Echtscheiding: hoe ga je scheiden?

Echtscheiding: hoe ga je scheiden? Het zal niet de bedoeling zijn op het moment dat je gaat trouwen, maar helaas eindigen vele bruiloften in een echtscheiding. De wens om te scheiden tegen elkaar uitspreken is stap één, maar hoe maak je het officieel? En wat komt er allemaal bij een echtscheidingsprocedure kijken? In dit artikel uitleg over echtscheidingen.

Inhoud


Indienen verzoekschrift

Een echtscheiding wordt aangevraagd met een verzoekschrift. Er is een groot verschil tussen een gemeenschappelijk en een eenzijdig verzoekschrift.

Gemeenschappelijk verzoekschrift

Bij een gemeenschappelijk verzoekschrift ga je in ‘goed overleg’ uit elkaar. Bij een gemeenschappelijk verzoekschrift vraag je in feite gezamenlijk een echtscheiding aan. De afspraken en condities waaronder de echtscheiding gaan plaatsvinden zijn al gezamenlijk gemaakt en vastgelegd. Doordat het in goed overleg is gegaan kan de scheiding in enkele maanden geregeld zijn.

Eenzijdig verzoekschrift

Bij een eenzijdig verzoekschrift is de keuze om te scheiden door jezelf of door je partner gemaakt, waarbij het niet mogelijk was om samen afspraken te maken. In dat geval moet je een advocaat inschakelen om een eenzijdig verzoekschrift op te laten stellen en bij de rechtbank in te dienen. Binnen 14 dagen krijgt de andere partij een kopie van het eenzijdige verzoekschrift, waarna de andere partij eventueel bezwaar kan maken. Het nadeel aan een eenzijdig verzoekschrift is dat er geen sprake is van goed overleg, waardoor de scheidingsprocedure erg lang kan duren.

Nevenvoorzieningen

Afspraken over bijvoorbeeld alimentatie, minderjarige kinderen en de inboedelverdeling kunnen worden aangevraagd in het verzoekschrift. Dit worden nevenvoorzieningen genoemd. Indien de partijen het met elkaar eens zijn wordt er gelijktijdig met de beslissing over de scheiding een beslissing door de rechter over de nevenvoorzieningen genomen. Indien de partijen het niet met elkaar eens zijn volgt een aparte zitting.

Bezwaar maken kan binnen 6 weken

Bezwaar maken tegen een eenzijdig verzoekschrift of tegen nevenvoorzieningen kan worden gedaan binnen zes weken na het ontvangen van het verzoekschrift. Dit wordt dan gedaan door de advocaat bij de rechtbank.

Hoe omgaan met minderjarige kinderen?

Scheiden is uiteraard voor alle partijen een pijnlijke zaak. Vooral voor de kinderen kan een scheiding extra hard aankomen. Wanneer er bij een scheiding minderjarige kinderen in het spel zijn, moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. In een ouderschapsplan komen afspraken met betrekking tot de kinderen te staan. Denk hierbij aan hoe de opvoeding van de kinderen geregeld gaat worden en hoe de omgangsregeling gaat worden. Verder komen er ook zaken in te staan zoals wie de kosten gaat dragen zoals kinderalimentatie, enzovoorts.

Officieel gescheiden

Je bent officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is verwerkt in de registers van de Burgerlijke Stand. Let goed op dat de uitspraak van de rechter binnen 6 maanden is verwerkt in de gemeente waar de bruiloft ooit plaatsvond, anders is het huwelijk niet ontbonden. Hoger beroep tegen de beslissing van de rechter kan binnen drie maanden worden gedaan bij de Hoge Raad of het Gerechtshof.
© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Echtscheidingsprocedure startenIn dit artikel leest u hoe een echtscheidingsprocedure verloopt. Welke stappen moet u ondernemen als u wilt scheiden? Ho…
Verschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedVerschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedGehuwden die niet meer samen door het leven willen gaan, kunnen een echtscheiding aanvragen of een scheiding van tafel e…
Echtscheiding begeleiding, aanvragen & kostenEen scheiding is een stressvolle periode in je leven. Hoe zorg je ervoor dat alles goed wordt geregeld? Kies je voor pro…
Online scheidenHet aantal echtscheidingen is hoog in Nederland. Veel mensen besluiten een punt achter hun relatie te zetten. Een echtsc…

De echtscheidingDe echtscheidingTegenwoordig scheiden mensen veel sneller dan vroeger, waarom? Is het zo dat het ons nu makkelijker is gemaakt, eenvoudi…
Echtscheiden tot 1971 erg lastig zonder overspelEchtscheiden tot 1971 erg lastig zonder overspelDe eerste officiële scheiding in Nederland vond plaats in Maastricht. Op 15 september 1796 kwam Agatha Lenaerts ‘s ochte…
Bronnen en referenties
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.echtscheiding-wijzer.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 06-11-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.