Help mijn kind wil aan tafel niet eten

Help mijn kind wil aan tafel niet eten Kinderen die niet willen eten zorgen vaak voor problemen aan tafel. Al heel vroeg hebben kinderen hun voorkeuren en laten die ook aan hun verzorgers weten. Vooral bij het eten komen die voorkeuren af en toe sterk naar voren. Sputterende baby’s, jengelende peuters en protesterende kleuters zijn aan tafel geen zeldzaamheid. Menige ouder heeft er problemen mee, maar soms zijn die problemen ook te vermijden door een paar eenvoudige maatregelen te nemen. Een daarvan is het niet dwingen tot eten. Een kind eet zoveel als het honger heeft. Dat kan soms per dag verschillend zijn. Het komt echt niet tekort, ook niet als het eens een dag wat minder binnen krijgt. Stress aan tafel is echter funest voor de eetlust van iedereen.

Samen aan tafel eten vindt ook uw kind het leukste

Zien eten, doet eten, zegt het spreekwoord en dat klopt. Het eten smaakt gewoon beter als men met meer mensen aan tafel zit. Ook kinderen vinden het niet leuk om in hun eentje aan tafel te zitten. Maak er daarom een gewoonte van om een kindje vanaf de tijd dat het kan zitten en in de kinderstoel kan, mee aan tafel te schuiven en samen te eten. Op die manier kan het zien hoe u en uw tafelgenoten met het eten omgaan en leert het spelenderwijs om te gaan met de lepel en later ook met mes en vork. Daarnaast eet het ongemerkt gemakkelijker het bordje leeg dat voor zijn neus staat.

Het eerste fruit- en/of groentehapje met de lepel eten

Voor de eerste fruithapjes wordt meestal een stukje zacht fruit, zoals banaan of peer geprakt en met een lepeltje gegeven. De meeste baby’s wennen na een paar dagen wel aan de lepel en aan smaak en vinden het fruit lekker. Vooral banaan heeft vaak de voorkeur. Banaan smaakt immers zoet en de meeste baby's houden ervan.

In het begin geen fruit met pitjes

Fruit met pitjes, zoals frambozen en aardbeien kunt u beter niet als eerste geven. Stukjes appel en peer mogen wel als deze even wat zacht gekookt zijn. Pas op voor harde velletjes en de harde stukjes van de klokhuizen. Deze zijn voor een babymaagje en darmpjes niet geschikt.

Ook groentehapjes wennen snel

Dat snel wennen geldt ook voor de groentehapjes van gekookte groenten, zoals wortel, spinazie, bloemkool of broccoli. Er zijn echter baby’s die slechts een of twee hapjes van de lepel eten en daarna alles weigeren, terwijl ze wel kleine stukjes van die gekookte groenten eten als die met de hand gegeven worden. De lepel staat hen niet aan en is alleen goed om mee te spelen. Dat is niet erg. Geef het kind zijn zin, want het leert aan tafel vanzelf met bestek te eten als het dat de anderen ook ziet doen.

Kinderen willen al heel vlug zelf eten

Sommige kinderen kunnen al op de leeftijd van acht maanden heel netjes met de lepel eten, terwijl andere kinderen dat pas met anderhalf of twee jaar doen. Dat is niet erg. De ontwikkeling van kleine kinderen loopt niet synchroon. Het ene kind is vroeg met praten, het andere sneller met lopen en het derde is op motorisch gebied zijn leeftijdgenoten een stuk vooruit. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier, hoewel er op het consultatiebureau vaste statistieken voor zijn, die echter ook wel wat ruimte naar boven en onder voorzien.

Uw kind niet dwingen om te eten

Wordt het bordje niet leeggegeten, maak er dan geen drama van. Het kind heeft dan blijkbaar genoeg. Kinderen eten nu eenmaal de ene periode meer dan de andere periode. Dat hangt ervan af of ze midden in een groeiperiode zitten of niet. De groei gaat immers niet altijd gelijk op, maar met periodes waarin het meer groeit en periodes, waarin de groei even wat minder is. In die laatste periode heeft het kind ook minder honger en dat merkt u dan. Neem dan gewoon zonder commentaar het bordje van tafel.

Combineer voedingsmiddelen

Al snel ontwikkelen baby’s en kleuters een voorkeur voor bepaalde voedingsmiddelen. Ook hun afkeer is goed te merken. Het is echter niet de bedoeling dat ze eenzijdig gaan eten, dus daar moet dan iets op gevonden worden. Heeft uw kind een afkeer van bloemkool, kook dan bijvoorbeeld een stukje appel mee en mix dat erdoor. Het belangrijkste is immers dat ze hun groenten ook binnen krijgen.

Een andere smaak door het combineren

Het combineren van diverse voedingsmiddelen geeft een wat andere smaak aan het eten. Vaak gaat het eten er dan zonder protest in. Ook het combineren van twee of drie soorten groenten wil wel eens helpen. Mix dan bijvoorbeeld eens gekookte wortel, broccoli en bloemkool door elkaar.

Maak van het eten een gezellige en leuke bezigheid

Voor peuters en kleuters kunt u het eten tot een feest maken, waardoor ze beter eten. Geef ze om te beginnen een leuk bordje en eigen kinderbestek, zodat ze van klein af aan spelenderwijs tafelmanieren leren. Dat gaat echt vanzelf. Leg af en toe een kleurig snoeptomaatje op het bordje of maak er zelfs een lieveheersbeestje van door een half snoeptomaatje aan de lange kant een stukje in te snijden en aan de andere kant als kop een rozijntje ervoor te leggen.

Fantasie gebruiken voor lastige eters

Zo zijn er voor lastige eters wel meer dingen te verzinnen. Verlang van uw iets oudere peuter of kleuter dat het kind wel een stukje van een bepaalde groente eet dat hij/zij niet lekker vindt, maar dat stukje mag het kind dan wel eten zoals het dat zelf wil. Bijvoorbeeld samen met wat appelmoes of iets anders dat het kind wel lekker vindt. Op die manier leert het gaandeweg de meeste groenten eten.

Afwisseling in soorten eten heeft voordelen

Zorg bij peuters en kleuters al voor afwisseling in broodsoorten. Geef nooit alleen witbrood, dat ook nogal eens voor verstopping kan zorgen, maar neem liever volkoren en wissel regelmatig de soorten af. Het beste is natuurlijk zelf gebakken brood, waar geen rare toevoegingen, weinig zout en geen grote zaden in gedaan wordt, maar ook bij een goede bakker kunt u diverse soorten gezond brood krijgen voor uw kind.

Zwaar, donker brood is minder goed voor een kind

Veel ouders denken dat het donkerste brood ook het beste is, maar dat klopt niet altijd. In het heel donkere brood zit ook meer mout. Mout is immers gebrande gerst en minder gezond dan men denkt. Het gewone, lichtbruine tarwebrood bevat minder mout en is beter geschikt voor uw kindje. Het is ook minder zwaar voor het maagje en door de darmen beter te verteren.

Kleurtjes in het eten voor een gezellig bord

Kinderen houden van kleur. Een bordje gekleurde pasta met een prachtige, volle rode tomatensaus erbij ziet er smakelijk uit, Een bordje met een mengsel van bloemkool en aardappels ziet er echter saai en niet aantrekkelijk uit. Fleur het voor grotere peuters en kleuters op met snoeptomaatjes, stukjes komkommer, kleine stukjes gekookt ei, kaas, heel dunne plakjes augurk, enzovoort. Het oog wil immers ook wat. Leg ook niet teveel eten op het bord, want dat is ontmoedigend voor het kind.

Help uw kind met deze tips

Maak tijd om samen te eten en maak er geen gehaaste toestanden van. Eet zelf smakelijk, want zien eten doet eten. Als uw kind ziet dat u met lange tanden eet, zal het zelf ook niet met smaak eten. Heeft het kind genoeg en heeft het geen trek meer, neem het bord dan zonder commentaar weg. Laat het kind bovendien niet vlak voor het eten nog een vol glas water of sap drinken, want dat neemt de plaats in beslag, waar straks het eten terecht zou moeten kunnen.

Geen snoep of koek vlak voor het eten

Ook snoep of koek moet wachten tot na het eten, zodat het kind ook voldoende honger heeft als het aan tafel gaat. Waar snoep en koek zitten, kan geen gezond eten meer een plaatsje vinden. Ook het drinken van een vol glas water of fruitsap vult de maag al voor een gedeelte, waarna het kind minder honger heeft.

Ga samen op vaste tijden aan tafel

Eet bovendien op vaste tijden. Drie hoofdmaaltijden en tweemaal een tussendoortje in de vorm van wat drinken en wat fruit of een koekje. Een vaste regelmaat is noodzakelijk voor een goede verwerking van het voedsel.
© 2015 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe leer ik mijn kind groente te eten?Hoe leer ik mijn kind groente te eten?Iedere dag weer die strijd aan gaan omdat je kind niet wilt eten. Dit is erg frustrerend voor iedere ouder. Je kind kijk…
Als je peuter niet wil etenAls je peuter niet wil etenKinderen hoeven niet altijd hun bord leeg te eten, als zij honger hebben gaan ze vanzelf wel eten. Het wordt pas een pro…
Heb je ook zo'n slechte eter aan tafel?Heb je ook zo'n slechte eter aan tafel?Het is elke dag een strijd aan tafel! Onze zoon Klaas (5 jaar) weigert te eten. Alles hebben we al geprobeerd. We hebben…
Help! Mijn kind eet nietHelp! Mijn kind eet nietSamen eten kan een gezellige aangelegenheid zijn, maar dit is niet altijd het geval. Zo kan het zijn dat je kind weigert…

Licht verstandelijk gehandicapte jongerenEen licht verstandelijk beperking of handicap bij jongeren (12-18 jaar) komt vaak voor. Wat is het precies, en hoe uit h…
Educatief speelgoed voor baby's, peuters en kleutersEducatief speelgoed voor baby's, peuters en kleutersSpelen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Niet enkel zorgt het voor ontspanning maar het leert hen ook veel bij. Zo…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.