Tweelingzwangerschap

Tweelingzwangerschap Als de zwangerschapstest is uitgevoerd en er blijkt sprake te zijn van een zwangerschap, is er natuurlijk blijdschap en vreugde omdat er een kindje op komst is. In het begin van de zwangerschap wordt er voor het eerst een echo gedaan en dan kan ook blijken dat er twee kindjes hun komst zullen aandienen. Een tweelingzwangerschap zal over het algemeen eerder complicaties met zich mee kunnen brengen dan een zwangerschap van een eenling.

Kenmerkend voor een tweelingzwangerschap

Dit is dan ook de reden waarom een zwangerschap van een tweeling, normaliter onder controle komt van een gynaecoloog. De kans op een tweelingzwangerschap is ongeveer 1 op 80. Zodra je te horen krijgt dat je een tweeling verwacht, dan weet je dat de zwangerschap anders zal gaan verlopen dan bij een eenling, maar ook dat de bevalling en het gezinsleven anders zullen worden. In eerste instantie maakt een echo meestal al duidelijk dat er een tweeling verwacht kan worden. De buik is vaak ook dikker dan je zou verwachten bij een zwangerschap van een eenling.

De zwangerschap

Zwanger zijn van een tweeling is anders dan wanneer er maar een kindje verwacht wordt. Er zijn niet alleen praktische zaken zoals een dubbele uitzet waar aandacht aan besteed moet worden, maar ook lichamelijk en op het gebied van de begeleiding zal de zwangerschap anders verlopen. Bij het maken van de echo waar medegedeeld wordt dat het een tweeling betreft, kan er eerst schrik ontstaan en dat is ook heel normaal. Als al het vermoeden bestaat dat er kans is op een tweeling, dan wordt de echo meer als bevestiging gezien. Lichamelijk kan de vrouw die zwanger is van een tweeling meer last krijgen van zwangerschapskwaaltjes, en dat kan zich al direct uiten in overmatig braken, eerder buiten adem zijn, aambeien, spataderen of een extreme vermoeidheid. Ook later in de zwangerschap kan het dragen van een tweeling meer klachten met zich mee brengen, zoals rugpijn, last van het bekken en brandend maagzuur.

Mogelijke complicaties

Een tweelingzwangerschap staat altijd onder controle van de gynaecoloog en de keuze om thuis te bevallen is er niet, want de bevalling zal in het ziekenhuis plaats moeten vinden. Bij zwangerschap van een eenling kan de verloskundige vanaf de buitenkant de groei van de baby in de gaten houden, maar bij een tweeling wordt dit natuurlijk lastig. Dit is dan ook een van de redenen waarom de controle bij de gynaecoloog zal plaatsvinden. Daarnaast zullen bij een tweelingzwangerschap vaker complicaties optreden als hoge bloeddruk, anemie (vitamine en/of ijzertekort) en bloedingen in het laatste trimester van de zwangerschap. Ook komt een vroeggeboorte, dat wil zeggen een bevalling voor de 37ste week, vaker voor bij tweelingen. Als dit zich voor zal doen, dan zal afhankelijk van de duur van de zwangerschap getracht worden de bevalling tegen te houden door middel van het toedienen van medicijnen. Hierbij wordt de moeder dan opgenomen in het ziekenhuis. Bij een tweelingzwangerschap zal de zwangerschap zelden de volle veertig weken duren en komt de bevalling vrijwel altijd enkele weken eerder. Ook zal het geboortegewicht van de baby's lager zijn dan bij een gemiddelde eenling zwangerschap.

Bevallen van een tweeling

Een natuurlijke bevalling in het ziekenhuis van een tweeling is heel goed mogelijk als de baby's beide met het hoofdje naar beneden liggen. Een keizersnede wordt geadviseerd als de eerste baby in een stuitligging ligt. Als de tweede baby in een stuitligging ligt, dan worden de risico’s hiervan besproken, maar is er wel een keuze tussen een natuurlijke bevalling en een keizersnede.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger van een tweeling: de eerste verschijnselenZwanger van een tweeling: de eerste verschijnselenTweelingzwangerschappen komen bij ongeveer 1 op de 80 zwangere vrouwen voor. Bij echoscopisch onderzoek kan een tweeling…
Zwanger van een tweeling: verschijnselenZwanger van een tweeling: verschijnselenWie zwanger is, is hier vaak ontzettend blij mee. Je droomt al negen maanden verder, als je één kindje in je armen hebt.…
Zwanger van een tweeling: misselijk, eetlust, maagzuur etcZwanger van een tweeling: misselijk, eetlust, maagzuur etcEen tweeling-zwangerschap: misselijkheid, plassen, brandend maagzuur, groeiende borsten, benauwdheid. Een zwangerschap v…

Alcohol voor, tijdens en na de zwangerschapAlcohol voor, tijdens en na de zwangerschapEr zijn heel wat mensen in Nederland die graag een biertje of een glaasje wijn drinken. De één drinkt met mate, de ander…
Je wilt zwanger wordenJe wilt zwanger wordenZwanger worden is niet een gegeven dat altijd voor iedereen op het moment gebeurt dat het ook gewenst is. Er zijn vrouwe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Karenwarfel, Pixabay
  • www.babybytes.nl
  • www.wij.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.