebound blijft wanneer het kind weer fulltime op de school van herkomst zit, nog ongeveer een half jaar betrokken bij het kind en geeft aanwijzingen hoe de docenten deze leerling moeten begeleiden. Helaas blijkt na dit half jaar vaak toch dat het kind niet op de school kan blijven. Het percentage kinderen wat weer terugkomt in de klas van herkomst en het goed blijft doen is bijzonder klein.

Wat gebeurt er op rebound?

  • Op rebound vindt hoofdzakelijk gedragstherapie en speltherapie plaats. Tijdens deze therapie krijgt de leerling steeds feedback op zijn of haar gedrag. Het kind moet leerdoelen opstellen waaraan hij of zij wil werken. Ook vinden er regelmatig coachingsgesprekken plaats waarbij het functioneren wordt besproken, evenals de evaluatie van de leerdoelen.
  • Op rebound zijn er duidelijke gedragsregels waar de leerlingen zich aan moeten houden. Wanneer een leerling dit niet doet, wordt hij of zij hierop aangesproken.
  • Op rebound wordt ook schoolwerk gemaakt en geleerd. Proefwerken die op school gegeven worden, krijgt de leerling ook op rebound. Dit gaat niet altijd goed. De school moet hiervoor de proefwerken en het huiswerk op tijd aanleveren bij de rebound. Dit gaat helaas nogal eens verkeerd. Vaak doordat dit door de school van herkomst wordt vergeten.
  • Natuurlijk is er een hiaat tussen het leeraanbod van rebound en dat van de school van herkomst, rebound is immers hoofdzakelijk gedragstherapie. Er worden per dag slechts enkele uren aan schoolwerk besteed. Bovendien hebben vrijwel alle rebound-instellingen de regel dat de schoolboeken daar blijven. Er kan dus thuis ook geen huiswerk gemaakt worden. Dat moet op de rebound gebeuren.
  • Kinderen krijgen op de rebound veel aandacht, de klassen zijn klein (maximaal tien leerlingen) en vaak staan er twee begeleiders op een groep.

Aandachtspunten rebound

Rebound is een laatste kans en moet ook als zodanig worden ingezet. De kinderen die daar zitten zijn allemaal probleemkinderen. Dat betekent ook dat er iedere dag wel iets voorvalt; drugsgebruik, woede-uitbarstingen, vandalisme, knokpartijen. Wanneer jouw kind daar tussen zit, wordt hij of zij daar natuurlijk toch door beïnvloed en dat kan nooit op een positieve manier zijn.

Bovendien moet het kind op een reboundschool voornamelijk aan zelfstudie doen. De communicatie tussen de school van herkomst en de rebound is niet altijd optimaal zodat de kinderen vrijwel altijd te maken krijgen met een studie achterstand en sommige proefwerken niet op tijd worden doorgegeven en dus niet gemaakt worden.

Wat als terugkeer naar een normale school niet mogelijk is?

De meeste kinderen keren na verloop van tijd weer terug naar het reguliere onderwijs. Er blijft ook contact tussen de school van herkomst en de rebound. Iedere zes weken vindt er een evaluatie plaats waarbij rebound, iemand van de school van herkomst, de ouders en de jongere zelf met zijn allen aan tafel gaan zitten. Na langere tijd blijkt vaak dat het kind toch afstroomt naar een andere school of een lagere opleiding, maar wel binnen het reguliere onderwijs.

Er is een kleine groep waarvoor terugkeer naar het reguliere onderwijs niet mogelijk is. Deze kinderen hebben gedragsproblemen die dermate ernstig zijn dat ze niet meer te handhaven zijn in het reguliere onderwijs. Zij stromen af naar een Cluster 4 school of krijgen in het ergste geval een leerplichtontheffing.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Rebound-relatieJe bent gedumpt, wanhopig ga je opzoek naar een schouder om warmte en liefde te vinden. Naast het voetbalveld, in de clu…
Kangoo Jumps. Wil jij Kangoo Jumps?Kangoo Jumps. Wil jij Kangoo Jumps?Kangoo Jumps bieden een relatief nieuwe manier van sporten, lopen, rennen, dansen, bewegen. Je draagt zogenaamde Kangoo…
recensieThe House of Branching Love - RecensieThe House of Branching Love is de nieuwste film van Mika Kaurismäki. Deze romantische komedie, die één van de successen…
Voeding en sport: voeding voor, tijdens en na sportAls sporter is het belangrijk op de voeding te letten. Hierbij moet men niet alleen letten op wat men eet, maar ook wann…

Verkeersles voor kinderenVerkeersles voor kinderenWanneer begin je als ouder met verkeersles aan je kinderen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept ouders op om kinderen v…
Jezelf de spiegel voorhoudenJezelf de spiegel voorhoudenJezelf de spiegel voorhouden ofwel kritisch reflecteren, kan heel confronterend zijn en lang niet iedereen doet het. Ech…
Bronnen en referenties
  • http://www.spirit.nl/uploads/tx_rtgfiles/Rebound_info_voor_ouders_april_09.pdf
  • http://zomoetdat.nl/zomoetdat%20sport%20basketbal%20basketbaltermen.htm
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.