De verschillen tussen jongens en meisjes

De verschillen tussen jongens en meisjes Hoe ouders ook hun best doen in de opvoeding, jongens en meisjes zijn nu eenmaal verschillend. In de opvoeding van jongens en meisjes zul je daar als ouder toch rekening mee moeten houden. Maar wat zijn die verschillen tussen jongens en meisjes?

Jongens opvoeden als meisjes

Jongens worden steeds vaker opgevoed als meisjes. Ze krijgen vrouwelijke waarden en normen mee. Dat kan op zich goed zijn, maar jongens moeten zich ook moeten kunnen identificeren met hun mannelijke kant en die ziet er nu eenmaal toch wat anders uit. Veel jongens die nadrukkelijk vrouwelijk worden opgevoed krijgen daar problemen mee omdat ze zich daar tegen verzetten en omdat het onzekerheid oproept.

Jongens hebben veel meer energie dan meisjes

Jongens hebben gewoon door wat ze zijn veel meer energie dan meisjes. Dat teveel moeten ze kwijt en vaak hebben ze daarvoor ook de nodige uitdagingen nodig. Jongens willen zich meten met anderen. Zo willen ze onder andere:
  1. Slaan
  2. Trekken
  3. Springen
  4. Hutten bouwen
  5. Onderzoeken
  6. Ontwerpen
  7. Experimenteren

Grip op de wereld krijgen als kind

Jongens krijgen door de bovenstaande zaken grip op de wereld, ze leggen een basis voor hun leven dat bestaat uit competitie, krachtmetingen en hard werken.

Ouders en leraren worden vaak moe van jongens

Ouders (maar dan vooral vaak moeders) maar ook leraren en leraressen worden vaak erg moe van al die drukke jongens. Het is gemakkelijker voor ze als jongens gewoon blijven zitten en niet al te veel gedoe veroorzaken. Maar de meeste jongens vinden dat juist fijn, het zit als het ware in hun genen. Het druist als het ware tegen hun gevoel in. Dat ze dan ook nog op hun kop krijgen voor dat gedrag, maakt het nog veel minder leuk. Het is bovendien niet goed voor de ontwikkeling van hun zelfbeeld en hun ontwikkelingsmogelijkheden. Ze zien zichzelf misschien als stoere brandweerman die daarvoor heel druk is of als een politieman die mensen beschermt door ingrijpende acties, maar krijgen niet de signalen dat dit goed is. Het is goed dat ze op hun stoel blijven zitten en goed blijven rekenen.

Lastig of gewelddadig gedrag bij jongens

Steeds meer jongens zijn lastig of gewelddadig. Dat kan de perceptie zijn van ouders en andere opvoeders, maar het heeft waarschijnlijk ook te maken met het constant inperken van jongens. Dit kan daarbij helpen:
  • Laat jongens hun mannelijke kant ontwikkelen en dring dat niet naar de achtergrond. Laat ze wat later leren lezen en schrijven
  • Erken wel de vrouwelijke kant van jongens, maar overschat het niet en laat ze wel gewoon jongens zijn
  • Laat ze mannendingen doen, vooral met een rolmodel. Dit kan de vader zijn, maar ook een andere man die in de omgeving is. Laat ze met elkaar stoeien zodat ze krachten kunnen meten, laat ze mannelijke dingen doen als het bouwen van hutten of ga met ze vissen.
  • Laat ze zoveel spelen of sporten dat ze hun energie in banen kunnen leiden
  • Begeleid een jongen en stuur bij waar dat nodig is.
  • Geef jongens structuur en regelmaat
  • Als dat mogelijk is, kies dan voor een man voor de klas

Meisjes: willen acceptatie en samenwerking

Meisjes zijn van nature veel meer gericht op acceptatie en samenwerking. Ze willen lief en aardig worden gevonden en passen zich ook veel meer aan dan jongens. Ook zijn ze vaak plichtsgetrouw. Meisjes zijn verder veel meer gericht op het groepsfunctioneren en daardoor voelen ze zich ook veel eerder verantwoordelijk voor het welzijn van anderen. Meisjes leren vooral door instructies op te volgen en veel minder door te experimenteren met gedrag. Daardoor hebben meisjes vaak een vast plan in hun hoofd hoe het moet. Het maakt ook dat ze soms bazig zijn. Alles moet volgens dat plan in hun hoofd en als dat niet lukt, dan worden ze boos.

Meisjes zijn assertiever geworden

Ook meisjes zijn veranderd door de jaren heen. Ze zijn onder andere assertiever geworden. Ze studeren, hebben een goede baan. Maar meisjes zien ook dat moeders daardoor wel heel veel moeten doen: een goede baan hebben maar ook voor de kinderen zorgen.

Het uiterlijk van meisjes is al vanaf jonge leeftijd belangrijk

In de hedendaagse maatschappij is het uiterlijk ook nog eens heel belangrijk. Voor jongens, maar vooral voor meisjes. Wie er niet perfect uitziet neemt een botoxbehandeling of laat zijn gezicht verbouwen. Meisjes krijgen daardoor al op heel jonge leeftijd de boodschap mee dat ze er sexy en mooi uit moeten zien en daar moeten ze dan van alles voor doen. Omdat seks tegenwoordig ook veel belangrijker lijkt, gaan meisjes vaker over hun grens wat dat betreft. Want ze moeten er sexy uitzien, maar stralen daardoor ook uit dat ze seks willen. Terwijl dat heel vaak helemaal niet het geval is. Voed meisjes dan ook zo op dat ze weerbaar zijn en nee zeggen als ze iets niet willen.

Meisjes opvoeden: belangrijke zaken

In de opvoeding van meisjes is het daarom belangrijk dat:
  1. Ze steeds te horen krijgen dat ze perfect zijn zoals ze zijn
  2. Ze steeds horen dat ze niet te hoge eisen aan zichzelf hoeven te stellen
  3. Ze er leuk uitzien, maar dat ze niet al op 9-jarige leeftijd met make-up moeten lopen
  4. Ze alle ruimte krijgen om te praten over wat hen bezighoudt
  5. Ze leren dat zij niet verantwoordelijk zijn voor iemand anders als het daar slecht mee gaat. Zeker niet op jonge leeftijd
  6. Ze leren hun grenzen aan te geven en nee durven te zeggen als ze iets niet willen

Biologische verschillen tussen jongens en meisjes

Er zijn nu eenmaal biologische verschillen tussen jongens en meisjes. Dit zijn:
  • Meisjes rijper sneller en kunnen ook eerder lezen en schrijven
  • Jongens rijpen dus minder snel en daardoor dus vatbaarder voor ziektes en rijpingsstoornissen als ADHD
  • Jongens zijn actiegericht
  • Meisjes zijn relatiegericht
  • Meisjes houden hun problemen binnen en dat is vaak slecht voor ze
  • Jongens slaan er liever op als ze problemen ervaren en dat kan ze in nare situaties brengen

Verwachtingen

Bovendien hebben ouders toch wel vaak hoge verwachtingen van hun kroost, of het nu meisjes of jongens zijn.
Dat kan een enorme druk op de kinderen leggen.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillen tussen jongens en meisjes in rekenonderwijsIn dit artikel lees je over twee onderzoeken naar het rekenonderwijs. En dan voornamelijk de invloed van de leerkracht o…
Voor- en tegenstanders over genderneutraal opvoedenVoor- en tegenstanders over genderneutraal opvoedenGenderneutraal opvoeden (ook wel sekseneutraal opvoeden genoemd) is steeds vaker het onderwerp van een gesprek of debat.…
Korfbal wat is dat eigenlijk voor een sport?Korfbal wat is dat eigenlijk voor een sport?Veel mensen weten niet wat voor sport korfbal is en de mensen die het weten denken dat het geen leuke sport is, maar het…
Shuttle run testIedereen heeft wel eens gehoord van de shuttle run test of de piepjestest. Deze test wordt wereldwijd gebruikt en aanger…

Kinderfeestje thema: Sprookjesfeest!Kinderfeestje thema: Sprookjesfeest!Een leuke manier om je kinderfeestje extra bijzonder te maken is om er een thema aan te verbinden. Naast echte jongens-…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagbald
  • Ouders & Coo
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 24-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.