10 tips om thuis het ochtendspitsuur beter te laten verlopen

Iedereen met kinderen weet hoe lastig de ochtenddrukte kan zijn. Het kan je dag verpesten. Kinderen willen niet uit bed komen, of niet aankleden, of niet eten, of niet tandenpoetsen, of gewoon helemaal niets. Hoe leid je dit in goede banen? Er is geen tovermiddel voor, maar er zijn zeker manieren om de ochtenden makkelijker te maken.

Ochtend spitsuur

Elke ochtend stress, terwijl je zelf ook geen zin hebt om naar je werk te gaan. Of misschien juist wel, om van het gezeur af te zijn? Maar ook als je niet naar je werk hoeft te gaan, wil je dat gezeur niet elke ochtend. Het komt vaak voor: ouders hebben stress want er moet van alles gebeuren, en iedereen moet op tijd ergens zijn. De kinderen willen in bed blijven, niet aankleden, niet eten, en zeker niet haasten. Ruzie, geschreeuw, te laat komen op school of op je werk. Hoe laat je het ochtend spitsuur goed verlopen? Hierbij tien tips.

Algemene (opvoed)tips

Tip 1: verwacht geen perfectie

De eerste, algemene tip, is: verwacht geen perfectie. Perfecte kinderen bestaan niet, en perfecte ouders ook niet. Er kan altijd at mis gaan, maar als je zorgt dat de ochtenden goed verlopen, kun je dat veel makkelijker opvangen.

Tip 2: blijf rustig

Ook al gooit je kind een beker melk over zijn zojuist fris en schoon aangetrokken broek heen, met stress schiet je niets op. Dat is soms niet zo makkelijk, als je bijvoorbeeld zelf slecht geslapen hebt. Toch zul je zien dat je dit soort praktisch problemen sneller op kunt lossen als je rustig blijft.

Tip 3: humor

Zoals me alle dingen in het leven, en zeker met opvoeden: probeer er de humor van in te zien. Dat kan jou veel rust geven, maar ook voor je kinderen is het fijn als ouders relaxed blijven en grapjes kunnen maken.

De tijd nemen en een goede voorbereiding

Tip 4: neem je tijd

Sta op tijd op, zorg dat je zelf op tijd aangekleed bent en dat de ontbijttafel klaar staat. Ontbijt zelf alvast, zodat je, als je kinderen moeten ontbijten, daar alle aandacht aan kunt geven.

Tip 5: kleren klaarleggen

Leg de avond van te voren niet alleen je eigen kleren klaar, maar ook die van de kinderen. Daarnaast kun je alvast de rugzakken, bakjes en bekers klaarzetten. Hang de tas met gymkleren alvast klaar aan de deurkruk, zodat je die niet vergeet. Natuurlijk heb je daar niet altijd zin in in, maar probeer het een paar dagen uit en je zult merken dat je een stuk rustiger bent 's morgens.

Laat de kinderen meedenken en meewerken en beloon ze daarvoor

Tip 6: uitdaging

Daag je kind uit. Kinderen kunnen vaak meer dan je denkt. Willen ze niet aangekleed worden? Laat het ze zelf doen, al beginnen ze maar met sokken aantrekken. Maak er een spelletje van, of plak stickers als ze zichzelf (deels) hebben aangekleed. Een belangrijk aspect van opvoeden is kinderen zelfstandig laten worden, alles wat ze zelf kunnen, moeten ze ook zelf doen. Haren borstelen is ook door kinderen in een vroeg stadium zelf te doen.

Tip 7: belonen

Belonen, belonen, belonen. Lukt het om zelf je sokken aan te trekken? Wat goed van jou zeg, jij bent de sokkenkampioen! Heb jij zelf je broodje gesmeerd? Wauw, wat geweldig, goed gedaan, nu smaakt je broodje vast nog lekkerder! Iedereen ontvangt graag complimenten, wees daar niet zuinig mee. Je zult zien dat kinderen er heel goed op reageren en graag meer dingen zelf willen doen.

Geniet van je kinderen en houd de vaart erin

Tip 8: praat met elkaar

Focus je niet de hele tijd om wat er moet gebeuren en hoe laat het is, maar probeer ook korte gesprekken te voeren over die dag die komen gaat, over wat je kind gedroomd heeft die nacht, over allerlei zaken die jou en je kind een ontspannen begin van de dag geven. Het levert vaak de leukste gesprekken op. Vertel eens een mop, doe een simpel rekensommetje of zoek een paar leuke raadsels op. Ondertussen moedig je je kind aan om af en toe een hapje van het ontbijt te nemen en een slokje melk.

Een ochtendschema

Tip 9: routine

Bouw een dagelijkse routine op, die kinderen gaan herkennen en waar ze zich aan vast kunnen houden. Kinderen vinden het heerlijk om zekerheid te hebben, en een vast schema, een vaste volgorde van stappen geeft ze die zekerheid. Je kunt ook een lijstje ophangen, bijvoorbeeld met plaatjes of tekeningetjes, zodat ze zelf kunnen kijken wat er nog moet gebeuren.

Een gewaarschuwd mens/kind...

Tip 10: waarschuwen

Je hoeft geen commando's te geven en achter de feiten aan te hollen als je een een paar minuten van te voren waarschuwt dat het tijd is voor de volgende stap: jongens, over 3 minuten gaan we onze borden naar de keuken brengen/tandenpoetsen/schoenen aantrekken/weg. Op deze manier weten de kinderen wat er komen gaat, en zullen ze sneller meewerken.
© 2014 - 2024 Fiep, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het belang van het ontbijtHet belang van het ontbijtEen stevig ontbijt (zoals een Engels ontbijt), een normaal ontbijt of juist op de calorieën letten? Of kan ik het ontbij…
Het Nationale schoolontbijt is niet zo gezond als het lijktHet Nationale schoolontbijt is niet zo gezond als het lijktHet Nationale schoolontbijt is in het leven geroepen om de gezondheid van kinderen te bevorderen. Toch is het Nationale…
Ontbijten is belangrijk voor kinderenOntbijten is belangrijk voor kinderenJe moet ontbijten. Een ontbijt geeft je meer energie om de dag te beginnen en geeft je een beter concentratievermogen in…
Wat eten fotomodellen als ontbijt?Heb je je ooit afgevraagd wat fotomodellen als ontbijt eten? Houden ze het bij fruit en yoghurt? Of nuttigen ze ook calo…

Buiten spelen op speeltoestellenBuiten spelen op speeltoestellenBuiten spelen betekent voor de meeste kinderen spelen in een speeltuin. Klimmen, op de glijbaan, schommelen, spelen in e…
Adoptie en het preventief versterken van de hechtingHechting is voor een kind erg belangrijk. Door een goede hechting ervaart een kind het gevoel van basisveiligheid. Als e…
Fiep (14 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.