Weglopen van huis is niet leuk

Weglopen van huis is niet leuk Soms heb je zoveel ruzie met je ouders dat je wel van huis wilt weglopen. Elke dag krijg je een preek over de dingen die je fout doet. Bijvoorbeeld omdat je ouders je vriendje of vriendinnetje niet zien zitten of omdat je te laat thuis komt. Je hebt al zoveel met ze gepraat. Je hebt het gevoel dat niets helpt. Ze luisteren niet. Je bent het zat. Weglopen lijkt dan de oplossing. Toch los je met weglopen niets op. Soms loopt de ruzie dan juist uit de hand. Uiteindelijk heb je jezelf ermee. Loop niet weg. Gun jezelf een goede start.

Weglopen

Je bent misschien tussen de 15 en 18 jaar en je hebt veel ruzie met je ouders. Je kan ruzie hebben over van alles en nog wat.

Redenen om weg te lopen

Er kunnen verschillende redenen zijn, waarom je overweegt om van huis weg te lopen. Je hebt bijvoorbeeld ruzie met je ouders omdat:
  • Je ouders je vriendje of vriendinnetje niet zien zitten.
  • Je een andere geloofsovertuiging hebt of juist geen geloof.
  • Je homo bent en je ouders daar erg van geschrokken zijn.
  • Je ouders vinden dat je beter je best moet doen op school.
  • Je ouders moeite hebben met je kledingkeuze.
  • Je ouders opeens heel erg streng zijn en je niets meer mag.
  • Je gewoon een andere mening over dingen hebt dan je ouders.

Boos of verdrietig

Wat de reden ook is dat je ruzie hebt met je ouders, je kan daar echt van balen. Vooral als je al van alles hebt geprobeerd en heel veel met je ouders hebt gepraat, maar het niet lijkt te helpen. Ook gebeurt het dat ouders je opsluiten. Je mag niet meer uit huis. Niet naar je vrienden of niet meer uit. Alles wat je doet, wordt gecontroleerd. Je wordt van die ruzies misschien wel heel moe en verdrietig of juist heel boos. Dan zou je wel willen weglopen van huis. Weglopen naar bijvoorbeeld vrienden, je relatie, familie of een opvanghuis. Weg van dat gezeur. Uiteindelijk helpt het weglopen je niet. Zodra je wegloopt, heb je kans dat de sfeer nog vervelender wordt.

Voor onveilige situaties naar instanties

Het gaat hier trouwens niet over ernstige onveilige situaties zoals kindermishandeling of misbruik. Lees daarvoor de site van kindertelefoon. Een onveilige thuissituatie is een ander onderwerp waar deskundige instanties je over kunnen adviseren.

Neem altijd contact op met je ouders

Weglopen kan het conflict met je ouders erger maken. Ze worden of nog bozer of juist heel erg bezorgd. Neem altijd contact met je ouders op als je bent weggelopen, zodat ze weten dat je veilig bent. Je bent tenslotte niet vermist.

Je ouders willen normaal gesproken graag dat je terugkomt, ook al hebben jullie ruzie. Ze gaan er misschien heel veel moeite voor doen om je terug te halen. Soms gaan ouders voor de deur van je relatie staan, aanbellen, roepen, scènes maken. Als je het contact met je ouders probeert te vermijden, worden ze er niet relaxter van.

Minderjarige in huis nemen strafbaar

Weet dat degene waar je naar toe gaat, in de problemen kan komen als je minderjarig bent. Het is strafbaar als je iemand jonger dan 18 jaar in je huis neemt. Op de politie zit je vast niet te wachten.

Afhankelijk van anderen

Als je wegloopt, heb je geen of weinig geld en ben je van anderen hun geld afhankelijk. Zonder geld kan je zelfs manipuleerbaar worden voor anderen. Een loverboy of girl weet precies wie beïnvloedbaar is. Weet wie je echte vrienden zijn en hun bedoelingen. Die vrienden laten je vrij in je eigen keuzes en proberen je niet te beïnvloeden. Denk zelf na.

School of opleiding

Je kan niet naar school of naar je opleiding. Je school of studie lijdt eronder. Als je moet gaan werken, sta je zonder opleiding op de arbeidsmarkt. Zonder startkwalificatie ga je niet de leukste banen vinden. Ook werken en leren vraagt extra inspanning van je.

Slechte start

Hoe moeilijk het ook voor je is. Echt dit wil je niet: ruzie met je ouders, bezorgde ouders, scènes op straat, je opleiding naar de maan, geen geld, afhankelijk zijn van anderen, politie op je dak, anderen ook in de problemen. Dit is geen leuke start voor je volwassen leven. Op die manier gaat het conflict heel lang duren. Als je pech hebt, duurt het jaren om het contact met je ouders weer te herstellen. Kan je in de avonduren alsnog je studie proberen af te ronden, terwijl je klasgenoten allang klaar zijn.

Gun je zelf een goede start

Maak een goede start

Je verdient ook een goede start. Je bent waardevol, ook voor je ouders. Gun jezelf dat je uit huis gaat, wanneer je de leeftijd ervoor hebt en je gevoelsmatig er aan toe bent. Dan kan je je erop voorbereiden, bijvoorbeeld door je opleiding af te maken en een baan te vinden. Zo kan je ook wat sparen. wil je na je school eerst nog een reis doen en vrienden ontmoeten. Je hoeft dan niet overhaast en zonder spullen bij iemand in te trekken of snel te trouwen, als je niet mag samenwonen. Je hebt de tijd om een geschikte woonruimte te vinden, waar je het naar je zin hebt en die jezelf kan betalen.

Andere manier

Probeer op een andere manier uit de ruzies met je ouders te komen. Als je een aantal jaren verder bent en je kijkt terug op je situatie, dan kan je best spijt van dingen hebben. Dat is haast niet te vermijden. Wat je wel kan, is zo goed mogelijk voor jezelf zorgen.

Iemand die bemiddelt

Misschien is er iemand die je vertrouwt en ook door je ouders wordt gewaardeerd, die je kan helpen of bemiddelen om het conflict op te lossen.

Time-out

Je kan proberen uit te leggen aan je ouders dat er een grens voor je is bereikt en dat je de ruzies niet meer aan kan. Als je ouders merken dat het menens is voor jou, kunnen ze je misschien een time-out geven. Een time-out van bijvoorbeeld een maand waarin je elkaar even met rust laat.

Vakantie of tijdelijk bij familie

Een vakantie zonder je ouders of een tijdje bij familie wonen kan ook helpen wat afstand te nemen. Dus voordat je besluit weg te lopen, overweeg de alternatieven. Gun jezelf een goede start.
© 2013 - 2024 Mesdag, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mag je ruzie maken waar je kinderen bij zijn?Mag je ruzie maken waar je kinderen bij zijn?Ruzie maken waar je kinderen bij zijn. Kan dat eigenlijk wel? Ruziënde ouders is in de ogen van veel kinderen het vresel…
Mijn partner en ik groeien uit elkaarMijn partner en ik groeien uit elkaarGetrouwd zijn is niet makkelijk. Om gelukkig te zijn en te blijven binnen het huwelijk moet het huwelijk voor beidde huw…
Wat moet ik doen bij een verstopte afvoer?In het geval uw afvoer verstopt is, kunt u vaak zelf eenvoudig maatregelen treffen om de verstopping zelf te verhelpen.…
Loverboys & lovergirlsLoverboys & lovergirlsHet is natuurlijk heerlijk om verliefd te zijn en zeker als dit van beide kanten komt. Helaas komt het weleens voor dat…

Jeugdsentiment: Melipark, een verdwenen pretparkJeugdsentiment: Melipark, een verdwenen pretparkDe geur van zoete honing, ballonnen, bijtjes, peperkoek, een sprookjesbos, een vogeltuin en dansende fonteinen. Jeugdsen…
Voorlezen is belangrijk voor de taalvaardigheid van kinderenVoorlezen is belangrijk voor de taalvaardigheid van kinderenHet advies is om je kind elke dag voor te lezen. Om dit meer onder de aandacht te brengen worden elk jaar de Nationale V…
Mesdag (7 artikelen)
Laatste update: 09-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.