Mama’s vrije dag: hoe plan je die goed in?

De meeste Nederlandse moeders die kinderen hebben in de basisschoolleeftijd werken parttime; volgens het Centraal Planbureau werken ze gemiddeld 20 uur in de week. Deze moeders zijn dus twee of tweeënhalve dag in de week ‘vrij’. Deze vrije tijd is bedoeld voor de kinderen en het huishouden, maar het is natuurlijk ook een prettig idee dat je als moeder zelf eens een dagje wat rustiger aan kan doen. Maar veel van deze moeders hebben het gevoel dat ze na een dagje vrij veel moeër zijn dan na een dagje werken. Hoe komt het toch dat deze vrije dag zoveel energie kost en kan er je iets aan doen om dat te veranderen?

Besteding van de ‘vrije’ dag

De vrije dag wordt vaak grotendeels besteed aan: huishouden, kinderen van en naar school brengen, kinderen van en naar sportclubs brengen of de tijd op de sportclub / zwemles ‘uitzitten’.
Volgens het Centraal Planbureau besteedden moeders van schoolgaande kinderen in 2011 gemiddeld meer dan 11 uur per week aan zorgtaken voor hun kinderen (voor vaders was dat gemiddeld 5 uur). Een gedeelte van die tijd moet in de ‘vrije dagen’ gepropt worden. Veel moeders proberen op deze dag ook zelf nog iets aan sport te doen, en plannen ook zaken als dokters-, tandarts- en kappersbezoek voor zichzelf of de kinderen op deze dagen in. Soms worden, om tijd te besparen, afspraken gemaakt met andere moeders om kinderen ergens te halen of te brengen, maar er moet vaak nog even gebeld, ge-app’t of ge-sms’t worden om alle afspraken tot een goed einde te brengen. En dat kost ook weer tijd.

‘Niets gedaan’ aan het eind van de dag

Ik heb niets gedaan! Als je alle activiteiten op een rijtje zou zetten, valt dit reuze mee, maar de gemiddelde moeder heeft het gevoel bijna niets gedaan te hebben aan het eind van de dag. De kinderen van en naar school en sportclub brengen telt niet mee als activiteit. Dat is toch immers standaard. Veel moeders hebben het gevoel dat ze de hele dag andere dingen hebben gedaan dan ze eigenlijk zouden willen. En dat ze niet gedaan hadden wat eigenlijk moest, zoals stofzuigen of de badkamer schoonmaken. Of haar kind helpen met het huiswerk. En dat frustrerende gevoel kost veel energie.

Hoe zorg je dat je gedaan hebt wat je wilde doen

Dat is eigenlijk vooral een kwestie van ouderwets timemanagement: maak een to-do lijst en voer deze uit. Let daarbij op de volgende zaken:

Plan tijd in om kinderen te halen en te brengen

Wees niet te optimistisch in de tijd dat dit kost. Op de school of sportclub kom je vaak moeders tegen waar je een praatje mee wil maken. Die sociale contacten zijn niet alleen aangenaam, maar ook nuttig op momenten dat je hulp nodig heb. Koester die, en plan daar ook tijd voor in.

Plan tijd in voor rust

Het is heel normaal om ’s ochtends en ‘s middags een half uurtje pauze te houden om koffie te drinken. Denk erover na hoe je deze ‘echte’ vrije tijd wil doorbrengen (bakje koffie, krant, tijdschrift, televisie?) en doe dit dan ook. Zorg ervoor dat je niet méér tijd besteed aan de pauze dan je je voorgenomen had.

Plan niet teveel in

Je kunt niet het hele huis schoonmaken op dagen dat je minstens vier keer het huis uit moet om kinderen te halen of te brengen, en ook nog boodschappen moet doen. Als je op deze dag kans ziet ook nog de kamer op te ruimen en te stofzuigen, is dat misschien al meer dan genoeg.

Maak een schema voor het huishouden

Zet alle belangrijke klussen op een rij en bedenk hoe vaak deze gedaan moeten worden. Bepaal de frequentie liever aan de hand van de tijd die je er nu voor kunt vinden, dan aan de hand van wat je denkt dat zou moeten! Want wees eerlijk: gaat het je echt lukken om elke twee weken alle ramen binnen en buiten te zemen?

Plan elke dag iets in waar je energie van krijgt

Houd je van fietsen, lezen, schrijven of iets heel anders? Plan voor jezelf een uurtje van deze activiteit in, als is het maar op één van je vrije dagen. Dan heb je iets om naar uit te kijken terwijl je de vervelende klussen uitvoert.

Toch genieten van je vrije dagen!

Het is eigenlijk wel prettig als je de volgende dag tegen je collega’s kan zeggen dat je een fijne dag hebt gehad. Het is goed om lekker aan de slag te gaan met je to-do lijstje (het afstrepen van dingen die je gedaan hebt geeft nou eenmaal een goed gevoel), maar maak er geen punt van als het toch niet lukt. Als het iedere week niet blijkt te lukken, dan plan je DUS teveel in. Haal dan wat dingen uit die lijst weg, of besteed ze uit. Wat je wel echt moet proberen, is te genieten van het contact met je kinderen. Bedenk, dat deze fase van je leven tijdelijk is, en dat je later misschien terug zal verlangen naar deze tijd toen het contact met je kinderen nog zo intensief is. Je wilt toch ook, dat je kinderen zich een vrolijke moeder herinneren als ze aan hun schooltijd terugdenken. Een bijzonder moment met je kind is honderd keer meer waard dan een volledig afgestreept to-do lijstje.
© 2014 - 2024 Pieternella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lof tijdschrift voor werkende moeders met ambitieEen tijdschrift voor werkende moeders met ambitie gemaakt door werkende moeders. Moeders die graag succesvol zijn op zow…
Werkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenWerkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenNetwerken voor een werkende moeder kan grote voordelen opleveren voor een drukke vrouw die werkt en moeder is. Van werke…
Werkende moeders in de overgangWerkende moeders in de overgangHoe zwaar is het om in de overgang en een werkende moeder te zijn? Hoe zwaar drukt de belasting van alle verplichtingen…
Werkende ouders en kinderopvangHet komt steeds minder voor dat één van de beide ouders werkt en dat de ander thuis blijft voor de kinderen. Onze maatsc…

Erkenning kind door de vaderJe hebt het vast zelf ook weleens om je heen gehoord, mensen die roepen dat de vader van een kind geen rechten heeft. Of…
De eerste dag kinderopvang voor je babymijn kijk opDe eerste dag kinderopvang voor je babyJe baby is intussen al flink gegroeid en hij doet het prima. Papa die gaat ondertussen al werken, en voor de mama is het…
Bronnen en referenties
  • http://www.stofzuigerzen.nl/huishouden/stop-met-poetsen.html , bezocht op 18-10-2014
  • http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2013/Met_het_oog_op_de_tijd , bezocht op 18-10-2014
Pieternella (1 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.