Hoe blijf je enthousiast over je werk?

Er is volop aandacht voor mensen die helemaal ophouden met functioneren op het werk, er helemaal geen enthousiasme meer voor kunnen opbrengen. Bijvoorbeeld vanwege burn-out. Maar arbeidspsycholoog Ouweneel, gepromoveerd aan de UU, wijst erop dat tegenover de 10% mensen die door burn-out uit het werkproces 'vallen,' 90% staat die misschien niet optimaal functioneert. Niet fijn voor de werkgever, maar ook niet voor de werknemer. Vaak gaat het dan om een gebrek aan bevlogenheid in het werk. Goed nieuws: aan (nieuwe) bevlogenheid en werkplezier is iets te doen. Er is altijd veel aandacht voor de problemen die ontstaan als je vanuit je werksituatie helemaal ophoudt met functioneren. Met name mensen die burnt-out zijn (ofwel een burn-out hebben) komen regelmatig in het nieuws. 'Hoe kom je uit je burn-out' is een thema waar boeken vol over zijn geschreven. Aan de andere kant is er niet zo veel aandacht voor mensen die wel blijven functioneren op het werk, maar voor zichzelf noch de werkgever alles eruit halen wat erin zit. Arbeidspsychologe Else Ouweneel is een van de weinigen die hier wel aandacht voor vraagt.

Zij promoveerde zelfs aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Utrecht op dit onderwerp. Ouweneel wijst erop dat er een relatief kleine groep van één op de tien werknemers is die uitvalt met klachten gerelateerd aan een burn-out. Nu zijn er wel meer redenen waarom mensen uit het arbeidsproces (tijdelijk of blijvend) wegvallen. Maar toch is er altijd een leeuwendeel van de beroepsbevolking over die wel aan het werk blijft. Maar het is de vraag of die mensen optimaal functioneren. Ouweneel: "Deze groep is niet noodzakelijkerwijs bevlogen, wat veel onbenut potentieel op de arbeidsmarkt tot gevolg heeft.”

Wat heb je aan bevlogenheid?

Bevlogenheid, of in een simpeler woord enthousiasme voor dat wat je doet, heeft heel wat voordelen. Dat blijkt ook uit onderzoek. Wie bevlogen aan het werk is, is gezonder, herstelt bij ongemak of ziekte sneller, levert meer prestaties, en is onder collega's een graag gezien gezicht. Niet in het minst omdat bevlogenheid afstraalt op anderen. Werkt iemand zelfstandig of als werknemer in de commercie, dan zijn klanten vaker tevreden.

Wat maakt bevlogen?

Mensen kunnen bepaalde eigenschappen hebben die bevlogenheid of enthousiasme over de eigen werkzaamheden in de hand werken. Volgens arbeidspsychologe Ouweneel zijn dat optimisme, hoop voor de toekomst, en vertrouwen in jezelf. Van buitenaf zijn er ook factoren die meehelpen richting bevlogenheid. Daaronder hoort het gevoel dat je op je gemak kunt zijn op het werk.

Traininkje ertegenaan gooien?

De arbeidspsychologe heeft zich ook gebogen over de vraag, of een training in enthousiasme en bevlogenheid zoden aan de dijk zet. Zij ontwikkelde zulke trainingen, en liet ze los op werknemers. Het doel was om mensen meer positieve gevoelens te geven, waarmee hun innerlijke 'bevlogenheidsreservoir' groter werd. Het bleek inderdaad zo te zijn dat wie meer positieve gevoelens meekrijgt, meer enthousiasme meebracht naar het werk. Althans, als het een werknemer was die wat lauwtjes tegenover het eigen werk stond. Ouweneel: “Juist de bevlogen werknemers maakten de training vaker af, maar positieve effecten op hun niveau van bevlogenheid bleven uit.” Zowel voor werknemers als voor werkgevers is de boodschap dus: als bevlogenheid op een laag pitje staat, gooi er dan vooral een training tegenaan. Maar er zijn meer manieren om werkplezier te kweken. Enkele suggesties voor boeken of trainingen volgen hieronder.

Enthousiasmeer jezelf!

Boeken over werkplezier

  • Op weg naar plezier in je werk, Hilde Backus
  • Werken met plezier, de weg naar meer flow, Jolet Plomp
  • Wakker worden op je werk, coach jezelf naar meer plezier in je werk, Marjan van Lier
  • De pretfactor, hoe plezier op het werk zorgt voor meer inzet en creativiteit (voor werkgevers), Ben Kuiken

Cursussen in werkplezier

Plezier in werk en leven, Jouw Wijze Coaching en Therapie
Werkplezier (online), Good Habitz Online Trainingen

Lees verder

© 2014 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel resultaat met hoge intensiteit interval trainingSnel resultaat met hoge intensiteit interval trainingHoge intensiteit interval training, meestal aangeduid met de Engelse term high intensity interval training, is een relat…
Hardlopen voor gevorderdenHardlopen voor gevorderdenAls hardlopen je hobby is (geworden), wil je wellicht een langere afstand kunnen hardlopen of juist dezelfde afstand ste…
Tevredenheid onder zelfstandig ondernemersTevredenheid onder zelfstandig ondernemersHoewel de economie mogelijk anders doet vermoeden zijn nog steeds veel ondernemers, we hebben het hier m.n. over eenmans…
Trainingsschema 10 km hardlopenTrainingsschema 10 km hardlopen10 kilometer hardlopen is voor veel beginnende hardlopers een pittige, maar haalbare uitdaging. Afhankelijk van je basis…

Irritaties op het werk: hoe los je dit op?Irritante collega’s, heb jij die ook? Vast wel. Jullie liggen elkaar niet, contact verloopt niet soepeltjes en wat julli…
De hbo opleiding: commerciële economieIn Nederland kun je veel verschillende soorten economische opleidingen volgen. Commerciële economie is een erg populaire…
Bronnen en referenties
  • Informatie Faculteit Sociale Wetenschappen Universiteit van Utrecht over promotieonderzoek Else Ouweneel
  • www.goodhabitz.nl
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.