Je kind uit logeren zonder problemen

Je kind uit logeren zonder problemen Als je je kind af en toe uit logeren laat gaan leert het daar zelfstandig van te worden. Het leert dat het best een nachtje bij een ander kan slapen en het daar gezellig kan hebben. En ook dat het niet eng is om een poosje van thuis weg te zijn. Het is goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Voor niet alle kinderen echter is logeren vanzelfsprekend, zij krijgen snel last van heimwee. Hoe pak je dat aan?


Logeren: spannend

Meestal vinden kinderen een logeerpartij op een adres waar ze vertrouwd mee zijn erg leuk. Dan is dat bijvoorbeeld bij opa en oma, of een neefje van dezelfde leeftijd, een vriendinnetje. Op het logeeradres gelden weer andere regels dan thuis, wat het allemaal net iets spannender maakt. Het eten is anders, het huis, het bed. Het zit er dik in dat het kind wat extra aandacht krijgt en misschien samen met een ander kind op de kamer slaapt, wat het leuker maakt dan thuis. Het kind merkt vanzelf dat de zaken bij anderen thuis weer net even anders gaan, en dat is een leerzame ervaring.

Logeren? Nee, heimwee...

Niet voor alle kinderen echter is logeren een ervaring die ze moeiteloos afgaat: zij krijgen last van heimwee. Het is dan belangrijk om je kind niet te dwingen, dat werkt averechts. Vaak gaat het vanzelf beter in de loop van de tijd. Om je kind vertrouwd te maken met het idee uit logeren te gaan, kun je dit één stap tegelijk doen en langzaam opbouwen. Laat je kind bijvoorbeeld thuis naar bed brengen door degene bij wie het uiteindelijk zal gaan logeren. Het moet natuurlijk wel een vertrouwd persoon zijn, die jouw kind goed kent en andersom. Uiteindelijk zal het bijna altijd lukken.

Opa en oma

Opa en oma zijn hiervoor vaak een goede keus. Als dat goed gaat kan je kind ook overdag thuis bij opa en oma blijven; eerst een paar uur, dan tot en met het avondeten, en uiteindelijk laat je je kind daar slapen. Soms is het even doorzetten: spring niet bij het eerste protest van je kind in de auto om hem op te halen. Als het uiteindelijk echt niet gaat is het wel beter om je kind op te halen dan het overstuur de nacht in te laten gaan, waar niemand op zit te wachten. Dan geldt: volgende keer beter. Je wilt succes in de toekomst tenslotte niet vergooien door je kind te laten blijven als het daar echt (nog) niet aan toe is. Wees ook niet boos op je kind; hoe meer ontspannen je ermee omgaat, hoe meer kans dat geldt: volgende keer beter. Hij heeft het in ieder geval geprobeerd en zeg tegen hem dat je trots op hem bent dat hij dat gedaan heeft.

Ik heb gelogeerd!

Als het wel goed is gegaan werkt dat heel positief voor het zelfvertrouwen van je kind. Hij is toch maar mooi uit logeren geweest! Hij ziet dat hij de volgende dag wordt opgehaald zoals afgesproken, en dat hij weer mee naar huis gaat en alles weer normaal is. Daarmee is de spanning rondom het nieuwe van logeren al een stuk afgenomen. De kans dat het een volgende keer ook goed gaat is daarmee al weer veel groter.

Hoe bereid je je kind voor op een logeerpartij?

  • Laat je kind op tijd weten dat hij uit logeren gaat, als je even de tijd hebt om dat met aandacht te doen. Voor peuters en kleuters kan dit beter niet te lang van tevoren verteld worden, bij oudere kinderen een aantal dagen tot een week
  • Als je kind vragen heeft, geef dan eerlijk en duidelijk antwoord, zodat hij weet waar hij aan toe is en aan het idee kan wennen
  • Pak samen met je kind een tasje in en laat het kind ook kiezen wat er mee gaat, bijvoorbeeld een favoriete pyjama; vergeet vooral de knuffel niet!
  • Laat bij het logeeradres weten wat de gewoonten van je kind zijn rondom het slapengaan
  • Als je je kind wegbrengt naar het logeeradres, neem dan duidelijk afscheid en rek het niet te lang. Tenslotte wil je duidelijk maken dat het maar voor korte tijd is. Ga in geen geval stiekem weg zonder gedag te zeggen omdat je kind misschien moeite heeft met je vertrek.
  • Maak afspraken over bellen: bel je kind niet vlak voor hij gaat slapen, als je hem aan de telefoon hebt vraag dan bijvoorbeeld alleen wat hij gedaan heeft en maak het niet te lang, stel geen beladen vragen

Tips voor het logeeradres

Elk kind dat uit logeren gaat heeft wel eens een moment dat hij graag naar huis wil, dat hij zich niet prettig voelt. Wat je kunt doen als je een kind te logeren hebt dat heimwee krijgt is het bespreekbaar maken. Laat het kind benoemen dat hij het moeilijk heeft en liever naar huis wil gaan. Alleen al dat er aandacht voor is, dat hij serieus wordt genomen, is vaak al genoeg om hem eroverheen te helpen. Probeer hem daarna te interesseren voor jullie activiteiten door samen te praten over wat jullie gaan doen, en vertel wanneer hij weer naar huis gaat. Ga spelletjes doen, naar de kinderboerderij, iets lekkers maken in de keuken, een grappige film kijken. Als het kind zich vermaakt vliegt de tijd en voor hij het weet gaat hij weer naar huis, waarschijnlijk met een stoer verhaal.
© 2010 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is heimwee en wat kun je er aan doen?Wat is heimwee en wat kun je er aan doen?Volgens het Van Dale woordenboek betekent heimwee een ziekelijk verlangen naar huis. Heimwee is geen stoornis maar een n…
Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Sommige mensen kunnen eigenlijk nooit ver van huis: ze hebben last van heimwee. Hoewel het bij volwassenen minder voorko…
Heimwee (kinderboek door Marja Baeten)recensieHeimwee (kinderboek door Marja Baeten)Ook al heb je het prima naar je zin op bij opa en oma of op sportkamp, je kunt last hebben van heimwee. Wat is het preci…
Last van heimweeLast van heimweeHeimwee is een heel sterk verlangen naar thuis, naar je vertrouwde omgeving. In het Engels wordt het ‘homesickness’ geno…

Wat te doen met kinderen wanneer het broeierig heet isWat te doen met kinderen wanneer het broeierig heet isHet is broeierig heet. Te warm om buiten te komen zonder te verbranden. Zelfs in de schaduw is het niet om uit te houden…
Voorlezen aan je baby of peuterVoorlezen aan je baby of peuterOf je nu zelf houdt van lezen of niet; feit is dat de meeste baby’s en peuters absoluut geïnteresseerd zijn in boekjes e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vborodinova, Pixabay
  • Boodschappen
  • Ruimschoots eigen ervaring
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 22-10-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.