Babyvoeding: Kan ik dat ook zelf maken?

Babyvoeding: Kan ik dat ook zelf maken? We willen alleen maar het beste voor ons kind. Vlak na de geboorte is dat makkelijk. Dan geef je je kind borst of flesvoeding, en daar is de kous mee af. Dat doe je voor een aantal maanden, en dan gaat het consultatie bureau zich ermee bemoeien. Wel fruithapjes, geen fruithapjes, wel een groente hapje of toch maar een yoghurttoetje. Gekmakend is het. En dan heb ik het nog niet eens over de prijs. Ik durf het niet meer om te rekenen naar kiloprijzen, bang dat ik dan een hartverzakking krijg, terwijl babyvoeding iets is wat je zonder veel moeite zelf kunt maken. Als je dat wil doen, hou dan rekening met de volgende dingen:

Was je handen, en werk met schone materialen

Open deur misschien, maar het gebeurt nog te weinig. Het is belangrijk dat je je handen goed wast. Dit om besmetting van je levensmiddelen met ongewenste bacteriën te voorkomen. Wat ook meespeelt, is dat vrouwen een lagere zuurgraad op hun handen hebben als mannen. Hierdoor kan het voorkomen dat je wel 150 verschillende soorten bacteriën op je handen hebt. Nu is het merendeel niet schadelijk, maar die enkele schadelijke bacterie wil je niet in de voeding van je kind hebben.
Om deze reden is het ook belangrijk om met schone materialen te werken. Gebruik verschillende snijplanken voor groente en vlees, en voorkom kruis besmetting.

Ontdooi voedsel in de magnetron of in de koelkast

Door snelle ontdooiing of door gekoeld ontdooien, voorkom je bacterie groei.

Kooktips

Kook al het vlees gaar voordat je ze verwerkt tot babyvoeding. Het mag niet roze of rood zijn. Rauw vlees, gevogelte of eieren mogen niet in contact komen met gaar voedsel. Kook eieren totdat ze stevig en zijn, en het eigeel vast, en niet vloeibaar.

En dan nu het echte kookwerk

Dat is heel simpel. Als je voor jezelf aardappelen groente en vlees bereid, doe dit dan zonder zout. Bijzouten op het bord kan altijd. Doe voor je kind één aardappel en een schepje groente in een schaaltje, en maak dit fijn met de staafmixer. Mocht het te droog zijn, dan kan je iets kookvocht van de groente toevoegen.

Dubbele hoeveelheid

Je kunt ook de dubbele hoeveelheid klaarmaken, en dan één portie in de vriezer doen in een plastic bekertje (even afsluiten met een plasticje). Er komt namelijk een moment dat jij iets scherps eet, en dan kun je zo iets pakken. Een appel in huis hebben is ook handig: Als het eten “opgeleukt” moet worden omdat je kind nog moet wennen aan de verschillende smaken, dan kook je een appeltje mee. Op deze manier heb je een gezonde zoetmaker bij de hand.

Vruchtenhapjes

Voor vruchtenhapjes werkt dit net zo. Maak het fruit schoon wat je je kindje wil geven, en prak dit of maak het fijn met de staafmixer. Alle fruitsoorten kunnen in de staafmixer of blender, behalve kiwi. De pitjes worden dan namelijk stuk geslagen, en kunnen voor een vervelende uitslag luier ervaring zorgen (stukgeslagen pitjes moeten er ook uit, en dat kan gevoelig zijn, omdat ze scherp zijn, en ook het schoonmaken van de billen is niet fijn).

Let op!

  • Zelfgemaakte babyvoeding is altijd ruwer en vezeliger als kant en klaar gekochte babyvoeding. Dat hoort zo. Probeer niet zelfgemaakte baby voeding hetzelfde te laten smaken, en het zelfde mondgevoel te geven als gekochte. Ook dit ga je niet redden. En dat geeft ook niet. Iedereen kookt anders, en het is belangrijk dat je kindje zoveel mogelijk smaken proeft, en mondgevoelens ervaart. Dit vergemakkelijkt namelijk de stap naar de volgende fase op weg naar zelf eten. Kinderen die alleen maar “zacht en glad” voedsel kennen, hebben meer moeite om aan voedsel met meer vezels te wennen.
  • Gebruik je boeren verstand. Dus geen zout of scherpe specerijen, geen supervette ingrediënten, geen alcohol.
  • Als je twijfelt, doe het niet. Hou je bij de dingen die je vertrouwt, en waarvan je weet dat het veilig is.
© 2009 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Potjesvoeding of verse voedingFabrikanten van babyvoeding worden onderworpen aan strenge controles, want voeding is een van de belangrijkste factoren…
Het gebruik van een vleesthermometerHet gebruik van een vleesthermometerHoe vaak is het u gebeurd dat de kip die u serveerde niet helemaal gaar was? Of de rosbief ietsjes te gaar, zodat het ve…
Voeding en zwangerschap: voedingsrichtlijnenTijdens de zwangerschap is het belangrijk je voedingspatroon aan te passen. Sommige voedingsmiddelen zijn niet zo goed v…
Raw Food: Het eten van slechts rauw voedselRaw Food: Het eten van slechts rauw voedselHet scheen eventjes een trend te zijn: het eten van raw food, ook wel het 'raw-foodisme' genaamd. Veel sterren in Hollyw…

Nodig deze zomer eens een kansarm kind uitNodig deze zomer eens een kansarm kind uitEuropa Kinderhulp is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die in 1960 werd opgericht om vijftig Letse kinderen uit v…
Kinderen en rituelenRituelen helpen ons voorbereiden op een gebeurtenis of het juist verwerken. Voor kinderen zijn rituelen zeer belangrijk.…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/medisch/nieuws/2751/meer-bacterien-op-vrouwenhanden
Sysnet (64 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.