5 nieuwe woorden per dag voor dreumes en peuter

5 nieuwe woorden per dag voor dreumes en peuter De taalontwikkeling van dreumes en peuter gaat in een razend tempo. Over het algemeen leren ze 5 nieuwe woorden per dag. Ze weten wat je ermee bedoelt maar ze kunnen dit nog niet toepassen. Ze begrijpen wel wat jij ermee wilt zeggen. Wil je de taalontwikkeling van dreumes of peuter stimuleren dan zijn daar een paar praktische tools voor.

Voorlezen

Voorlezen is heel erg belangrijk voor alle kinderen maar vooral voor kinderen met een taalachterstand. Bij het voorlezen is het belangrijk dat je een boek kiest met goede prenten. Je moet het verhaal kunnen begrijpen zonder dat je de letters leest. Om je in het kind met bijvoorbeeld een taalachterstand te kunnen verplaatsen moet je je eens voorstellen dat je in Rusland bent en nog nooit met Russisch te maken hebt gehad. Iemand vraagt jou iets en jij snapt er niks van. Wanneer de Rus jou pictogrammen laat zien van bijvoorbeeld een toilet snap je waarschijnlijk dat hij jou wil vragen waar het toilet is. Zo werkt dat met kinderen ook. Ze herkennen de prenten in een prentenboek, weten waar het verhaal over gaat en door naar het verhaal te luisteren leren ze nieuwe woorden en hier kunnen ze aan de hand van de prenten een betekenis aan hangen. Pas als een woord een betekenis heeft kan het kind dit onthouden.

Woorden toepassen

Wanneer een kind een woord 3 of 4 keer heeft gehoord in een nieuwe situatie leert het kind dat woord ook daadwerkelijk te gebruiken. Het is dus belangrijk om veel met het kind te praten en te vertellen wat je gaat doen zodat het kind een betekenis van een woord kent, dit vaker hoort in nieuwe situaties en het hierdoor ook zelf leert te gebruiken. Je kunt voor het aanleren van nieuwe woorden ook thema's gebruiken. Wanneer het kind een nieuw woord geleerd heeft is het wel noodzakelijk dat het kind dit woord vaak kan gebruiken. Als het kind dit woord niet frequent toe kan passen zal het woord naar de achtergrond verdwijnen omdat het niet toepasbaar is.

Thema's voor het aanleren van woorden

Neem bijvoorbeeld het thema zomer. Er zijn heel veel woorden die bij de zomer horen. Je kunt hier boekjes over lezen, plaatjes over zoeken in tijdschriften, of uitprinten van internet. Met deze woorden (met beeldend materiaal erbij) kun je met het kind gaan oefenen. Voorbeelden van woorden voor de zomer zijn:

Zon - Zee - Strand - Emmer - Schep.

Je kunt de moeilijkheidsgraad van de woorden aanpassen naar het niveau van het kind. De woorden die hij al kent hoef je niet te gebruiken maar hier kies je nieuwe woorden voor.
Er zijn veel boekjes die gaan over de zomer en het strand dus deze boekjes lees je voor. Je laat de plaatjes zien en oefent de nieuwe woorden. Als jouw gekozen woorden niet in het boekje staan zoek je een plaatje op of laat echte voorwerpen zien aan het kind.

Wanneer het kind deze woorden elke dag oefent leert hij deze woorden. Je kunt bijvoorbeeld ook in de zandbak aan de gang gaan met een emmer en een schep. Dit is een nieuwe situatie en het kind snapt dat je met een schep op het strand kunt scheppen maar ook in de zandbak of in de aarde van de tuin. Wanneer het kind het woord schep kent zal hij ook zien dat een grote schep voor in de tuin ook een schep is. De ijscoman schept ook met een schep het ijs uit de bak.

Nog een voorbeeld van een thema

Vormen

Rond - vierkant - driehoek - ovaal - rechthoek.

Ook hier zijn genoeg boekjes over te vinden. Maar deze vormen kun je ook makkelijk binnen elke woning vinden. Je kunt hier een spelletje van maken. Leg verschillende vormen op de tafel, nadat jullie de vormen al een aantal keer geoefend hebben. Vraag het kind dan om de driehoek te pakken, of het vierkant. Als het kind alles goed heeft kun je nog een stapje verder gaan door de vorm alleen aan te wijzen. Het kind mag vertellen hoe die vorm heet.

Zo kun je met verschillende thema's nieuwe woorden aanleren. Kinderen vinden het leuk en zien het als een uitdaging. Ze zijn van nature leergierig en nieuwsgierig en zien dit als een leuke uitdagende activiteit.
© 2014 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal gebeurt tussen de geboorte en het begin van groep 3 (1e klas) van de basisschool. Je wordt gebore…
Voorlezen aan je baby of peuterVoorlezen aan je baby of peuterOf je nu zelf houdt van lezen of niet; feit is dat de meeste baby’s en peuters absoluut geïnteresseerd zijn in boekjes e…
Voorlezen bij peuters en kleutersVoorlezen bij peuters en kleutersVoorlezen is goed voor kinderen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk. Voorlezen kan een feestje zijn voor z…
Levende boeken stimuleren de ontwikkeling van de taalLevende boeken stimuleren de ontwikkeling van de taalVoorlezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Kinderen komen door voorlezen in andere situaties…

Laat kind kostgeld betalen voor z'n eigen bestwilmijn kijk opLaat kind kostgeld betalen voor z'n eigen bestwilAls je om je kind geeft, laat het dan kostgeld betalen zodra het eenmaal geld verdient en een vast inkomen heeft. Niet a…
Spiegel activiteiten met een baby/dreumesSpiegel activiteiten met een baby/dreumesVoor een baby of een dreumes is het belangrijk zichzelf te ontdekken. Hoe zie ik er eigenlijk uit? Wat ben ik? Door hier…
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.