Hoe geef je seksuele voorlichting aan je kind?

Hoe geef je seksuele voorlichting aan je kind? Seksuele voorlichting aan je kind geven is voor veel mensen niet gemakkelijk. Vaak voelt men zich toch gegeneerd om erover te praten en het kind duidelijk uit te leggen waar het om gaat, zonder al te expliciet te worden.

Seksuele voorlichting

Iedere ouder komt op het punt dat zijn of haar kind oud genoeg is om seksueel voorgelicht te worden. Bij de één zal dat wat eerder zijn, omdat het kind nieuwsgierig van aard is en al heel jong vragen stelt over waar baby's vandaan komen. Of wanneer je langs wat TV kanalen zapt en je kind vraagt wat die mensen daar op TV aan het doen zijn. Maar vaak vragen kinderen niet zelf wat seks betekent. Als je kind er niet om vraagt, dan ben je gauw geneigd het voorlichten uit te stellen. Het kan wel eens zijn dat je dan te laat bent. Wanneer kinderen groter worden en richting de puberteit gaan, dan worden er onderling al vunzige grappen over seks uitgewisseld. Ook kan het zijn dat je beginnende puber al wat aandacht krijgt van de andere sekse en dat er toespelingen gemaakt worden op seks. Het is van belang dat je je kind op tijd voorlicht, anders kan er bij je kind een verkeerd beeld ontstaan over seks. Op de middelbare school krijgen kinderen seksuele voorlichting, wanneer ze een jaar of 14 zijn. Dit is eigenlijk veel te laat, omdat steeds meer kinderen dan lichamelijk al volwassen zijn.

Wanneer moet je beginnen met seksuele voorlichting

Eigenlijk kun je al heel vroeg beginnen met het voorlichten van je kind. Wanneer er bijvoorbeeld in je omgeving iemand een baby gaat krijgen, dan kun je een kind gewoon uitleggen hoe die baby in de buik van de moeder komt. Als je wilt, kun je dit met behulp van een plaatjesboek voor kinderen doen. Ga dan nog niet diep in op het aspect "vrijen". Maar je mag best vertellen dat twee mensen graag samen knuffelen. En benoem gewoon dat de zaadjes via de penis van papa in de buik van mama terechtkomen. Belangrijk is om geen "bloemetjes en bijtjes, bloemkool en ooievaar" -verhalen te vertellen. Kinderen krijgen dan een verkeerd beeld van hoe een en ander in elkaar zit en moeten dit beeld later weer veranderen in dat van de werkelijkheid. Veel kinderen vinden dit niet fijn en krijgen het gevoel vroeger voorgelogen te zijn.

Wanneer je kind de eerste tekenen van puber worden vertoont dan moet hij of zij al uitgebreid voorgelicht zijn. Ten eerste moet het kind weten wat er met zijn of haar lichaam gaat gebeuren. De lichamelijke veranderingen zijn groot en kinderen kunnen zich ongerust maken over de plotselinge groei van lichaamsdelen, wanneer ze niet goed op de hoogte zijn van wat hen te wachten staat. Vanzelfsprekend leg je je dochters op tijd uit wat ongesteld worden inhoudt en wat zij meten den wanneer het zo ver is. Wanneer je kind in groep 7 van de lagere school zit, dan hoort het al te weten wat hem of haar te wachten staat.

Hoe geef je seksuele voorlichting aan je kind?

De uitgebreide seksuele voorlichting aan je kind is de verantwoordelijkheid van de ouders. Laat dit niet wachten tot wanneer het kind het zelf op straat of op school hoort.
  • Spreek met je partner af wie de seksuele voorlichting doet. Meestal zal de vader dit bij de zoon doen en de moeder bij de dochter. Wanneer een vader of moeder ontbreekt, en je hebt er moeite mee je kind van het andere geslacht voor te lichten, dan is er wellicht een hele goede vriend of vriendin, een broer of zus in de familie die dit voor je kan doen.
  • Wacht niet tot je kind zelf met vragen komt, om er dan op in te gaan. Veel kinderen gaan nooit vragen stellen over seks en dan krijgen ze de voorlichting niet thuis mee, maar moeten ze het doen met wat ze op straat horen of in blaadjes lezen.
  • Kies niet voor één groot, belangrijk en geheimzinnig gesprek. Breng het onderwerp tussen neus en lippen door eens ter sprake. Bijvoorbeeld na het zien van een film waar twee mensen innig zoenen en knuffelen. Er zijn voldoende momenten te vinden. Ook een artikel of plaatje in een tijdschrift wat seksgerelateerd is kan aanleiding geven tot een gesprek.
  • Ga niet meteen een heel verhaal afsteken. Vraag eerst wat het kind al weet en wat het kind zelf denkt wat seks betekent.
  • Vertel positief over seks en dat vrijen fijn is als je het allebei graag wilt, maar vertel ook dat het minder fijn kan zijn wanneer je het niet echt wilt.
  • Vertel niet over je eigen seksuele ervaringen. Het is niet nodig om te vertellen hoe jij en je partner seks hebben en welke standjes jullie fijn vinden. Nee, vertel gewoon de feiten over seks en onthoud je van erotische verhalen.
  • Ga geen flauwe grapjes maken tijdens het voorlichten van je kind. Veel mensen doen dit om hun gene te verbergen, maar voorlichting is een serieus onderwerp en geen moment voor grapjes.
  • Er zijn goede voorlichtingsboeken verkrijgbaar in de winkel of in de bibliotheek. Uitleg geven aan de hand van een boek is vaak gemakkelijker dan zonder boek. Je kunt ook het kind het boek geven om zelf te lezen, maar bij voorkeur pas nadat je het kind zelf volledig hebt voorgelicht.
  • Wanneer je je kind echt niet durft voor te lichten, vraag dan of je partner of een voor jouw kind vertrouwd persoon dit wil doen. Kan dit niet, dan blijft alleen de mogelijkheid over je kind een paar goede voorlichtingsboeken te geven. Ga dan wel na of je kind ze echt leest, anders heeft het geven van boeken geen zin. Natuurlijk is zelf voorlichten vele malen beter dan wanneer je kind de wijsheid zelf uit een boek moet halen.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksuele opvoeding, wat ouders moeten wetenSeksuele opvoeding, wat ouders moeten wetenDe meesten ouders vinden seksuele opvoeding van hun opgroeiende kinderen een lastige zaak. Vaak met uitstel gedrag. De s…
Seksuele voorlichting aan verstandelijk gehandicaptenSeksuele voorlichting aan verstandelijk gehandicaptenMensen met een verstandelijke handicap hebben net als mensen zonder handicap seksuele gevoelens. Zij willen deze gevoele…
De bloemetjes en de bijtjesWacht niet met seksuele voorlichting tot je kind bijna of net met de puberteit begint. Eigenlijk ben je dan al te laat.…
Hoe start je een moeilijk gesprek met je puber?Hoe start je een moeilijk gesprek met je puber?Opvoeden, hoe begin je een moeilijk gesprek met je puber kind? Hoe begin je als ouder over gevoelige onderwerpen zoals d…

Positief zelfbeeld: eigen kind, weeskind, adoptiekindHoe wordt een positief zelfbeeld gevormd? Door enkel naar goede correcte dingen te kijken? Door een goede dosis positiev…
Met kinderen naar een museum, niet per sé een saaie boel!Met kinderen naar een museum, niet per sé een saaie boel!Met de kids op museumbezoek, niet altijd evident. Immers, in de meeste musea mag je niet rondhollen, moet je stil zijn e…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.